Lars Ulrich Metallica-viskin erikoisesta valmistusprosessista: ”Ideana oli tehdä jotain, mikä erottaa tuotteemme kaikista muista”

Blackened Whisky kypsytetään bändin musiikin tahdissa.
1.1.2019 10:52

Hevijätti Metallica lanseerasi viime syksynä yhteistyössä edesmenneen tislaajamestari Dave Pickerellin kanssa toteutetun Blackened American Whisky -juoman, jonka valmistusprosessissa on yksi erikoinen piirre: kypsymisvaiheessa viskitynnyreille tuutataan Metallican musiikkia, jonka ääniaallot vaikuttavat viskiin molekyylitasolla.

Rumpali Lars Ulrich keskusteli nimikkoviskistä sekä sen erikoisesta valmistustavasta tuoreessa Maxim-lehden haastattelussa ja kertoi idean äänikäsittelystä tulleen tislaaja Pickerelliltä.

”Ideana oli tehdä jotain, mikä erottaa tuotteemme kaikista muista. Halusimme yhdistää musiikin ja juoman yhteen aidolla tavalla. Pohdimme, voisiko juomaan vaikuttaa musiikilla jollain tapaa… Sanon tämän toki varauksella, tämänhän pitää olla myös hauskaa, tiedäthän?” Ulrich kertaa.

”Mutta se oli asia, joka oli aina kiinnostanut Davea. Hän oli itse asiassa kemisti West Pointissa ja hän kertoi, miten tietyllä taajuudella värähtelevät ääniaallot, käsittääkseni, vaikuttavat molekyylitasolla tynnyreihin ja viskiin. Se oli hänen ideansa ja hän esitteli sen meille.”

Ulrich myöntää suhtautuneensa äänikäsittelyyn hieman skeptisesti, mutta ei pidä sitä varsinaisesti minään myyntikikkana.

”Se vähän riippuu. Uskotko ufoihin? Uskotko Isojalkan? Uskotko… mihin tahansa? Daven mielestä sillä oli tarpeeksi vaikutusta, että sen huomaa maussa”, Ulrich sanoo ja myöntää, ettei tiedä tarpeeksi alan hienouksista, jotta voisi ottaa asiaan sen enempää kantaa.

”Jos puhutaan musiikista, pystyn olemaan analyyttinen ja järkeistämään tiettyjä asioita, samalla tavalla kuin sitä voit puhua minulle vaikka journalismista tai Maxim-lehden historiasta tai jotain – siitä minä en tiedä mitään. Samalla tavalla Dave puhui viskeistä ja prosessista ja kaikesta sellaisesta, josta minun kaltaiseni tavallinen kuolevainen ei huomaisi mitään eroa, mutta hänelle siinä on tarpeeksi eroa. Tämä oli selvästi hänen vahvuutensa.”

Ulrich ei kenties tiedä viskeistä paljoakaan, mutta hän ja muut yhtyeen jäsenet kokosivat kuitenkin soittolistat, joita tynnyreissä kypsyville juomille soitetaan.

”Minä vastaan Metallican keikkojen settilistoista ja minusta on hauska miettiä ja valita erilaisia biisejä. Jotain yllättäviä valintoja, vähän nopeaa vanhan liiton thrashia ja päälle uudempaa, melodisempaa kamaa tai joku balladi tai keskitempojuttu. Yritän tehdä soittolistoista matkan, jolle kuulija voi lähteä nauttiessaan hyvästä juomasta ystäviensä kanssa.”

Lisää luettavaa