Paula Vesala kritisoi kulttuuria ja taidetta tuhoavia päättäjiä – ”Suomalainen esittävä taide tänään on ennennäkemättömässä kriisissä”

"Twiittailette innoissanne kun suomalainen ohjaaja menestyy Cannesissa. Samalla pidätte edelleen elokuvateatterit käytännössä kiinni, ja leikkaatte suomalaisen elokuvan tukea", Vesala jyrähtää.
9.8.2021 13:12

Tänään (9.8.) vietetään Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivää. Merkkipäivä kirvoitti Paula Vesalaa julkaisemaan kirjoituksen Instagramissa, jossa tämä kritisoi maamme päättäjiä siitä, etteivät nämä tee riittävästi auttaakseen koronapandemian kurittamaa kulttuurikenttää. Myös jo tehdyt linjaukset ja mielivaltaiselta tuntuvat päätökset saavat artistilta kritiikkiä. Oman osansa kritiikistä saa myös media.

”Suomalainen esittävä taide tänään on ennennäkemättömässä kriisissä, epätoivon ja epäuskon tilassa jonka on aiheuttanut maan hallitus”, Vesala aloittaa kannanottonsa.

”Elokuvateattereihin, oopperaan, teatteriin, tanssiesitykseen, sirkukseen jne. vaaditaan edelleen 2 metrin turvaväli, mutta se on perustuslaillisesti ristiriitaista. Jo 17 kuukauden ajan suomalainen taide ja kulttuuri on odottanut ennakoivia päätöksiä, tukia jotka kohdennettaisiin oikein, jotain muuta kuin tyhjiä sanoja. Tapahtuma-ala ehdotti koronapassia jo huhtikuussa. Valmistelu aloitettiin vasta hiljattain.”

”200 000 kulttuuri- ja tapahtuma-alan työntekijää eivät saa olla poliittisen teatterin uhreja, jossa alan ehdotuksia ei kuunnella. Heidän täytyy saada harjoittaa elinkeinoaan, se on heidän laillinen oikeutensa. Kesän aikana on levitelty kesätapahtumia demonisoivia kuvia festareilta – siellä se pahan alku ja muka on. Kuitenkin esim. Taysin julkaisemien tutkimustulosten mukaan kesätapahtumissa altistuneiden osuus oli prosentuaalisesti pieni.”

”Suurin osa kesän tapahtumista silti peruuntui jo keväällä, ja vain harvalukuinen joukko ihmisiä pääsi töihin verrattuna entiseen normaaliin. Kesätapahtumat olivat ulkona, ja ihmisillä oli halutessaan mahdollisuus pitää turvaväliä ja maskeja. Vähän niin kuin halutessaan ihmiset pitävät turvavälejä ravintolassa tai maskia julkisissa kulkuvälineissä. Tai menevät kymmentuhatpäisesti Kaivariin katsomaan lentonäytöstä – tätä massatapahtumaa ei mediassa demonisoitu koronalinkona.”

”Syksyn näytökset pitäisi myydä nyt. Montako ihmistä teatteriesitykseen saa nyt ottaa? Emme tiedä vieläkään. Elokuvissa, teatterissa, oopperassa istutaan usein omalla merkityllä paikalla maskit päässä, ja henkilökunnan ohjeita noudatetaan hyvin kuuliaisesti. Nämä eivät ole koronan riskipaikkoja.”

”Päättäjät, twiittailette innoissanne kun suomalainen ohjaaja menestyy Cannesissa. Samalla pidätte edelleen elokuvateatterit käytännössä kiinni, ja leikkaatte suomalaisen elokuvan tukea. Vaadimme että ette tuhoa suomalaista taidetta ja kulttuuria enää yhtään enempää. Tekoja. Nyt.”

Vesala oli alkuvuodesta mukana entisen opetus- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon nimittämässä työryhmässä, joka selvitti keinoja turvallisten tapahtumien järjestämiseksi. Ryhmään kuului kulttuuri- ja urheilualan edustajia sekä viranomaisia. Laulaja-lauluntekijä kritisoi Suomen Kuvalehden haastattelussa, ettei päättäjiltä tunnu löytyvän tahtoa edes matalan riskitason tapahtumien auttamiseksi, vaikka työkaluja siihen olikin valmiina.

”Kaikki poljetaan samaan, että siellä vain kännissä jotain kuolataan”, Vesala sanoi SK:n haastattelussa.

https://www.instagram.com/p/CSWKiKPN95Y/

 

Lisää luettavaa