TJANGO!: Tjango!

TJANGO!
Tjango!
Tjango!

Tänä päivänä törmää harvemmin perinteistä instrumentaalimusiikkia soittaviin suomalaisiin kokoonpanoihin. Onneksi nelihenkinen Tjango! paikkaa vajetta. Yhtyeen neljä jäsentä soittavat päätyökseen klassista musiikkia, ja siksi bändin tehtävänä onkin toimia irtiottona kohti improvisaatioystävällisempää ilmaisua.

Tjango! on väännös kitaristi Django Reinhardtin nimestä ja tangosta. Debyyttialbumilla ei kuitenkaan kuulla suoranaista tangoa, pikemminkin mustalaisjatsia ja melodista rytmi- ja kansanmusiikkia.

Esimerkiksi albumin aloittava Minor By Pasi on riemukkaasti etenevä pelimanni-poljentoinen reippailu, Late Autumn Bossa taas haikean viipyilevä sävellys pehmeillä bossa-sävyillä. Levyllä siirrytäänkin sulavasti kekkereiltä kaihoiluun.

Ennakkoluulot haitarin yksipuolisuudesta karisevat nopeasti, kun Antti Leinonen näyttää, että harmonikan sointi voi olla sekä kaunis että riemukas. Instrumentti soveltuu siis muuallekin kuin juhannuskokkojen katveeseen. Viulisti Pasi Eerikäinen, kitaristi Otto Tolonen ja kontrabasisti Eero Ignatius soittavat myös taidokkaasti ja tunteella. Muutamalla raidalla kuullaan myös mandoliinia ja ukulelea.

Kaiken kaikkiaan Tjango! on miellyttävä tuttavuus, jota olisi hauska kuulla myös livenä.