30 vuotta vanha videotallenne Mika Luttisen tähdittämän Sentencedin keikalta löysi tiensä nettiin – katso tästä

kaappaus Youtubesta (Kanz Noz)

Melkoinen tuulahdus menneestä.

Sisarlehtemme Inferno bongasi Youtuben syövereistä erittäin mielenkiintoisen videon, jolle on tallennettu pala suomalaisen metallimusiikin historiaa. Kyseessä on nimittäin helmikuussa 1992 Kokkolan Työväentalolla kuvattu pätkä, jossa lavalla esiintyy vasta kolmevuotias Sentenced-yhtye. Eikä siinä kaikki, vaan heiluupa lavalla myös muuan Mika Luttinen. Videon löydät artikkelin lopusta.

Infernon päätoimittajan Matti Riekin toimittamassa Täältä pohjoiseen: Sentencedin tarina -kirjassa (Like, 2014) bastisti-laulaja Taneli Jarva ja kitaristi Sami Lopakka muistelivat tätä nimenomaista Kokkolan-keikkaa ja sitä, miten tällä keikalla yhtyeen kokoonpano muotoutui uudelleen alkujaan myös laulajana toimineen kitaristi Miika Tenkulan päätettyä lopettaa lauluhommat ja vuotta aiemmin basistiksi liittyneen Jarvan ottaessa tämän pestin kontolleen.

”–Asiasta ei ollu puhuttu aiemmin yhtään mitään. Yhtäkkiä Tenkulan Miika sitten ilmoittaa, että ’vittu mää en ennää örise’. Se ei siis menny, että ’okei, mää vejän vielä tämän keikan’, vaan se yksiselitteisesti ilmoitti, että hän ei örise enää yhtään. Istuttiin siinä takahuoneessa ja mietittiin, mitä tehhään”, Jarva muistelee hymyillen.

Vaihtoehdot olivat vähissä. Koska Jarva oli jo aiemmin tarjonnut palveluksiaan taustalaulajana sekä hoitanut solistin virkaa death metal -yhtyeessään, toimi lankesi luonnollisesti hänelle. Mies lupautui raakkumaan jo saman illan keikalla, ja eritoten toiveissa oli saada esittää materiaalia, johon hän oli itse rustannut sanat. Apumieskin oli paikalla.

– Luttisen Mika Impaled Nazarenesta oli jostain syystä mukana, en muista soittiko ne samalla keikalla, ja se ilmoitti pelti kiinni takahuoneessa, että hän tuntee ekan demon biisit ja voi vetää niitä. No, sitten se tuli parin biisin ajaksi lavalle heilumaan ihan ympäripäissään, Jarva sanoo.

– Se keikkahan oli ihan täys fiasko, mutta nuo nuorisotalovedot nyt oli muutenkin semmosia, kourallinen porukkaa ja täys kaaos päällä.

Värikkäänä hahmona tunnettu Impaled-solisti Luttinen oli herättänyt huomiota noin sadan hengen kokkolalaisyleisössä jo ennen lavavisiittiään – moiselta on hankala välttyä, jos on pukeutunut pelkkiin naisten sukkahousuihin ja lotrannut haaruksensa märiksi sianverellä. Kourassa oli tietysti leipäveitsi.

– Ensin lavalle lensi metrinen musta risti, jota Luttinen kanto tuohon aikaan joka paikassa, ja sitten koko ukko, hädin tuskin se pääsi lavalle. Se veti ihan päin helevettiä ne biisit, mutta eipä sillä ollu mittään väliä tuossa vaiheessa, Lopakka sanoo.

– Luullakseni tämä oli sama keikka, jolla harrastettiin tulenpuhaltelua Kokkolan töpärin takahuoneessa. Tais olla verhotkin tulessa.”