Vaikuttaako musiikki kypsyvän juuston makuun? Tätä tutkitaan nyt Turussa

Turkulaistutkijat saivat kipinän vuonna 2019 tehdystä sveitsiläistutkimuksesta.
15.2.2022 18:03

Helsingin Sanomat uutisoi mielenkiintoisesta tutkimuksesta, jota Turun yliopiston tutkija ja tohtorikoulutettava Sami Silén tiimeineen on tehnyt. He nimittäin tutkivat, millä tavalla musiikki vaikuttaa kypsyvään juustoon. Tiimit laittoivat 12 Brändy-pähkinä-juustokiekkoa kypsymään ja kuuntelemaan musiikkia neljäksi kuukaudeksi, kun taas verrokkiryhmän kolme gouda-juustokiekkoa kypsyivät samaan aikaan hiljaisuudessa.

Muusikkotaustainen Silén kertoo saaneensa idean tutkimukselle vuonna 2019 julkaistusta sveitsiläisestä kokeesta, jossa Bernin yliopiston tutkijat johdattivat musiikkia juustoihin lähettimien avulla ja kypsennyksen jälkeen raati teki sokkona makutestejä. Testien mukaan vaikutukset makuun oli selkeästi havaittavissa ja parhaimman makuista emmentalia kypsyi A Tribe Called Questin kappaleen soidessa.

”Se tutkimus oli viihteellinen projekti”, Silén huomauttaa Helsingin Sanomille ja kertoo turkulaistutkijoiden suhtautuvan asiaan vakavammin ja juustoille tehdään myös mikrobiologisia kokeita makutestien lisäksi. Silénin mukaan tutkimuksella selvitetään, voidaanko tulevaisuudessa äänellä mahdollisesti manipuloida muidenkin elintarvikkeiden kypsymisprosesseja.

Testissä juustoille ei soitettu tunnettuja kappaleita, vaan Silénin itse tekemiä lyhyitä pätkiä, jotka soivat eri äänitaajuuksilla ja tempoissa. Olisihan se ollut toki mielenkiintoista tietää, miten eri tavalla juusto kypsyy, jos sille soittaa Abbaa tai vaikkapa Napalm Deathia tai Sunn O))):a. Ehkäpä Metallican kannattaisi napata koppi tästä ajatuksesta ja alkaa kypsyttämään omalla musiikillaan myös juustoa – bändin omaa Blackened-viskiähän jo kypsytetäänkin tynnyreissä yhtyeen musiikin tahdissa.

Lue lisää aiheesta Helsingin Sanomista.