Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki torstaina 12.8. päätöksen tiukentaa pääkaupunkiseudulla kokoontumisrajoituksia ajalle 20.8.-12.9., minkä vuoksi esimerkiksi Helsingin juhlaviikkojen konsertit peruttiin ja Jytäkesä Go-Go -festivaali siirrettiin eteenpäin jo neljättä kertaa.
Avin päätöksellä kokoontumisia rajoitetaan siten, että sisätiloissa saa yleisömäärä on rajattu 25 henkilöön ja ulkotapahtumissa 50 henkilöön. Rajan voi ylittää, mikäli mikäli yleisö jaetaan tarkoin rajattuihin lohkoihin ja jokaisella lohkolla on oma kulkureitti, saniteettitilat, tapahtumahenkilökunta ja mahdolliset tarjoilupalvelut. Lohkot voivat käyttää samoja palveluja, jos niiden käyttöä porrastetaan ja pintojen puhdistuksesta huolehditaan tarkasti.
Tapahtuma-alan edunvalvontajärjestö Tapahtumateollisuus ry on julkaissut kannanoton, jossa kritisoidaan ankarasti Etelä-Suomen avin päätöksiä. Pyyhkeitä saavat myös hitaasti ja tehottomasti toimivat päättäjät.
”Määräystä yleisöalueiden lohkomisesta ei pidetty välttämättömänä pääkaupunkiseudun kuntien, tapahtuma-alan toimijoiden tai THL:n aville antamissa lausunnoissa. Kuitenkin avi määräsi rajoituksen, joka puuttuu elinkeinonharjoittamisen perusoikeuteen erittäin voimakkaasti. Rajoitus ei perustu lakiin eikä sen osalta tehty minkäänlaista kokonaisarviointia. Etelä-Suomen avi siis laiminlyö velvollisuutensa ja harjoittaa jopa mielivaltaa”, sanoo Tapahtumateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Pekka Timonen.
”Hallitus toimii jatkuvasti myöhässä. Jos hybridistrategian päivitys tai koronapassin valmistelu olisi toteutettu ajoissa, olisimme voineet välttää yritysten tappiot, jotka lasketaan vähintään kymmenissä miljoonissa euroissa. Mikään tukimekanismi ei myöskään tule korvaamaan menetyksiä riittävästi. Suuri osa alamme yrityksistä on tukien ulkopuolella, koska hallitus on tietoisesti näin linjannut.”
Tapahtumateollisuus vaatii kannanotossaan hallitukselta sekä sosiaali- ja terveysministeriöltä ohjaustoimia aluehallintoviranomaisen päätöksen muuttamiseksi välittömästi. Lisäksi hallituksen tulee valmistella uusi kustannustukikierros, jossa yritysten joustamattomat kustannukset korvataan kokonaan ja kustannustuen tukikatto nostetaan kaikilta osin kymmeneen miljoonaan euroon. Myös koronapassin valmistelua tulisi vauhdittaa ja priorisoida entisestään.
”Toimialaan kohdistuu nyt rajoituksia, jotka ovat samoja kuin voimakkaimmillaan viime keväänä. Saman aikaan tautitaakka on rokotustilanteen hyvän kehityksen vuoksi oleellisesti erilainen. Tiedot siitä, että sosiaali- ja terveysministeriö olisi luomassa tähän tilanteeseen vielä entisestään toimijoita eriarvoistavaa ja lainsäädännöstä irtaantunutta sääntelyä ovat huolestuttavia. Odotamme nyt enemmän kuin koskaan hallitukselta ja pääministeriltä johtajuutta ja oikea-aikaisia toimia”, Timonen toteaa.