Arvio: Kansanmusiikki, jazz ja tango sulassa sovussa – Tjango! tarjoaa nautittavan kuuntelusession svengillä kuin svengillä

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Tjango!
Pohjantähti
Tjango!

Helsinkiläinen Tjango!-kvartetti sekoittaa sangen ovelasti nimensä vihjaamaan gypsy jazziin vahviketta argentiinalaisesta tangosta ja kapakkajatsista sekä amerikkalaisesta ja pohjoismaisesta kansanmusiikista. Kappaleet ovat kaikki omaa tuotantoa sävellysten ja soitannollisen johdatuksen jakautuessa kaikkien neljän soittajan, viulistin, kitaristin, hanuristin ja basistin kesken. Livevideoilla Tjangon soitanta on parin piirun verran lennokkaampaa vuorovaikutuksessa hyväntuulisen yleisön ja tanssikansan kanssa, mutta tarkempi ja harkitumpi studiosoitanta on myös keskittyneen kuuntelusession väärtiä nautiskelua.

Pohjantähden kappalelistalla on hartaita tunnelmia lähes urkuharmoonin painelua muistuttavissa harmonikkahitureissa, mutta pohjoisen maan hymnit vaihtuvat kerkeästi Hulju-swingin kaltaiseen, vikkelämpään svengipoljentoon. Niiden solistisissa hienouksissa ilakoiva viulu pääsee oikeuksiinsa ja akustinen komppikin vetreytyy jänteväksi. Nimikappale on sulavalla melodialla taitavasti silattu tangotyylitelmä, joka jättää levyn pelkistetympiä folkkipaleita valjumpina varjoonsa. Näppärä musette-henkinen haitariluritus Til Mari raikastaa albumin loppupuolta ennen viimeistä kevyen melankolista ja hillityillä soitinsooloilla höystettyä Waiting-siivua.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa