Cemetery Skyline on raskaan rockin tuore superyhtye – mukana kovia nimiä Suomesta ja maailmalta

Markus Vanhala ja Santeri Kallio kertovat, millainen bändi on Amorphisin, Insomniumin, Sentencedin, Dimmu Borgirin ja Dark Tranquillityn jäsenten muodostama Cemetery Skyline.
16.4.2024 12:43

Aikamoinen nimilista! Se tulee ensimmäisenä mieleen, kun katsoo uuden Cemetery Skyline -yhtyeen kokoonpanoa, sillä mukana ovat kitaristi Markus Vanhala, kosketinsoittaja Santeri Kallio, rumpali Vesa Ranta, basisti Victor Brandt ja laulaja Mikael Stanne. Muusikoiden taustoilta löytyy muun muassa Insomniumin, Omnium Gatherumin, Amorphisin, Sentencedin, Dimmu Borgirin ja Dark Tranquillityn kaltaisia nimiä. 

– Esimerkiksi Omnium Gatherum on rundannut Amorphisin kanssa, ja olenkin tutustunut Santeriin tien päällä jo aikoja sitten. Toisinaan on tullut puhetta musiikin tekemisestä yhdessä, ja nyt sen aika on koittanut, kertoo Vanhala.

– Myös Vesa, Victor ja Mikael ovat vanhoja tuttuja vuosien takaa. Kun aloimme miettiä uutta bändiä, heidän nimensä nousivat nopeasti esiin.

Yllättävää tai sitten ei, mutta Cemetery Skyline ei soita äärimetallia – eikä oikeastaan edes metallia.

– Kaikki tämän bändin jäsenet rakastavat 80- ja 90-luvun goottimusaa – niin syntikkavetoisempia juttuja kuin raskaampaa kitarakamaakin. Kaikki hyvät bändit The Sisters Of Mercystä Type O Negativeen iskevät, luonnehtii Kallio.

– Vaikka me olemme diggailleet gootimmasta kamasta jo iäisyyden, emme ole ikinä tehneet sellaista musiikkia – mutta nyt teemme. Cemetery Skyline siis soittaa moneen suuntaan kurkottavaa melankolista, melodista ja tummaa rockia. 

Vanhalan mieleen nousee osuva vertaus.

– Esimerkiksi Faith No Morea on vaikea asettaa mihinkään yhteen laariin… Cemetery Skyline ei kuulosta ollenkaan Faith No Morelta, mutta meidänkään musiikkia ei voi luokitella kovin tarkasti.

Cemetery Skylinen debyyttialbumi, työnimeltään Scandinavian Gothic, ilmestyy syksyllä 2024. Ensisingle Violent Storm on jo kuultavissa.

– Olemme työstäneet ensimmäistä levyä hiljalleen noin neljän vuoden ajan. Toisin sanoen sitä on valmisteltu erittäin huolellisesti, nyökkää Kallio.

Yhtyeen odotettu livedebyytti on puolestaan luvassa John Smith Rock Festivalilla heinäkuussa. 

– Muitakin keikkoja on luvassa jossain vaiheessa, mutta aikataulut ovat vielä hämärän peitossa, kertoo Vanhala.

Näyttää siis siltä, että Cemetery Skyline ei ole mikään yhden studioalbumin julkaiseva projekti, joka kuihtuu sitten hiljalleen pois?

– Ei todellakaan. Me olemme hemmetin innoissamme, ja luvassa on lisää materiaalia, kitaristi sanoo.

– ”Projekti”-sanan voi myös unohtaa ihan kokonaan. Cemetery Skyline on oikea bändi, jonka tulevaisuus näyttää pirun hyvältä!

Teksti: Timo Isoaho

Lisää luettavaa