Martin Gore kertoo, millaista oli jatkaa Depeche Modea ilman Andy Fletcheriä – ”Tulen ajattelemaan häntä päivittäin loppuikäni”

Soundin 5/23 kannessa komeilee konepopin jättiläinen Depeche Mode. Martin Gore ennätti Aki Nuopposen haastateltavaksi videoyhteyden välityksellä, ja puheenaiheeksi nousi muun muassa toukokuussa 2022 menehtynyt Depeche Moden perustajajäsen Andy Fletcher. Tässä osio pidemmästä artikkelikokonaisuudesta.
30.5.2023 13:09

Onko sinulla ollut elämässäsi sama ystävä, kumppani tai työkaveri yli 40 vuoden ajan? Tai vaikka kaksi kolmasosaa siitä ajasta, jonka olet itse elänyt? Jopa sellainen ihminen, jonka kanssa olet jakanut monet elämän onnet ja alhot?

Sulje silmäsi hetkeksi. Kuvittele ihminen, jonka kanssa olet elänyt rinnakkain vuosikymmeniä. Miltä tuntuisi, jos tämä ihminen yhtäkkiä, odottamatta ja äkillisesti menehtyisi?

Miettikää asiaa kaikessa rauhassa hetkinen ja tuntekaa ruumiista irtaantuva olo, joka syntyy kun ajattelette sitä, kun tärkeää ihmistä ei enää ole olemassa.

– Se olotila, jonka koin Andyn menehdyttyä ja jonka olen kokenut monta kertaa sen jälkeen, on jotain epätodellista ja samaan aikaan nimenomaan liiankin todellista, Depeche Modessa alusta alkaen soittanut kitaristi Martin Gore sanoo videopuhelun ruudulla, miettii seuraavia sanojaan hetken aikaa ja kertoo sitten viimeisimmistä kuukausistaan.

– Kun jotain tällaista tapahtuu, ihminen siirtyy sellaiseen tilaan, jonka kaikki jonkun läheisen menettäneet varmasti tunnistavat. Tarkoitan sitä, kun päivät vierivät eteenpäin ja elämää tapahtuu, mutta kaikki tuntuu horrokselta.

Eletään lokakuun alkua vuonna 2022. Vain viitisen kuukautta sitten Gore ja koko maailma hyvästelivät Depeche Mode kosketinsoittaja Andy Fletcherin. Gore oli soittanut hänen kanssaan 43 vuoden ajan. Ystävyys ulottui vielä pidemmälle.

– Surutyö, joka tällaisesta menetyksestä seuraa, ei mene ohi viikoissa, kuukausissa tai edes vuosissa, eikä sen kuulukaan mennä. Andy on osa minua ihmisenä, tulee aina olemaan ja tulen ajattelemaan häntä päivittäin loppuikäni.

– Tässä ajatuksessa on jotain tavattoman pelottavaa ja kaunista. Olen kirjoittanut ja laulanut kuolemasta ja rakkaudesta vuosikymmeniä, mutta nämä asiat ovat niin syvä osa ihmisyyttä, ettei niitä kykene oikein tietoisesti ymmärtämään. Ei edes silloin, kun jompi kumpi kietoutuu elämääsi. Se menee jotenkin täysin yli ymmärryksen.

– Sitten on jatkettava eteenpäin. Jatkettava eri tavalla sitä yhteistä matkaa tämä tärkeä ihminen sydämessään. Tiesin että Andy olisi halunnut meidän jatkaa Depeche Modea. Nyt meidän oli vain jatkettava eri muodossa, ja eri tavalla.

Kaksi kolmasosaa

Vastikään julkaistu Depeche Mode -albumi Memento Mori rakentui hiljalleen vuosien 2019–2022 välillä.

Levyä kuunnellessaan ei voi olla tuntematta yhtä aikaa sekä nostalgiaa että uteliaisuutta, kun Depeche Mode operoi kaikilla omilla vahvuuksillaan vuosikymmenien kokemuksella, mutta elää silti tuoreilla soundeilla myös tätä päivää.

