Pedro Hietanen, 74, on kuollut

Hietanen menehtyi pitkällisen sairauden jälkeen, omaiset vahvistavat STT:lle.
6.12.2023 17:56

Koko kansan rakastama muusikko ja taiteilija Pedro Hietanen on kuollut itsenäisyyspäivänä pitkällisen sairauden jälkeen. Hietasen omaiset ovat vahvistaneet suru-uutisen STT:lle ja asiasta ovat uutisoineet muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle. Hietanen oli kuollessaan 74-vuotias.

5. toukokuuta 1949 Jaalassa syntynyt Heikki ”Hessu” Hietanen oli muusikko, kapellimestari, tuottaja sekä televisio- ja radioesiintyjä, jonka pääinstrumentteja olivat piano ja harmonikka sekä sähköurut ja muut kosketinsoittimet. Pedro-lempinimen Hietanen sai Dave Lindholmilta, joka kutsui Hietasta Pedroksi tämän muhkeiden, tavaramerkiksi muodostuneiden viiksien vuoksi. Hietanen otti Pedron myöhemmin viralliseksi nimekseen.

Viisivuotiaana ensimmäisen kerran yleisön edessä esiintynyt Hietanen soitti jo 14-vuotiaana tanssikeikkoja. Ammattilaisura musiikin parissa alkoi 1960-luvun puolivälissä tanssiorkesterissa, joka säesti muun muassa Irwin Goodmania, Paula Koivuniemeä, Eino Gröniä ja Sammy Babitzinia. Helsinkiin muutettuaan Hietanen siirtyi pop-musiikin pariin soittaen Pepe & Paradisessa (1969-1974) ja Wigwamissa (1975-1979). Huumoripitoisen, eri genrejä sotkeneen Pedro’s Heavy Gentlemen -yhtyeen Hietanen perusti vuonna 1980 ja sen usein vaihtuneeseen, monia vierailevia tähtiä sisältäneeseen kokoonpanoon kuuluivat vuosien varrella muun muassa Tuomari Nurmio, Pepe Willberg, Harri Marstio, Pave Maijanen, Jukka Tolonen, Jim Pembroke ja Ismo Alanko.

Hietanen teki paljon yhteistyötä M.A. Nummisen kanssa soittaen muun muassa Underground Rock Orchestrassa. Numminen ja Hietanen muodostivat myös suositun lapsille suunnatun Gommi ja Pommi -duon, jossa Numminen esitti Gommi-jänistä ja Hietanen Pommi-kissaa. Duon suosituimpia lauluja olivat muun muassa Kookospähkinä ja On sika kunnossa.

Edellä mainittujen lisäksi Hietanen teki pitkällä ja monipuolisella urallaan yhteistyötä lisäksi muun muassa Pirkka-Pekka Peteliuksen, Tapio Liinojan, Remu Aaltosen, Topi Sorsakosken ja Agentsien, Jukka Pojan sekä Matti Salmisen kanssa. Hän myös sävelsi ja sovitti musiikkia elokuviin ja toimi kapellimestarina viihdeohjelmissa kuten Velipuolikuu, Mutapainin ystävät ja Hotelli Sointu. Hän toimi myös EMIn tuotantopäällikkönä 1980-luvun jälkipuolella.

Hietaselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 2012.

Lisää luettavaa