Yle kirjoittaa tänään päättyvän Flow Festivalin lähteneen mukaan Keychange-nimiseen hankkeeseen, jossa festivaalit sitoutuvat ottamaan esiintyjikseen saman verran miehiä ja naisia vuoteen 2022 mennessä.
Hanke on lähtöisin Britanniasta, jossa maan suurin musiikkia tukeva säätiö PRS Foundation on saanut mukaan yli sata festivaalia ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Flow on ainoa toistaiseksi mukana oleva suomalaisfestivaali.
”Tämä on luonteva asia ja meille tärkeä teema jo vuosia. Olemme yrittäneet pitää artistien buukkaamisessa sukupuolijakaumaa balanssissa jo aika pitkään. Tämä sopii Flown arvoihin ja ideologiaan”, festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Kallio kommentoi Ylelle.
Tasajako ei kuitenkaan tapahdu yäsin ongelmattomasti.
”Sukupuoli ei ole mikään genre. Sitä ei saa ajatella sillä tavalla. Jotkut artistit ovat jopa peruneet esiintymisensä, kun on alettu lokeroida sukupuolen mukaan”, Kallio sanoo. ”Uskon, että yleisen keskustelun kautta asiasta tulee sosiaalisesti normi. Tulevaisuudessa se voi kääntyä niin, että jos asiaa ei tapahtumajärjestäjänä huomioi, sinusta tulee juntti.”
Miehet ovat paitsi maailman myös Suomen musiikkifestivaaleilla enemmistö niin lavalla kuin sen takanakin. Festivaalien kattojärjestön Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla epäilee, että naisten vähyys taiteellisessa johdossa voi osaltaan näkyä naisten pienempänä osuutena myös esiintyjissä.