Onko alkoholilla ja huumeilla positiivinen vaikutus luovuuteen? Tutkijat selvittivät

Tutkijoiden mukaan matkailu ja muihin kulttuureihin tutustuminen ruokkivat luovuutta paljon tehokkaammin.
27.3.2023 12:36

Brittiläisen Essexin yliopiston sekä Berliinin Humboldtin yliopiston tutkijat selvittivät, onko päihdeaineilla kuten esimerkiksi alkoholilla tai niin sanotuilla taikasienillä todella niin positiivinen vaikutus luovuuteen kuin monet taiteilijat ovat vuosien saatossa antaneet ymmärtää. The Guardian -lehden uutisoiman raportin mukaan vastaus on hyvin yksiselitteinen.

”Niillä ei ole mitään vaikutusta luovuuteen. Ihmiset eivät hyödy siitä – sillä ei ole minkäänlaista vaikutusta”, toteaa Essexin psykologian tohtori Paul Hanel.

”Päihteiden vaikutuksen alaisena saanut ideat ovat useimmiten hajanaisia eivätkä pidemmän päälle tarjoa ratkaisuja. Ja kun ottaa huomioon päihteisiin liittyvät lukuisat sivuvaikutukset, on tieteellisesti erittäin huono idea hakea niistä inspiraatiota luovuuteen”, Humboldtin yliopiston tutkija Jennifer Haase lisää.

Tutkijoiden mukaan paljon suurempi vaikutus luovuuteen on matkailulla, toisilla kulttuureilla, meditoinnilla sekä erilaisilla harjoituksilla. Päihteiden vaikutus on siis romantisoitu myytti.

”Mediassa kuulee yleensä vain esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat onnistuneesti tehostaneet luovuuttaan päihteillä. Sen sijaan emme koskaan kuule esimerkkejä niistä, jotka ottavat päihteitä ja sammuvat eli näin ollen heidän luovuutensa on ollut alhaisempi”, Hanel toteaa.

Lisää luettavaa