Kansantaiteilija ja kuplettilaulaja Jaakko Teppo on kuollut

Teppo oli kuollessaan 71-vuotias.
27.2.2024 09:24

Kuplettilaulaja, kansantaiteilija ja pakinoitsija Jaakko Teppo on kuollut. Teppo menehtyi maanantaina 71-vuotiaana. Suru-uutisen on vahvistanut Jaakko Tepon poika Ilja Teppo sosiaalisessa mediassa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Iisalmella 16.2.1953 syntynyt ”Ruikonperän multakurkku” voitti kuplettilaulun Suomen mestaruuden vuosina 1978 ja 1979. Suosionsa huipulla Jaakko Teppo oli 1980- ja 1990-luvuilla. Vuonna 1995 Jaakko Teppo sai aivoinfarktin, jonka jälkeen tämä lopetti keikkailun, mutta jatkoi pakinoiden kirjoittamista. Aivoinfarktista johtuneen työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi Tepolle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

Tepon lauluissa ja pakinoissa käsiteltiin usein tämän kotiseutua, maaseutukulttuuria sekä yhteiskunnallisia ongelmia, joita tämä peilasi kuvitteellisen Ruikonperän kylän tapahtumien ja sen asukkaiden kautta. Tepon tunnetuimpia kappaleita ovat Pamela, Hilma ja Onni, Ravimatka, Työttömän laulu ja Jälkitauti. Vuonna 1994 Jaakko Teppo palkittiin Reino Helismaa -palkinnolla ja vuonna 2017 tälle myönnettin Aleksis Kiven Seuran Eskon puumerkki -palkinto. Vuonna 2022 hänet palkittiin opetus- ja kulttuuriministeriön jakamalla Suomi-palkinnon.

Jaakko Tepon musiikillista perintöä ovat jatkaneet tämän pojat Ilja ja Johannes sekä Sössölandian Kultakurkut, jonka perustivat 1990-luvulla Ismo ja Ilkka Alanko yhdessä Kosmonauts-solisti Jari ”Cyde” Hyttisen kanssa. Viime vuonna 70 vuotta täyttänyttä Teppoa juhlistettiin Ruikonperän Sinfonia -konserteilla, joissa kuultiin Tepon kappaleita sinfoniaorkesterille ja tunnetuille savolaiskarjalaistaustaisille solisteille sovitettuina.

Lisää luettavaa