Metallican luottotuottaja vertaa James Hetfieldiä Johnny Cashiin

Molemmilla on vahva preesens, joka ilmenee hieman eri tavoilla, tuumaa Greg Fidelman.
16.5.2024 18:12

Tuottaja-ääniteknikko Greg Fidelman on työskennellyt urallaan muun muassa Johnny Cashin sekä Metallican kanssa. Fidelman toimi miksaajana Rick Rubinin tuottamilla Cash-albumeilla Unearthed (2003) ja American V: A Hundred Highways (2006), Metallicaa Fidelman on puolestaan miksannut Death Magnetic -levystä (2008) saakka ja sitä seuranneilla albumeilla toiminut myös tuottajana.

Taannoin The Metallica Report -podcastissa haastateltavana vieraillut Fidelman sanoo näkevänsä tietynlaisia yhtäläisyyksiä Cashin ja Metallica-nokkamies James Hetfieldin välillä. Molemmilla on hänen mukaansa ainutlaatuisen vahva preesens ja energia, joka kuitenkin ilmenee hieman eri tavoilla.

”Johnny huokui arvokkaan herrasmiehen fiilistä, jossa oli myös kiistämätöntä legendan auraa. Toisaalta se osuus vaihtelee sen mukaan, kuka legendaa lähestyy ja sitä, millainen kuva tällä on hänestä mielessään”, Fidelman pohtii.

”Minulle ja luultavasti monille muillekin Johnny Cashin kanssa työskenteleminen oli kuin satua. Se oli hieman pelottavaa, koska se tapahtui niin aikaisin urallani. Mutta kun kuulit Johnnyn pyytävän studiossa ottojen välillä, että ’Hei Greg, voitko tuoda minulle uuden kupillisen teetä?’ se oli ehdottomasti sellainen ’Okei, vau!’ -hetki.”

”James on luonnollisesti paljon nuorempi [kuin Cash oli] kun tapasimme, mutta James ei ole se keskisormea näyttävä tyyppi, jollaiseksi hänet usein mielletään. Minä en tunne sellaista Jamesiä. Olen kuullut puhuttavan siitä tyypistä, mutta kun me työskentelemme, hän yrittää olla jotain muuta kuin se tyyppi.”

”Kun James astuu huoneeseen, hän tuo mukanaan tietyn läsnäolon. Mutta hänestä on tullut vuosien saatossa nöyrempi ja hän yrittää olla todella mukava. Hän voi yhä olla hyvin oikukas ja näet kyllä selvästi, millä tuulella hän milloinkin on. James voi olla vaikeasti lähestyttävä. Hänen kanssaan on todella helppoa työskennellä, ainakin minusta, mutta hänestä on vaikeampi nähdä, mitä syvällä hänen sisällään tapahtuu.”

Lisää luettavaa