Ilmoitus: Eri musiikkipalveluista on nopeasti tullut iso osa elämäämme. Vaikka musiikin suoratoistopalveluita onkin ollut olemassa vasta suhteellisen lyhyen aikaa, on Suomen markkinoilla jo nyt runsaasti valinnan varaa.
Ruotsalainen Spotify lienee tunnetuin musiikkipalvelu Suomessa, mutta myös esimerkiksi Apple Music sekä Youtube Music ovat keränneet paljon asiakkaita. Myös hieman erilaiset palvelut, kuten indie-musiikkiin vahvasti keskittyvä Soundcloud, ovat saaneet Suomessa jalansijaa. Haastajia riittää myös näiden ohella, esimerkiksi Tidalin ja Deezerin muodossa.
Kansainvälisesti erilaisia musiikkipalveluita on hurja määrä, mutta tässä artikkelissa haluamme käydä läpi suosituimmat vaihtoehdot. Kerromme myös, miten VPN voi auttaa musiikin striimauksessa, jos kappaletta ei voi soittaa muuten Suomessa
Ilmaisia vaihtoehtoja riittää
Moni musiikin suoratoistopalvelu tarjoaa ilmaisversion omasta sovelluksestaan. Esimerkiksi Spotify Free, YouTube sekä Soundcloud toimivat ilmaiseksi – kuitenkin tietyin rajoituksin.
Spotify Freessä musiikin kuuntelu rajoitetaan lähinnä shuffle-tilaan, jossa soittolistoja voi kuunnella vain satunnaistoistolla. Palvelussa rajoitetaan samalla sitä, kuinka monta kertaa tietyllä aikavälillä voi ohittaa jonkin kappaleen.
Yksikään ilmaispalveluista ei myöskään mahdollista musiikin lataamista offline-tilaan, vaan käytössä on aina oltava internet-yhteys, jotta musiikkia voi ylipäätänsä kuunnella.
YouTube on pääsääntöisesti videopalvelu, mutta se on yksi suosituimmista alustoista myös musiikin suoratoistoon. Palvelusta toistetaan ennen kaikkea musiikkivideoita, eikä kaikkia kappaleita aina ole tarjolla. YouTube Music on puolestaan kuukausimaksullinen palvelu, joka muistuttaa monin tavoin esimerkiksi Spotifyta ja Apple Musicia.
Spotify Premium on varma valinta
Ruotsalainen Spotify oli yksi musiikin suoratoiston pioneereista, ja se on onnistunut säilyttämään asemansa monessa maassa. Spotify Premium on suosituin vaihtoehto myös tänä päivänä, ja maailman laajuisesti sillä oli vuoden 2019 päättyessä 124 miljoonaa maksavaa asiakasta.
Spotify on lähes puhtaasti musiikkiin keskittyvä suoratoistopalvelu, joka on kuitenkin hieman laajentanut tarjontaansa esimerkiksi podcastien puolelle. Palvelu tarjoaa hyvän äänenlaadun, mahdollisuuden kuunnella kappaleita vapaasti sekä ylipäätänsä erittäin monipuolisen tarjonnan. Spotifysta puuttuu vain joitakin kappaleita, jotka esimerkiksi Apple on kahminut omaan palveluunsa yksinoikeudella. Muuten Spotify on etenkin Pohjoismaissa niin ylivoimaisesti suosituin palvelu, että kaikki artistit haluavat olla mukana.
Spotify on onnistunut luomaan hyvin toimivan kokonaisuuden. Omien soittolistojen luominen on helppoa, ja musiikkia pääsee selaamaan monella eri tapaa. Palvelun erilaiset käyttäjälle luomat listat sekä valmiit soittolistat ovat koko ajan parantuneet, ja uuden musiikin löytäminen on nykyään Spotifyn kautta yhä helpompaa kuin ennen.
Apple Music on haastaja
Applen vastine Spotifylle on sen oma Apple Music -palvelu. Itunesin jäänteistä kumpuava Apple Music on hyvin samankaltainen kuin Spotify, mutta se pyrkii erottumaan edukseen esimerkiksi yksinoikeusdiilien sekä erilaisten omien soittolistojensa kautta.
Apple Music on kahminut Spotifylta markkinaa etenkin Yhdysvalloissa, mutta pienemmissä maissa, kuten Suomessa ero on vielä Spotifyn kannalta selkeä.
Suomessa on monia Spotifyn tilaajia, joita olisi vaikea saada vaihtamaan samankaltaiseen palveluun ilman selkeitä etuja. Kaikki eri musiikin suoratoistopalvelut ovat tarjonneet erilaisia kimppadiilejä asiakkailleen. Esimerkiksi perhetilin kautta useat perheenjäsenet voivat käyttää palvelua vain yhdellä kuukausimaksulla.
Apple on tarjonnut Apple Music -palveluaan myös esimerkiksi uusien laitteiden mukana tai osana muita Applen palvelupaketteja.
Applen, ja muiden musiikin suoratoistoon lähteneiden isojen yritysten, kuten Googlen ja Amazonin, etuna on tietenkin niiden valtava palveluiden ja tuotteiden kirjo. Kun samalle kuukausimaksulle voidaan laittaa useita eri palveluita, Spotifyn voi olla hankala kilpailla hinnassa.
Toisaalta on myös Spotifyn etu, että se keskittyy vain musiikkipalveluunsa. Käyttäjät tuntevat Spotifyn nimenomaan musiikistaan, ja se on monin paikoin niin vakiintunut alusta, että sen käyttäjiä voi olla vaikea varastaa.
Pienemmät palvelut, kuten Tidal ja Deezer, keskittyvät omiin juttuihinsa
Spotifyn ja isojen teknologiajättien ohella myös muita haastajia löytyy. Tidal haluaa erottautua HiFi-valintana. Sen kallein palveluvaihtoehto lupaa CD-tasoisen äänenlaadun käyttäjille, kun tavalliset suoratoistopalvelut striimaavat alhaisemmalla laadulla.
Deezer puolestaan yrittää erottautua muista tarjoamalla valmiita käyttäjälle räätälöityjä soittolistoja, jotka helpottavat uuden musiikin löytämistä. Myös Deezer tarjoaa oman HiFi-tilausvaihtoehtonsa tavallista paremmalla äänenlaadulla.
Aluekohtaiset rajoitukset kuuntelussa
Tekijänoikeuksiin pohjautuva musiikkibisnes voi toisinaan aiheuttaa erikoisia tilanteita välittömään saatavuuteen tottuneille suomalaisille. Suomessa musiikin tekijänoikeuksia hallinnoi Teosto, joka osoitti jo voimansa blokkaamalla ison määrän musiikkia YouTubesta vuonna 2017.
Vastaavia tempauksia ei ole nähty vielä esimerkiksi Spotifyssa, mutta toisinaan osa kappaleista ei ole lainkaan saatavilla Suomessa tai jollain muulla alueella. Aluekohtaiset rajaukset ovat tuttuja myös muista striimauspalveluista, kuten Netflixistä ja Viaplaysta. Musiikissa tekijänoikeudet ovat elokuvien ja sarjojen tapaan monesti aluekohtaisia, ja sopimukset voivat estää sisällön tarjoamisen tietyille alueille.
Erilaiset VPN-palvelut voivat kuitenkin auttaa kiertämään näitä rajoituksia. VPN-palvelun kautta on mahdollista yhdistää ulkomaiselle palvelimelle, jonka kautta kaikki tietoliikenne ohjataan salattuna. Samalla voidaan myös päästä käsiksi sisältöön, joka olisi muuten blokattuna.