Roger Watersin esiintyminen Berliinissä poliisitutkinnan alla, kertovat medialähteet – Syynä muusikon käyttämä puku

Watersin SS-univormua muistuttanut asu on herättänyt paheksuntaa.
26.5.2023 08:49

Viranomaiset tutkivat, rikkoiko ex-Pink Floyd -muusikko Roger Waters lakia esiintyessään Berliinissä 17. ja 18. toukokuuta, kertovat useat medialähteet brittiläinen Jewish News etunenässä. Waters, jonka esiintymiset ovat saaneet osakseen runsaasti kritiikkiä eri suunnista, nähtiin konserteissa lavalla SS-univormua muistuttavaan asuun pukeutuneena ja osoittelemassa yleisöä leikkikiväärillä. Koska natsisymbolien ja -kuvaston käyttö on Saksassa laissa kielletty, viranomaiset ovat nyt ottaneet Watersin esiintymiset tarkempaan syyniin, vahvistaa johtava tutkija Martin Halweg Berliinin poliisista.

”Asua on käytetty kontekstissa, jossa sen voidaan katsoa hyväksyvän, ihannoivan ja oikeuttavan natsihallinnon väkivaltaisia ja mielivaltaisia toimia tavalla, joka loukkaa uhreja ja sitä kautta häiritsee yleistä rauhaa. Kun tutkinta saadaan suoritettua viedään tapaus eteenpäin Berliinin yleiselle syyttäjälle arvioitavaksi”, Halweg kommentoi.

Waters on käyttänyt konserteissaan vastaavaa kuvastoa ja asusteita jo vuosikausia. Univormu, jossa hakaristit on korvattu kahdella ristikkäin olevalla vasaralla, on viittaus Pink Floydin The Wall -konseptialbumiin (1979), jonka In The Flesh -kappaleessa tarinan päähenkilö Pink kuvittelee lääkepöllyissä olevansa rokkitähden sijaan fasistidiktaattori ja että hänen konserttinsa on tämän kannattajien kokoontuminen. Waters nousee lavalle Pinkin käyttämää univormua muistuttavassa asussa juurikin In The Flesh -kappaletta esittäessään.

Watersin univormun lisäksi paheksuntaa ovat aiheuttaneet muun muassa konsertin aikana yleisön yläpuolella lentävä jättimäinen sika (joka on puolestaan viittaus Pink Floydin Animals-levyn kannessa lentävään sikaan), jonka kylkeen on maalattu erinäisiä symboleja ja iskulauseita. Joukossa on myös juutalaisten symbolina tunnettu daavidintähti.

Berliinin-keikkojen lisäksi Watersin kiertueeseen kuuluvasta Frankfurtin-konsertista nousi kohu jo ennen kuin kiertue ehti edes alkaa, kun kaupunginvaltuusto päätti, ettei Waters saa esiintyä osittain kaupungin omistamassa Festhallessa ”juutalaisvastaisten ja natseja ihannoivien toimiensa ja mielipiteidensä” vuoksi. Oikeusistuin kuitenkin kumosi valtuuston päätöksen vedoten taiteilijan vapauteen.

Billboard-lehden mukaan Watersin Berliinin-keikoilla nähtiinkin ennen show’n alkua ruuduilla Watersin viesti, jossa luki: ”Keikka alkaa 10 minuutin kuluttua ja Frankfurtin tuomioistuin on päättänyt, että en ole antisemitisti. Selvennykseksi, tuomitsen antisemitismin varauksetta”.

Lisää luettavaa