System Of A Down -nokkamies halusi bändin jatkavan ilman häntä, tarjoutui jopa opettamaan uutta laulajaa

Serj Tankian paljastaa muistelmissaan olleensa valmis eroamaan bändistä.
14.5.2024 09:43

System Of A Down -yhtyeen laulaja Serj Tankian paljastaa tänään ilmestyneessä Down With The System -muistelmakirjassaan halunneensa erota bändistä seitsemän vuotta sitten, koska ei enää kestänyt pitkiä kiertueita niin henkisesti kuin fyysisesti. Tankian kertoo kirjassaan – josta Rolling Stone -lehti on julkaissut pitkän pätkän – loukanneensa selkänsä pahasti vuoden 2017 Euroopan-kiertueella ja saman vuoden lopussa esitti bändipalaverissa, että ehkä yhtyeen olisi parempi jatkaa ilman häntä.

”Kun olimme käyneet pakolliset bisnesasiat läpi, kysyin naurahtaen: ’Kuka teistä haluaa järjestää minulle jäähyväisjuhlat?’ Mutta olin tosissani. ’Olen tehnyt selväksi, että selkäni ei kestä kiertueita eivätkä ne enää kuulu minun visiooni. Mutta en halua olla teille hidaste. Tämä on teidän unelmanne, tätä varten olette paiskineet töitä koko elämänne. Te ansaitsette tämän’. Katsoin Daronia [Malakian, kitaristi], Shavoa [Odadjian, basisti] ja Johnia [Dolmayan, rumpali], tietäen, että mitä sanon seuraavaksi iskee heihin lujaa: ’Mielestäni teidän pitäisi etsiä uusi laulaja'”, Tankian kirjoittaa kirjassaan.

”’Ajatelkaa, voimme olla ainutlaatuinen bändi, joka pystyi tekemään sen siirtymän yhteisymmärryksessä ja että eroava jäsen on sataprosenttisen messissä uudessa suunnassa. Minä hoidan lehdistöasiat ja puhun asiasta positiivisesti ja teen selväksi, että teillä on minun tukeni’. Tämä ei tullut heille täytenä yllätyksenä ja aistin, että he tavallaan odottivatkin sitä. He eivät täysin torpanneet ajatusta, mutta heidän kollektiivinen vastauksensa oli, että jarrutellaan nyt ensin. He pyysivät etten ilmoita eroavani ja lupasivat, etteivät painosta minua kiertämään. Managerimme ainoastaan esittää meille tulevat keikkatarjoukset ja jos sanon kyllä, otamme ne vastaan. Jos sanon ei, kieltäydymme. Sillä selvä. Se kuulosti minusta riittävän kohtuulliselta.”

Tankian kertoo puolestaan yllättyneensä muutamaa vuotta myöhemmin saadessaan kuulla, että yhtye oli kuin olikin kokeillut toista laulajaa.

”Olin jo tavallaan unohtanut ajautksen uudesta laulajasta, kun vuosi tai pari myöhemmin John, Shavo ja minä olimme hyväntekeväisyystapahtumassa Glendalessa ja eräs tuntemani laulaja esitti siellä kauniin armenialaislaulun. Shavo taputti minua olalle: ’Muuten, me kokeilimme tätä kaveria laulajaksi. Mutta hän ei osannut kirkua ja öristä’. Hätkähdin hieman, koska minulle ei oltu kerrottu asiasta aiemmin. Käännyin Shavon puoleen: ’Hän on todella hyvä laulaja ja voin opettaa häntä vaikka heti tuolla parkkipaikalla örisemään. Teidän kannattaa oikeasti harkita häntä’. Muutamaa vuotta myöhemmin ehdotin itse heille erästä potentiaalista laulajaa, jota heidän kannattaisi harkita vakavasti. En usko, että kuitenkaan tekivät niin”, Tankian kertoo.

Lisää luettavaa