Mokoma työstää 12. albumiaan – projektiin napattiin mukaan kotimaisen popmusiikin huippumies

22.3.2023 12:26

Mokoma työskentelee kahdennentoista studioalbuminsa parissa. Toistaiseksi nimetön levy ilmestyy ensi vuoden alkupuolella.

– Alettiin katsoa uusia biisejä keväällä 2021. Kuten aina, purimme ensin Markon (Annala, laulu) sanelukoneen, ja sieltä löytyi tälläkin kerralla tärkeitä suuntaviivoja taiteellisen kokonaisuuden suhteen, kertoo kitaristi Tuomo Saikkonen.

– Ensimmäisen demosession jälkeen soitimme koronasulkujen vuoksi siirrettyjä keikkoja, ja siinä vierähti lopulta vuoden verran, ennen kuin pääsimme taas kunnolla demottelemaan. Viime vuoden aikana saimme joka tapauksessa kasaan kymmenisen aihiota, ja nyt ensimmäinen studiorupeama on takana. Toinen sessio tapahtuu myöhemmin tänä vuonna.

Millaisia isoja ajatuksia yhtyeellä on levyn suhteen?

– Sisällöllisistä tavoitteista ei ole puhuttu. Deadlinesta taas keskusteltiin sen verran, että siitä luovuttiin ihan kokonaan, naurahtaa Saikkonen.

– Edellisen Ihmissokkelo-albumin kanssa oli kiireen tuntua, eikä sellainen hötkyily tunnu sopivan veteraaniosaston kavereille. Nyt aloimmekin miettiä aikatauluja ja buukata studioita vasta sitten, kun kasassa oli riittävästi vahvaa materiaalia.

Tällä kierroksella Mokoman pääyhteistyökumppanina toimii studiovelho Jonas Olsson, joka palkittiin tämän vuoden Emma-gaalassa Vuoden tuottaja- ja Vuoden musiikintekijä -kategorioissa. Olssonin viime aikojen hitteihin kuuluvat Bessin Ram pam pam ja Kuumaan Tulipalo.

– Olen tutustunut Jonakseen viime vuosina, ja olemme usein päätyneet intoilemaan musajutuista. Jonas on Suomen kovin poptuottaja, mutta häneltä löytyy myös metallipuolen osaamista muun muassa Amorphisin suunnalta. Kaipasimme freesiä ja energistä näkemystä sekä haastamista, ja juuri näitä asioita olemme myös saaneet, Saikkonen kertoo.

– Kiitosta täytyy antaa myös Fantom-studion Samu Oittiselle ja E-studion Jyri Riikoselle. Olosuhteet ovat olleet viimeisen päälle.

Mokoman kevät jatkuu riemukkaissa merkeissä, sillä yhtye soittaa Japanissa huhtikuussa.

– Suomalaisen metallin sikäläinen ystävä Mr. Perkele (Masami Tsubaki) järjestää Rock Inn Dice -baarinsa synttärit isolla meiningillä. Hän päätti tilata esiintyjiksi suosikkibändinsä Stam1nan sekä Mokoman, ja luvassa onkin lämmin jälleennäkeminen!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 3/23.

Lisää luettavaa