Kun isä on yksi kaikkien aikojen kovimmista kitaristeista, jälkipolvihan oppii soittamaan kuin itsestään? Ei ihan niinkään, paljastaa Wolfgang Van Halen

17.9.2023 21:20

Äkkiseltään voisi olettaa, että kun huushollissa pyörii sellainen hahmo kuin Edward Van Halen, kitaransoiton oppiminen käy miltei kuin itsestään. Mikä olisikaan tehokkaampi ja nopeampi tapa oppia kuin ksityistunnit yhdeltä kaikkien aikojen suurimmista soittajista?

Totuus on kuitenkin toisenlainen, ainakin Wolfgang Van Halenin tapauksessa. Muusikko näet sanoo Talk Is Jericho -podcastissa olevansa kitaransoiton suhteen itseoppinut.

”Kaikki luulevat, että isäni herätti minut ja komensi: ’Treenaas skaaloja!'”, Wolfgang Van Halen sanoo. ”Mutta ei, hän ei opettanut minua suoraan soittamaan mitään muuta kuin rumpuja. Hänellä oli lehtiä pöydällä ja hän sanoi: ’Tee näin ja noin.’ Heti kun hän huomasi että kykenin siihen, hän osti minulle rumpusetin ja seuraavilla synttäreilläni akustisen setin. Siitä minä aloitin.”

Kitaraa Van Halen oppi soittamaan itsekseen suosikkikappaleidensa mukana.

”Opetin itseäni lukemalla System Of A Downin ja sellaisten tabulatuureja”, Van Halen sanoo. ”Mielestäni se on tärkeää, sillä saatoin kehittää omaa ääntäni ja tyyliäni sen sijaan että olisin vain kopio isästäni.”

Van Halenilta kysyttiin myös, onko tällä soittamisen suhteen esikuvia.

”Ei ollut ketään tiettyä tiluttajaa jota olisin seurannut”, muusikko vastaa. ”Enemmänkin bändejä… Tool oli minulle iso juttu musiikillisen kehityksen kannalta. Huomasin tulleeni paremmaksi rumpaliksi opeteltuani soittamaan Toolin biisejä.”

Lisää luettavaa