”Autohan on Alexi Laihon…” – kitaramaestro Markus Vanhala kertoo vuoden kohokohdista

3.12.2023 20:43

Parhaillaan Euroopan-kiertueella Insomniumin kanssa oleva Markus Vanhala tunnetaan kovana raskaan musiikin, autojen ja eläinten ystävänä. No, kuinka ollakaan, nämä asiat löytyvät myös kitaristin ”vuoden kovimmat” -listalta.

Ennen kuin mennään listan äärelle, muistutetaan siitä, että Vanhala nähdään tositoimissa suomalaislavoilla niin Omnium Gatherumin kuin Insomniuminkin kanssa alkuvuodesta.

Mutta niin…

Europen 40-vuotisjuhlakiertueen keikka Utrechtissa
– Paras rundin päätös ikinä. Omnium Gatherum soitti Ultima Ratio Fest -rundin päätöskeikan Utrechtin Tivolissa ja saman kompleksin isommalla areenalla veti samana iltana Europe. Oma veto siis alta pois, ja kipin kapin keikkatamineissa toiseen saliin ihastelemaan lapsuuden sankareita. Sieltähän sitten tuli noin kolme tuntia pelkkää parhautta – heittämällä vuoden kovin keikka! Sedät on myös aikamoisessa terässä kuusikymppisiksi. Pääsin vielä kiertuebussien kupeessa morjestamaan lapsuuden suurimpia sankareitani eli siis Joey Tempestiä ja John Norumia. Kerroin toki Joeylle, että 6-vuotiaana ilmoitin parturin tädille, että tarvitsisin tuommoisen ”Tempest-letin”…

1987 Chevrolet Monte Carlo SS
– Vuoden parasta äänellistä antia ei suinkaan ollut mikään musiikki vaan se hetki kun toverini Thunderwheels-pajalla saivat valmiiksi meikäläisen Monte Carlon moottoriviritykset, ja pamautettiin vekotin ekaa kertaa mölyämään. Jatkossa nimittäin lähtee murinaa ja mökää ja kumia tien pintaan. Autohan on Alexi Laihon vanha eli Allu-vainaakin nyökkäisi hyväksyvästi tähän naapureiden kiusaan…

Omnium Gatherumin, Eluveitien ja Seven Spiresin Pohjois-Amerikan rundi
– Oli pirun hyvä porukka kasassa, ja kiertäminen oli harvinaislaatuisen hauskaa. Keikoilla oli myös väkeä aivan hemmetisti ja nehän tanhusivat kovaa. Tuli myös kuunneltua viisi viikkoa pelkkää Van Halenia ”Elukoitten” kitaristin Jonas Wolfin kanssa bussibileissä.

Jackson Seepra
– Samaisella jenkkirundilla LA:ssa sain vihdoin kitaravalmistaja Jacksonilta itse suunnittelemani kepakon. Tässä keihäässä on Jackson Randy Rhoadsin muoto ja seepravärit, eli ihan sitä Animalizea itseään! Ei muuten kestänyt pöpödemian takia rakennus ja toimitus kuin kolme vuotta ja kolme kuukautta. Mutta kyllähän tuo kannatti. Nyt on seksiä, särmää ja soundia!

Gylve Naagel
– Tuli keväällä perheenlisäystäkin uuden parhaan kaverin verran – nimittäin Irlannin susikoira Gylve Naagel asteli sisään. Siinä oli viisikymmentä kiloa pentukoiraa ja hyvähenkistä ässäilyä. Kenkien syömisen ”body count” on muuten tällä hetkellä noin kahdeksan. Tässäkin otuksessa on soundin alapää kohdallaan… Siitä tuleekin mieleen, että päättyvän vuoden parhaat äänet taitavat olla Gylven matalataajuiset aatokset, Monte Carlon pakoputket sekä Judas Priestin Panic Attack!

Lisää luettavaa