Johnny Deppiä ja Jeff Beckiä syytetään sanoitusten varastamisesta – riidan keskiössä duon uutuusalbumin kappale

4.8.2022 21:58

Näyttelijä-muusikko Johnny Deppiä ja kitaravirtuoosi Jeff Beckiä väitetään ottaneen toisen tekijän sanoitukset omiin nimiinsä tuoreen 18-albuminsa kappaleella.

”Sad Motherfuckin’ Parade” -kappaleen sanoitusten väitetään olevan kopioitu ”Hobo Ben” -nimisestä vanhasta juomalaulusta/runosta, josta vastaa uhkapelurina, sutenöörinä, rosvona ja murhaajana tunnettu Slim Wilson, uutisoi Rolling Stone. Istuessaan tuomiotaan Missourin osavaltion vankeinhoitolaitoksessa aseellisesta työstöstä vuonna 1964, Wilson tapasi folkloristi Bruce Jacksonin. Tämä sisällytti Wilsonin töitä vuoden 1974 Get Your Ass in the Water and Swim Like Me -kirjaan sekä kaksi vuotta myöhemmin julkaistulle samannimiselle albumille.

”Ladies of culture and beauty so refined, is there one among you that would grant me wine? / I’m raggedy I know, but I have no stink / and God bless the lady that’ll buy me a drink”, ja ”Heavy-hipted Hattie turned to Nadine with a laugh / and said, ’What that funky motherfucker really need, child, is a bath'”, ”Hobo Benissä” lauletaan.

”Sad Motherfuckin’ Paradesta” löytyy puolestaan rivit: ”I’m raggedy, I know, but I have no stink / God bless a lady that’ll buy me a drink”, ja ”What that funky motherfucker really needs, child, is a bath”. Kappale on kuitenkin merkitty kokonaan Deppin ja Beckin nimiin.

”Ainoat rivit, jotka [Depp ja Beck] lisäsivät, ovat: ’Big time motherfucker’ ja ’Bust it down to my level'”, Jackson toteaa Rolling Stonelle. ”Kaikki loput ovat peräisin Slimiltä ja kirjastani. En ole koskaan törmännyt vastaavaan. Olen julkaissut materiaalia 50 vuoden ajan, ja tämä on ensimmäinen kerta kun joku on vain pöllinyt jotain ja laittanut sen vain omiin nimiinsä.”

Jacksonin poika, asianajaja Michael Lee Jackson sanoo, ”ettei ole mielestäni mahdollista, että Johnny Depp tai kukaan muukaan olisi voinut vain istua alas ja kirjoittaa nuo sanoitukset ilman, että olisi ottanut ne miltei kokonaisuudessaan jostain versiosta isäni äänitettä tai kirjaa.”

Jacksonit puntaroivat eri vaihtoehtoja jatkotoimille, mutta eivät ole toistaiseksi nostaneet asiasta kannetta.

Asian selvittelyä hankaloittaa alkuperäisen juomalaulun alkuperä ja mahdollinen tekijänoikeus. Tämänkaltaisilla kappaleilla/runoilla on tapana kulkea suullisesti sukupolvelta toiselle, ja Wilson sanoikin oppineensa ”Hobo Benin” isältään.

”En tiedä käykö tuo levy kaupaksi”, Jackson sanoo viitaten Billboardin 200 -listan sijalla 183. debytoineeseen 18:sta. ”Olen nähnyt joitain arvioita, joista olisin hyvin nolona mikäli ne olisi tehty minun levystäni. Mutta jos se myy, Johnny Depp tienaa sillä paljon rahaa. Pitäisikö sen mennä hänelle, vai pitäisikö sen mennä jonnekin, joka auttaa tämän kulttuurin luoneita ihmisiä?”

Mustan musiikin ja tekijänoikeuksien parissa työskennellyt asianajaja Kevin J. Greene sanoo Rolling Stonelle, että töiden tulee olla kirjattu ylös tai nauhoitettu jonnekin tekijänoikeuden muodostamiseksi. Jackson omistaa joka tapauksessa tekijänoikeudet Get Your Ass in the Water and Swim Like Metä varten äänitettyjen juomalaulujen transkriptioihin.

Lisää luettavaa