Teoston vuosi 2023 oli tekijänoikeuskorvausten valossa vahva, selviää juuri julkistetusta vuosikertomuksesta. Teoston keräämät korvaukset kasvoivat edellisvuoteen nähden lähes neljä prosenttia ennätykselliseen 83,8 miljoonaan euroon ja näistä korvauksista jaetaan Teoston edustamille oikeudenomistajille niin ikään ennätykselliset 70,7 miljoonaa euroa.
Korvauksien saajien määrä on myös kasvanut lähes kuudella prosentilla: korvauksia tilitettiin viime vuonna ennätyksellisesti 12 855 oikeudenomistajalle (edeltävän vuoden luku 12 148). Vuonna 2023 Teostoon liittyi 1645 uutta säveltäjää ja musiikintekijää ja erosi 23. Kaikkiaan Teostolla oli vuoden lopussa yhteensä 40 671 oikeudenomistaja-asiakasta eli säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja kustantajia.
Suomalainen musiikki soi myös entistä enemmän ulkomailla. Teoston ulkomaisen kumppaniverkoston kautta kotimaisille musiikin oikeudenomistajille keräämät esityskorvaukset kasvoivat 22,5 prosenttia 3,8 miljoonaan euroon. Eniten kansainvälisiä korvauksia kerättiin Saksasta, Ruotsista, Iso-Britanniasta, Yhdysvalloista ja Ruotsista.
Teoston omat toimintakulut kasvoivat myös ennakoidusti vuoteen 2022 nähden, mutta olivat budjetoidulla tasolla. Toimintakuluihin vaikuttavia tekijöitä olivat muun muassa investoinnit digitaalisiin palveluihin, kuten tilitys- ja raportointijärjestelmien uudistukseen. Myös tekoälyn kehittyminen vaikuttaa Teoston toimiin ja vaatii uusien työkalujen kehittämistä.
”Keskeisintä on vaikuttaa siihen, että tekoälyn käytössä kunnioitetaan tekijänoikeuksia ja että tekoälyjärjestelmien kehittämiseen käytetyistä sisällöistä saataisiin läpinäkyvästi tieto. Musiikin oikeudenomistajien ei pidä joutua luopumaan tekijänoikeuden toteutumiseen keskeisesti kuuluvista elementeistä, joita ovat ennakollinen lupa, tunnistaminen tekijäksi ja korvaus teoksen käytöstä, edes tekoäly-ympäristössä”, kirjoittaa Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen vuosikatsauksessaan.