”Anteeksi, Suomi!” – Depeche Mode lähettää terveisiä Helsingin-keikkaan valmistautuville faneille

Soundin 5/23 pitkässä Depeche Mode -haastattelussa käsitellään myös yhtyeen tulevaa kiertuetta ja Suomen-keikkaa. Tässä osio pidemmästä artikkelikokonaisuudesta.
2.6.2023 10:46

Depeche Mode on juuri lähtenyt pitkälle maailmankiertueelle, ja karavaani saapuu Suomeen elokuun alussa. Turneen olisi tarkoitus jatkua pitkälle vuoteen 2024 asti. Tämä on ensimmäinen kerta ikinä, kun yhtye kiertää ilman Andy Fletcheriä.

– Luulenpa että se tulee olemaan hämmentävää ja pysäyttävää. Tiedän jo nyt, että keikoilla tulee sellaisia intuitiivisia hetkiä, kun käännän katseeni vilkaistakseni Andyyn päin, ja hän ei enää ole siellä, Martin Gore huokaisee hymyillen.

– Tiedän että kiertue tulee olemaan se viimeinen piste kun ymmärrän, että hän on poissa, mutta juuri siksi haluamme tehdä näistä konserteista omalla melankolisella tavallamme Andyn elämän ja koko Depeche Moden juhlistusta.

Gore ei ole varma, millaista elämä tien päällä tulee olemaan pandemian jälkeen ja onko kaikki sittenkään kuin ennen. Millaista on ollut palata normaaliin ja suunnitella uutta kiertuetta, visuaalisuuksia ja kaikkea, kun normaalia ei ole?

– Tiedätkö, en ole oikeastaan vieläkään tottunut olemaan isoissa ihmisjoukoissa tai edes isommissa seurueissa.

– Meillä oli iso illallinen tässä muutama päivä sitten. Siellä oli noin 150 ihmistä. Siellä istuminen tuntui todella omituiselta. Meidän oli vaadittava negatiiviset testit kaikilta siellä. Samoin kuin kasvotusten lehdistöpäiviin osallistuvilta. Muutamat saivat positiivisen tuloksen ja se oli muistutus siitä, ettei tauti ole kadonnut mihinkään.

– Kiertueesta tulee todella mielenkiintoista. En edes tiedä voimmeko pitää totutunlaista backstagea? Voiko sinne kutsua ihmisiä kuten aina? Millaisia varotoimenpiteitä on tehtävä? Sairastin itsekin covidin viime kesänä ja se oli aika lievä versio, mutta kuka tietää, millaista jälkeä se saisi aikaiseksi kiertueella ja monta kertaa sairastettuna.

Tulevissa konserteissa, kuten myös Depeche Moden uusimmissa musiikkivideoissa, nähdään paljon yhtyeen luottokuvaaja Anton Corbijnin kädenjälkeä. Luvassa on siis paljon visuaalisuutta, joka henkii eräänlaista Ingmar Bergman -henkeä.

The Seventh Seal -elokuva (Bergman, 1957) oli tietysti iso inspiraation lähde musiikkivideoille, ja kuin siitä versoten päätimme viedä sitä samaa ensin tuleviin videoihin ja kaikkeen siihen, mitä tulette näkemään konserteissamme.

– Tämä sai meidät ajattelemaan myös settilistaamme huolellisesti. Totta kai mukana on paljon tunnetuimpia kappaleitamme ja uuttakin materiaalia, mutta haluamme aina laittaa ajatusta settilistoihin. Rakentaa niihin sellaisen kaaren, joka kertoo oman tarinansa ja saa tunteet menemään äärilaidasta toiseen. Toivon että onnistuimme siinä.

Depeche Moden Suomen-keikka soi tiistaina 8. elokuuta. Kyseessä on ulkoilmakonsertti kesäisessä Helsingin Kaisaniemessä, juuri ennen koulujen alkua. Tämän toteaminen saa Goren pahoittelemaan tilannetta.

– Tiistai? Juuri ennen koulua? Sehän on paskamaisin ajankohta juhlille ikinä! Anteeksi, Suomi. Toivottavasti saamme aikaan juhlavan keikan huonosta ajoituksesta huolimatta. Ainakin me lupaamme tehdä parhaamme!

Teksti: Aki Nuopponen
Lue koko haastattelu Soundista 5/23.

Lisää luettavaa