Muistokirjoitus: Andy Fletcher 1961–2022 – Depeche Moden normaalein jäsen on poissa

MediaPunch / BACKGRID / AOP

Depeche Moden perustajajäsen Andrew Fletcher kuoli 26.5.2022 60-vuotiaana.

Depeche Mode -fanit ja koko populaarimusiikkia seuraava maailma saivat kokea surullisen yllätyksen torstaina 26. toukokuuta 2022, kun yhtye ilmoitti sosiaalisen median kanavissaan perustajajäsenensä Andrew Fletcherin menehtyneen. Fletcher oli kuollessaan 60-vuotias. Hänen kuolemansa tarkempi yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu julkisuudessa, mutta kuoleman on sanottu olleen luonnollinen.
.
Andy Fletcher syntyi 8. heinäkuuta 1961. Hän kiinnostui musiikista punkrockin ja varhaisen elektronisen musiikin aikakaudella 1970-luvun lopussa. Fletcher perusti Depeche Moden yhdessä Vince Clarken ja Martin Goren kanssa vuonna 1980 ja oli yhtyeen jäsen kuolemaansa saakka, käytännössä siis koko aikuisikänsä ajan. Hänet mainitaan yhtyeen jokaisen kymmeniä miljoonia kappaleita myyneen levyn tekijätiedoissa, ja hän soitti bändin kanssa tuhansia keikkoja.
.
Andy Fletcher luonnehti itseään ”epämuusikoksi”. Fletcher ei osallistunut Depeche Modessa biisintekoon, eikä hänen muustakaan musiikillisesta panoksestaan ole varmaa tietoa. Martin Goren roolina oli olla bändin biisintekijä, Dave Gahanin osana olivat laulajan ja keulahahmon tehtävät ja yhtyeessä vuodet 1982–95 vaikuttaneen Alan Wilderin vastuualueena oli soittaa valtaosa levyillä kuultavista soittimista tai ohjelmoida koneet, mutta Fletcherin tunnistettavaa kädenjälkeä saa bändin lukuisilta hittibiiseiltä etsiä.
.
Tämä sai jotkut kyseenalaistamaan Fletcherin merkitystä ylipäätään huippusuositun yhtyeen jäsenenä. ”Fletch” edusti kuitenkin viimeistään punkin ja elektronisen musiikin myötä syntynyttä käsitystä, jonka mukaan bändin jäsenen merkittävyyttä ei välttämättä määrittele henkilön musiikillinen taituruus, eikä bändin sisäinen työnjako välttämättä perustu tiettyjen soitinten hallintaan. Fletcherin musiikilliset tehtävät yhtyeessä olisi voinut hoitaa luultavasti moni mukin soittaja, mutta hänellä oli Depeche Modessa muita, tätä tärkeämpiä tehtäviä.
.
Kuten kaikki bändissä joskus soittaneet tai ylipäätään jonkinlaista laajamittaisempaa ryhmätyötä tehneet tietävät, ryhmän dynamiikan todellista luonnetta ja yksittäisen jäsenen merkitystä kokonaisuudelle voi olla vaikea nähdä ulospäin. Julkisuudessa Andrew Fletcher ei ollut samalla lailla näkyvä, itseään esille tuova ihminen kuin ekstrovertit bänditoverinsa Martin Gore ja Dave Gahan. Hän oli bändin hiljainen, näkymätön jäsen, joka kuitenkin oli kokonaisuuden kannalta ehdottoman tarpeellinen.
.
Suuri yleisö ei ehkä tiennyt Fletcherin merkitystä Depeche Modelle, mutta yhtyeen muut jäsenet takuulla tiesivät. Nelisenkymmentä vuotta sekä lukuisat hitit ja klassikkoalbumit samassa yhtyeessä Gahanin ja Goren kanssa kertovat paljon.
.
Fiksun, sympaattisen ja hyvin tavallisen oloisen Fletcherin voi kuvitella olleen tasapainottava, koossapitävä voima eksentrisen Goren ja monenlaisista henkilökohtaisista ongelmista kärsineen Gahanin välillä. On helppo uskoa Fletcherin olleen se liima, joka piti bändin kasassa, vaikka hänkin joutui jättämään 1990-luvun puolivälissä yhden kiertueen väliin henkisen oireilun takia.
.
Fletcherillä oli myös tärkeä merkitys yhtyeen talous- ja lakiasioiden hoitajana. Depeche Mode ei ikinä pestannut itselleen vakituista manageria, vaan Fletcher huolehti yhtyeessä tästä puolesta. Hänet voikin nähdä helposti taustalle vetäytyvänä hahmona, joka kuitenkin teki jatkuvasti töitä, jotta pyörät yhtyeen koneistossa pyörivät.
.
Fletcher oli aidosti kiinnostunut musiikin bisnespuolesta, toisin kuin monet muut muusikot. Pet Shop Boysin Neil Tennant ja Chris Lowekin muistelevat Fletcheriä ihmisenä, jolla oli tarjottavanaan järkeviä neuvoja musiikkibisneksestä.
.
Depeche Moden ohella Fletcher kokeili siipiään musiikkialalla myös lyhytikäisen Toast Hawaii -levymerkin peräsimessä ja dj:nä.
.
Depeche Mode ei ole vielä tiedottanut jatkosuunnitelmistaan Fletcherin kuoleman jälkeen. Voi hyvin olla, että yhtyeen ura päättyy tähän.
.
Teksti: Tapio Ahola