Fletcher ehti Goren mukaan olla mukana lähes kaikkien kappaleiden alustavassa hahmottelussa. Gore keksi jopa albumin nimen Fletcherin kanssa vuosi sitten keväällä, vain muutamia kuukausia ennen hänen kuolemaansa.

– Andy odotti kovasti pääsevänsä studioon äänittämään osuuksiaan levylle, mutta vain muutamia viikkoja ennen kuin tämän oli määrä tapahtua, saimme kuulla hänen poismenostaan, Gore huokaisee syvään.

– Hän oli viettänyt lähes kaiken aikansa kotona viimeisimmän parin vuoden aikana ja olen pohtinut viime kuukausina paljon sitä, olisimmeko voineet viettää vielä enemmän aikaa yhdessä ilman mennyttä pandemiaa, joka varjosti hänen viimeisiä elinvuosiaan. Työskentelimme paljon yhdessä etänä, mutta emme voineet olla paljoa samassa paikassa.

Hotellihuoneesta käsin videopuhelun äärellä istuva Gore katselee ympärilleen ja hetken päästä hänen katseensa palaa takaisin kohti ruutua, kun hän sanoo levyn tekemisen ilman Andya olleen yllättävän kivutonta, mutta tietää miksi.

– Kaikki oli niin erilaista. Albumin äänityksiä helpotti hieman se, että päätimme käyttää paljon minun kotistudiotani, koska se on jotain sellaista, mitä emme tehneet yhdessä Andyn ja Depeche Moden kanssa koskaan aiemmin. Uskoisin että olisi ollut paljon vaikeampaa mennä sellaiselle studiolle, jossa työskentelimme joskus yhdessä.

– Mutta nyt, kun istun täällä Berliinissä ja vieläpä ihan samassa hotellissa, jossa me asuimme niin monta kertaa vuosikymmenien aikana Andyn kanssa. Näin mielessäni itseni istumassa Andyn kanssa juuri tuossa pöydässä tuolla baarissa ja muistin kaikki ne keskustelut, joita olimme käyneet keskellä elämän ylämäkiä, huippuja ja alamäkiä.

Mietteliään kitaristin kasvoille nousee taas pieni hymynkare, kun hän alkaa käydä läpi sitä, millä tavalla Depeche Moden dynamiikka on muuttunut jo lyhyessä ajassa erityisesti hänen ja laulaja Dave Gahanin välillä.

Olimme aina aikamoisien energioitten trio ja välillämme myös räiskyi tavalla, joka oli luovakin ympäristö, mutta siinä kemiassa Andylla oli ihan erityisen merkittävä rooli ja olen ymmärtänyt sen oikeastaan vasta nyt.

– Minä ja Dave olemme lopulta hyvin erilaisia ihmisiä, ja se on ollut Depeche Moden kannalta hyvä asia, mutta juuri Andy oli se kaveri, joka oli kuin se järjellä asioihin suhtautuva erotuomari kahden kiihkeän sentimentaalisen hölmön välillä. Andy sai monesti toimia eräänlaisena välikätenä, kun selvittelimme välejämme jostain pikkuasiasta.

Kun kolmikosta yksi osa oli pois, oli kahden muun lähennyttävä toisiaan, jotta Depeche Moden tarina voisi jatkua.

– Tätä ei pidä ymmärtää väärin, sillä Dave on minulle tärkeä ystävä ja bändikumppani, mutta olihan se ironista huomata, että nyt meidän välillemme aukesi ihan uudenlainen keskusteluyhteys, Gore sanoo.

– Ymmärrämme toisiamme ja itseämme hieman paremmin kuin ennen. Sitä, että Depeche Mode koostuu meidän kaikkien vahvuuksista.
Oli tärkeää hyväksyä se, että asiat eivät tule enää ikinä olemaan kuin ennen, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö Depeche Moden kannattaisi jatkua. Meidän oli vain täydennettävä dynamiikkaa uudella tavalla.

Teksti: Aki Nuopponen
Lue koko haastattelu Soundista 5/23.

Lisää luettavaa