Voisiko System of a Down saada vielä uuden levyn aikaan? Serj Tankian kertoo, mitä siihen vaadittaisiin

11.6.2024 09:29

System of a Down perustettiin 1994 Kaliforniassa ja nousi 2000-luvun alussa jättimäiseen suosioon kakkoslevy Toxicityn (2001) myötä. Vaikka orkesteri yhä keikkailee säännöllisen epäsäännöllisesti, ei bändi ole julkaissut levyjä sitten vuonna 2005 ilmestyneiden Mezmerize– ja Hypnotize-pitkäsoittojen, jotka nekin saivat ylistävän vastaanoton niin faneilta kuin kriitikoilta. Yhtyeen jäsenet ovat kertoneet avoimesti, ettei uutta musiikkia ole syntynyt, koska ryhmä ei pääse yksimielisyyteen siitä, millä tavalla lähestyä biisien kirjoittamista sekä levyttämisprosessia.

Hiljattain muistelmateoksensa julkaisseelta laulaja ja säveltäjä Serj Tankianilta kysyttiinkin tuoreessa The Jesea Lee Show’n haastattelussa, mitä vaaditaan, että Tankian, laulaja-kitaristi ja toinen pääasiallinen säveltäjä Daron Malakian, basisti Shavo Odadjian sekä rumpali John Dolmayan saisivat yhdessä tehtyä levyllisen verran uutta musiikkia.

”Egalitaarista lähestymistapaa kaikkeen bändiin liittyvään. Eli tasapuolisuutta säveltämiseen ja siihen, miten jaamme esimerkiksi julkaisuoikeudet, ideat, näkemyksen”, Tankian tuumaa.

”Vuosia sitten, kun minulla oli biisejä, joiden ajattelin sopivan Systemille, esittelin ne jätkille ja kirjoitin samalla ylös joitain pointteja. ’Tyypit, minulla on idea, erilainen tapa edetä, joka mielestäni hyödyttäisi bändiä’. Esittelin nämä kohdat, joita kutsutaan kirjassani manifestiksi puoliksi vitsillä. Mutta manifestin esittäminen rockmuusikoille on… No, ei se vain toimi, haha!”

”Yritin sisällyttää touhuun sellaisia tasa-arvoisia toimintaperiaatteita, joita aktivistina haluan kaikkeen tekemisiini. Silloin se ei toiminut, mutta ehkä vielä jonain päivänä. Se jää nähtäväksi.”

Lisää luettavaa