Bob Dylan myy talon tyhjäksi – nyt kaupattiin miehen koko tuotannon tallenneoikeudet parillasadalla miljoonalla dollarilla

EPA-EFE / ABIR SULTAN / AOP

Bob Dylan pistää nyt tosissaan tuotantoaan lihoiksi. Vuonna 2020 kohistiin jättikaupasta, kun Dylan myi koko tuotantonsa kustannusoikeudet Universal Musicille. Myyntihintaa ei julkistettu, mutta medialähteiden mukaan se oli noin 400 miljoonaa dollaria (n. 350 miljoonaa euroa). Nyt sitten muun muassa BBC uutisoi, että Dylan on myynyt pois myös kaikkien julkaisujensa tallenneoikeudet.

Masterit myytiin 200 miljoonan dollarin (n. 177 miljoonaa euroa) hintaan. Tallenneoikeudet myytiin Sony Musicille, jonka Columbia-levymerkin kautta Dylan on levyjään tähänkin asti julkaissut. Kauppaan kuuluvat kaikki Dylanin 39 albumia, mukana esimerkiksi The Freewheelin’ Bob Dylan (1963), Highway 61 Revisited (1965) ja Blonde on Blonde (1966). Lisäksi kauppa kattaa Dylanin muut julkaisut sekä mahdolliset tulevat levytykset.

Kauppojen myötä Universalilla on siis oikeudet hyödyntää Dylanin sävellyksiä esimerkiksi mainoksissa, elokuvissa tai muussa kaupallisessa tarkoituksessa. Sony puolestaan voi tehdä rahaa Dylanin levyjä myymällä sekä esimerkiksi suoratoistopalveluista. Dylan voi sitten istuskella ja ihmetellä, että mitäs kaikkea sitä 80-vuotias ehtisi tässä elämässä 600 miljoonalla dollarilla tehdä.

Muusikkojen katalogikaupoista keskusteltiin myös Rockin kuolema -podcastin uusimmassa jaksossa, tarkasta se täällä. Podcastissa Soundin, Rumban ja Infernon päätoimittajat keskustelevat kaikenmoisista ajankohtaisista musiikkiaiheista.