Tasan 40 vuotta sitten Kiss yllätti fanit perinpohjaisesti – ”Se oli iso uhraus”

Paul Stanley sanoo halunneensa riisua naamiot jo paljon aiemmin.
18.9.2023 12:23

40 vuotta sitten Kiss-fanit kokivat shokeeraavan yllätyksen: syyskuun 18. päivä vuonna 1983 heidän sankarinsa, laulaja-kitaristi Paul Stanley, basisti Gene Simmons, soolokitaristi Vinnie Vincent ja rumpali Eric Carr, nähtiin televisiossa ensimmäistä kertaa ilman tavaramerkiksi muodostuneita pukuja ja maskeja, omilla kasvoillaan.

Syy maskien riisumiseen oli suosion laskussa. Bändin klassikkokokoonpanoon kuuluneet kitaristi Ace Frehley ja rumpali Peter Criss olivat poissa ja korvattu Vincentillä ja Carrilla eivätkä bändin edelliset levyt, Creatures Of The Night (1982), Music From ”The Elder” (1981) ja Unmasked (1980) menestyneet kaupallisesti toivotulla tavalla. Stanley kertoi Yahoo Entertainmentin haastattelussa olleensa siinä vaiheessa enemmän kuin halukas riisumaan naamiot ja aloittamaan puhtaalta pöydältä.

”Toivoin, että olisimme tehneet niin jo Creatures Of The Nightilla. Mutta kynnys oli ymmärrettävästi paljon korkeampi Genelle. Genen hahmo oli ja on niin vahva, että se oli iso uhraus luopua siitä. Hän oli siis hieman vastahakoinen ja siksi lykkäsimme asiaa. Mutta kun Creatures, vaikka olikin yksi parhaimpia levyjämme, ei myynytkään kuten toivoimme, Gene näki viimein kirjoituksen seinällä”, Stanley toteaa.

Kiss julkaisi syksyllä 1983 Lick It Up -albumin, jonka kannessa ja musiikkivideoilla yhtye esiintyi nyt omina itsenään ilman naamioita ja hahmoja. Mutta koska maskit ja lavapersoonat olivat olleet niin oleellinen osa vuonna 1971 perustetun bändin show’ta jo varhaisista ajoista saakka, päätettiin maskien riisumisesta tehdä Kissille ominaiseen tyyliin todellinen tapaus: kahta vuotta aiemmin perustetulla Music Televisionilla lähetettiin 18. syyskuuta tiedotustilaisuus, jossa soittajien todelliset kasvot paljastettiin ja samalla yhtye vastaili juontaja J.J. Jacksonin kysymyksiin (katso video alta).

Näin 40 vuotta myöhemmin tämä historiallinen paljastus – joka esitettiin MTV:llä sunnuntai-iltana kello 23 – näyttää lähinnä vaivaannuttavalta ja antikliimaksiselta. Stanleyn mukaan sillä oli kuitenkin toivottu vaikutus.

”[Lehdistotilaisuus] sai paljon näkyvyyttä mediassa ja katso, Lick It Up myi ilmestyttyään lähes heti platinaa. Joten luulen, että olimme oikeassa”, Stanley toteaa Yahoolle.

”Ihmiset kuuntelivat musiikkiamme silmillään eivätkä enää pitäneet näkemästään. Joten otimme maskit pois.”

Myös Simmons, joka oli aluksi vastahakoinen luopumaan naamioista, totesi vuonna 1995 Porkchops & Applesauce -zinelle antamassaan haastattelussa, ettei Kissillä ollut siinä vaiheessa muuta vaihtoehtoa kuin riisua maskit.

”Bändissä vaihtuivat jäsenet ja lavalla pyöri uusia hahmoja. Se ei ollut meistä enää uskottavaa. Olimme aina ajatelleet, että jos Peter ja Ace lähtevät, Kiss lakkaa olemasta, ainakin siinä olomuodossaan. Ja niin me mielestäni myös teimme: tapoimme sen version Kissistä ilman, että valitsimme Cobainin tietä ja aloitimme vain erilaisen version”, Simmons totesi tuolloin.

Kissin ”maskiton aikakausi” jatkui aina 1990-luvun puoliväliin saakka ja sinä aikana julkaistiin kaikkiaan kuusi studioalbumia, joista kaksi ensimmäistä, Lick It Up ja seuraavana vuonna ilmestynyt Animalize, myivät platinaa. Vuonna 1996 klassinen kokoonpano Stanley-Simmons-Frehley-Criss teki kuitenkin paluun ja palasivat samalla vanhoihin tuttuihin lavapersooniinsa ja maskeihinsa.

Lisää luettavaa