Eläköön kitararock, julistaa Voikukat. Soundissa saa nyt ensinäyttönsä tämän tamperelaisen rock-trion uusi lyriikkavideo, katso Vasen on oikea -biisiin tehty video yläpuolelta. Kantaaottavaa musiikkia on nimen mukaisesti tarjolla: ”Vasen on oikea, sen kaikki tietää / ei aidosti oikeaa kukaan voi sietää”, kappaleessa lauletaan. Kappale on toinen single tänään julkaistavalta debyyttialbumilta Rauniola.
Voikukat kertoi kuulumisiaan pidemmän kaavan mukaan Soundin 10/23 Tarkkailuluokka-palstalla, joten julkaistaanpa tämä Artturi Siromaan toimittama artikkeli nyt samaan hengenvetoon. Alapuolelta voi lukea, mistä tässä orkesterissa on tarkemmin ottaen kysymys. Voikukat operoi Facebookissa täällä ja Instagramissa täällä. Täältä voi puolestaan tarkastaa Tarkkailuluokka-juttua varten kasatun Voikukat-soittolistan.
Voikukat – vastavoimaa oikeistolle
Nirvana soittamassa Eppu Normaalia, kuvailee saatekirje tamperelaisen rock-trio Voikukkien musiikkia – ja aika lähelle tuo kuvailu osuukin.
– Siinä on kaikille jäsenille kaksi hyvin tärkeää bändiä. Nirvana oli itselleni se, minkä vuoksi lätkä unohtui, oli pakko hommata kitara ja kasvattaa pidemmät hiukset. Eput taas on bändi, jonka muistan lapsuudestani auton takapenkiltä, yhtyeen kitaristilaulaja Ville-Heikki Raatikainen summaa.
– Nirvanan myötä löysin The Beatlesin, joka myös kuuluu Epuissa vahvasti. Sen voisi lisätä täydentämään kolmikkoa.
Edellä mainittujen lisäksi bändiä on inspiroinut suuresti Weezerin ja The Lemonheadsin kaltainen yhdysvaltalainen ysäri-indie. Myös brittipopista on otettu soppaan mausteita.
Yhtye julkaisee joulukuun alussa debyyttilevynsä, joka kantaa nimeä Rauniola. Sattumaa nimi ei ole, sillä Voikukat on saanut alkunsa jäsenten Ville-Heikki Raatikaisen (kitara ja laulu), Mikko Salosen (basso) ja Antti Kaistisen (rummut) edellisen bändin The Black Ducks Of Despairin tuhkista. Nyt laulukieleksi on vaihtunut suomi.
– Laulukielenä on aikaisemmin ollut aina englanti. Eppu Normaalin innoittamana päätimme tehdä tällä kertaa musiikkia suomeksi. Soitimme aikaisemmin Black Ducksissa, mutta yhden jäsenen muuttaessa toiselle paikkakunnalle ei jatkaminen ollut enää mahdollista. Kesällä 2019 päätimme mennä kolmisin soittelemaan lähinnä, että olisi jotain tekemistä. Pikkuhiljaa alkoi syntyä biisejä ja näytti siltä, että tästä voisi tulla jotain.
Komppikaksikko Salonen ja Kaistinen ovat soittaneet läpi 2000-luvun samoissa yhtyeissä, muun muassa Sister Flossa, jonka jäsenistöstä laulaja Samae Koskinen jatkoi soolouralle. Myös Voikukkien kokoonpano on soittanut yhdessä yli kymmenen vuoden ajan. Bändikemia on orgaanisella pohjalla.
– Kun soitan riffin, niin jokin komppi löytyy nopeasti. Aika hyvin ymmärrämme toisiamme, kun joku vihjaakin johonkin suuntaan. Kappaleissa ei yleensä ole kovin paljoa valmiina sovituksellisesti, ennen kuin pääsemme niitä yhdessä soittamaan, Raatikainen sanoo.
Neljän hiljaisen vuoden aikana on syntynyt levyllinen biisejä.
– Alusta lähtien idea oli tehdä kokonainen levy. Halusimme, että levy olisi valmis, ennen kuin siitä alettaisiin ulos päin hirveästi huutelemaan. Vuosi sitten biisit alkoivat olla kasassa. Äänitykset aloitettiin viime joulukuussa.
– Rauniola on tiivis kymmenen kappaleen paketti välillä nopeampaa ja välillä rauhallisempaa rokkia. Visiona on tehdä hyvää musiikkia ja esittää sitä muille. Tuntuu että tällaista musiikkia tehdään liian vähän nykyään. Levitämme kitararockin ilosanomaa.
Raatikainen kertoo Voikukkien olevan pienen ihmisen puolella. Yhtyeen polttoaineena toimii tyytymättömyys ympäröivään maailmaan. Hän kertoo koko yhtyeen ideologian menevän avoimesti vasemmalle.
Sanoitukset ovat saaneet inspiraation muun muassa hallituksen – itse asiassa useammankin hallituksen – leikkauksista.
– Haluamme toimia vastavoimana oikeistohallitukselle, joka nyt tuntuu jyräävän. Sinänsä (levyn julkaisun) ajoitus on mielenkiintoinen. Ensimmäisenä sinkku Markat tiukassa sai innoituksensa Sipilän hallituksen aktiivimallista. Nyt ollaan jälleen vähän samanlaisessa tilanteessa Orpon kanssa.
Levy on äänitetty Andy Lohnerin kanssa Herrainmäellä vanhassa kartanossa Tampereen Tampellassa. Treenikämppäkompleksista löytyy lukuisten bändien lisäksi myös studiotilaa. Talo on ollut Raatikaisen mukaan hiljaisessa myynnissä jo pitemmän aikaa, mutta nyt kaupunki on pistänyt vauhtia rattaisiin myynnin edistämiseksi.
– Paikka on erittäin tärkeä. Jos Herrainmäki myydään, menetys on korvaamaton. Se on paikka, jossa vietetään muutenkin aikaa ja tavataan muita muusikoita. Tällekin levylle taustalaulaja löytyi Herrainmäen keittiöstä. Myös äänittäjä ja miksaaja on löydetty Herrikseltä.
Teksti: Artturi Siromaa
Artikkeli on julkaistu Soundissa 10/23.