Tool-nokkamies ei todellakaan halua nähdä puhelimia keikoillaan – ”Se on ärsyttävää ja häiritsevää kaikille, myös meille”

14.4.2024 18:07

17. huhtikuuta 60 vuotta täyttävä Maynard James Keenan tunnetaan keikolla kuvaamisen intohimoisena vastustajana.

Miehen yhtyeet Tool, A Perfect Circle ja Puscifer ovat vuosien varrella käyttäneet erilaisia keinoja pitääkseen puhelimet ja muut tallennusvälineet poissa katsomoista. Tiukoista säännöistä on joustettu vasta aivan keikan lopulla. Lukemattomat fanit ovat aikojen saatossa saaneet lähtöpassit katsomosta sääntöjä rikottuaan.

”Se on töykeää”, Keenan toteaa Phoenix News Timesille keikkojen kuvaamisesta puhuessaan. ”Et pysty millään ikuistamaan tuon hetken livetapahtumia puhelimella.”

”Missaat mahdollisuuden kokea tapahtumat reaaliajassa. Tarinnankerronnan taiteen. Kyvyn muistaa, mitä olit todistamassa ilman sen tallentamista. Harjoittaa aivoja elämään hetkessä ja keskittymään, mutta mikä vielä tärkeämpää, olla ärsyttämättä takanasi olevaa henkilöä.”

”Se on ärsyttävää ja häiritsevää kaikille, myös meille. Laita se laite vittuun ja kasva aikuiseksi”, Keenan jatkaa. ”Se kestää vain kaksi tuntia. Shown päätteeksi annamme yleensä mahdollisuuden kuvata yhden biisin, joten saat kyllä matkamuistosi.”

Toisinaan kuvaaminen on jouduttu kieltämään myös konsertin loppuhuipennuksen osalta.

”Jos olemme joutuneet heittämään jo tusinoittain julkeita paskiaisia ja itsekkäitä mulkkuja pihalle”, Keenan sanoo ja tuomitsee touhun jyrkästi. ”Ärsytät ihmisiä ympärilläsi. Tiedän, että on kaikenlaisia perusteluja, joiden mukaan porukan ulos heittäminen on ärsyttävää. No oho. Niitä kutsutaan seurauksiksi. Siitä tässä on kyse.”

”Jos teet niin teatterissa, näytelmässä tai orkesterin konsertissa, niin sinut viskataan pihalle”, Keenan lisää. ”Et voi tehdä niin. Tee niin oopperassa ja saat lähtöpassit. Se on töykeää. Olet paikalla kokemassa jotain. Maksoit päästä todistamaan sitä mitä me teemme, et mitä sinä itse teet.”

Keenan summaa, että puhelimella taltioitu video ”ei tule näyttämään hyvältä” ja koko touhu on ”ajan haaskausta”.

Lisää luettavaa