Euroopan parlamentti on tänään hyväksynyt kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin, jolla yritetään parantaa artistien asemaa ja internetin alustapalveluista saatavia korvauksia. Asiasta uutisoi Yle.
Direktiivin on tarkoitus päivittää EU:n vanhentuneet säännöt ja pistää Youtuben kaltaiset palvelut vastuuseen käyttäjien lataamasta sisällöstä. Palvelun pitäisi jatkossa varmistaa, että käyttäjällä on oikeus jakaa tekijänoikeuden alaista materiaalia. Valvonta tapahtuisi käytännössä automaattisten suodattimien avulla, kertoo Yle.
Ideana on myös, että palvelujen pitää maksaa tekijöille nykyistä parempia korvauksia. Musiikkituottajien etujärjestön arvion mukaan Youtube maksaa vuodessa tekijänoikeuskorvauksia noin euron käyttäjäänsä kohti, siinä missä suoratoistopalvelu Spotify maksaa 18 euroa.
Direktiiviä vastaan esitettiin voimakasta kritiikkiä muun muassa sen vuoksi, että sen pelätään rajoittavan internetin vapautta. Huolta ovat aiheuttaneet edellä mainitut automaattiset suodattimet, jotka eivät osaa tehdä eroa alkuperäisen teoksen ja siitä tehtyjen versioiden välillä. Esimerkiksi cover-versiot jäisivät näin niiden haaviin.
Direktiivistä äänestettiin tänään parlamentin täysistunnossa ja se hyväksyttiin muodossa, jossa kritiikkiä on otettu jossain määrin huomioon. Suodattimien käyttöä muun muassa rajattaisiin vain isoimpiin verkkopalveluihin ja uutisotsikoiden kohdalla hyväksyttiin poikkeus, joka mahdollistaa sisällön vähäisten osien lainaamisen. Jäsenmaat, parlamentti ja komissio neuvottelevat vielä direktiivin lopullisesta muodosta.
Aiheesta lisää Ylen sivuilla täällä ja täällä.