Demoefekti 22/2013

28.5.2013 12:28

BOMBEAR

Bombearin jäsenet ovat soittaneet tahoillaan jo 1990-luvun lopulta asti muun muassa suomenkielistä progerockia, funkrockia ja alternative metallia. Nykyisen nimekkeen alla on meuhkattu syksystä 2012 asti, ja samalla tyylilajiksi on määrittynyt juureva ja rouhea kitararock. Tone Bone on blues-säveinen ja grunge-henkinen biisi, sävellyksenä melko geneerinen riffirypäs, joka tavallaan kutsuu ylisoittamaan, mutta kappaleen jännite syntyykin siitä, kuinka vakuuttavan vähäeleisesti trio kappaleen tulkitsee. Säkeistön rytmipohja syntyy vain bassarin ja shakerin sykkeestä ja kitaramaisesti soitetusta bassosta. Hiljalleen mutta maltillisesti syke nousee ja biisin kultaisessa leikkauksessa laulaja-kitaristi JP Panttila pääsee lopulta ilmaisemaan itseään. Kitarasoundi on hunajaa ja lickit mehukkaita. (SN)

bombear.bandcamp.com

CAROLINE STREET

Helsinkiin asettuneella walesilaissyntyisellä Tom Morganilla on ollut uudessa kotimaassaan useampiakin yhtyeitä, joiden demoja on saatu myös Soundissa kuunnella. Miehen nykyisessä yhtyeessä Caroline Streetissa soittaa nimimuusikoita ex-Kingston Wall -basisti Jukka Jyllistä lähtien. Morganin säveltämän ja sanoittaman musiikin tyyli on sen sijaan säilynyt vuosien mittaan hyvin samanlaisena: juurevaa ja taitavasti tulkittua folkia ja poppia, mutta kovin turvallista ja tutunkuuloista. Chinese Take-away Regret kuulostaa nimensä perusteella sisäpiirin vitsiltä (mitä se taitaa ollakin). Sävellyksenä se on muodollisesti pätevä ja varsin nätti americana–tyylinen balladi, johon sello ja piano tuovat pittoreskia tunnelmaa. Morganin osaaminen on vahvaa, mutta omakohtaisuutta ja persoonallisuutta jää tulkinnalta kaipaamaan. (SN)

www.carolinestreet.co.uk

CONCRETE SWINE

Concrete Swinen ensitahdit eivät ole kovin vakuuttavia. Jälleen uusi raskaalla kädellä rockia työstävä combo. Mutta yhtye sulattaa jään nopeasti. Bändiltä löytyy draivia sekä asennetta, ja kun vokalisti saa suunsa auki, homma tuntuu olevan selvää pässinlihaa. Aluksi vaikuttaa siltä, että bändi ratsastaa tyylisuunnan kliseiden aallonharjalla, mutta lopulta kyse ei kuitenkaan ole pelkästä perusrockista. Concrete Swine suhtautuu rockiin avarakatseisesti ja pystyy kääntämään kiviä, joita ei ihan jokaisen saluunan nurkissa pyöri. Totuuden nimessä on kuitenkin todettava, että yhtyeellä on vielä paljon työtä. Nyt orkesterin laulaja pelastaa huikealla suorituksellaan paljon. Biisit sinällään voisivat olla vähän jäntevämpiäkin, eikä rockiin kuuluva suoraviivaisuuskaan olisi pahasta. Sen sijaan banjo ja huuliharpun nostaminen keskeiseen rooliin ovat oivallisia ja jopa hieman poikkeuksellisiakin vetoja, mutta juuri tällaisilla tempuilla tehdään edistyksellistä musiikkia. (MS)

www.facebook.com/Concreteswine

 


Soundin Demoefektissä nostetaan viikoittain esiin muutama kiinnostavin demo. Demosetinä toimivat Sami Nissinen (SN) ja metalliin erikoistunut Marko Säynekoski (MS).

Ohjeet demojen lähettämiseen löytyvät täältä.

Lisää luettavaa