”Haluavatko he, että joku pyyhkii heidän pyllynsäkin?” – Jethro Tullin Ian Anderson läksyttää mukavuudenhaluisia muusikoita

Maria Laura Antonelli / AGF / Shutterstock / AOP

Jethro Tull valmistautuu julkaisemaan ensimmäisen uuden studioalbuminsa 18 vuoteen. Tämä on luonnollisesti saanut Ian Andersonin aktivoitumaan promootiorintamalla, ja hiljattain mies ennätti keskustelemaan kaikenlaisista asioista toimittaja Darren Paltrowitzin podcastissa. Anderson innostui laukomaan juttutuokion aikana melko suoria mielipiteitä kaikenmoisista musiikkialan kommervenkeistä, kuten siitä, missä määrin muusikon sopii operoida kiertueella roudarien ja teknikoiden varassa. Haastattelusta uutisoi myös Blabbermouth.

Aihe nousi esille mutkan kautta, kun Andersonilta alun perin kysyttiin, mistä hän on saanut maineen miehenä, joka ei suostu kättelemään ketään. Anderson selittää olevansa pöpökammoinen ihan siitä käytännön syystä, että hänen flunssansa tuppaavat olemaan vakavampia ja pitkäkestoisempia kuin ihmisillä tavallisesti. Niinpä hän on myös tarkka siitä, ettei hänen soittimiinsa tai mikrofoniinsa koske kukaan muu kuin hän itse.

Tästä sitten päästään siihen, miten Anderson ei ylipäätään arvosta ajatusta, että muusikko odottaa kiertueella jonkun muun huoltavan hänen soittimensa kuntoon, vaihtavan siihen kielet ja virittävän instrumentin valmiiksi.

”Luojan tähden, haluavatko nämä tyypit että joku pyyhkii heidän pyllynsäkin? Että joku tuo saippuan suihkuun? Mitä tuollainen on olevinaan? Varsinaisia nössöjä. Oman soittimen huoltamisen ja virittämisen pitäisi olla ylpeydenaihe”, Anderson sanoo.

Anderson jatkaa kiusoitelleensa Joe Bonamassaa siitä, kun tämä kuljetti pariakymmentä kitaraa mukanaan kiertueella. Anderson päivitteli, mitä ihmettä Bonamassa tekee niin monella instrumentilla, joiden kuljettaminenkin maksaa maltaita.

”En voi kuvitellakaan, että joku vaihtaisi minulle kitaran kielet valmiiksi. Jos olisin poliisi, en todellakaan haluaisi, että joku muu puhdistaisi aseeni ja pitäisi huolen siitä, että se on ladattu. Kuka muka haluaisi?” Anderson sanoo.

Tämä kommentti kohotuttanee kulmakarvoja parinkin bändin jäsenistössä – eivätköhän käytännössä kaikki nimekkäämmät yhtyeet palkkaa nykyään kiertueilleen teknikoita nimenomaan sen takia, että muusikot voisivat keskittyä soittamiseen kaiken muun säätämisen sijaan. No, kukin tyylillään.