Helsinkiläinen hard rock -yhtye Smackbound sai alkunsa joitakin vuosia sitten laulaja Netta Laurenteen käsissä, ja pian mukaan tulivat muun muassa Stratovariuksen, Wintersunin ja Tracedawnin riveissä kannuksia keränneet Teemu Mäntysaari (kitara), Rolf Pilve (rummut), Vili Itäpelto (koskettimet) ja Tuomas Yli-Jaskari (basso).
Smackboundin debyyttialbumi 20/20 ilmestyi – yllätys, yllätys – vuonna 2020, ja taidokas esikoinen sai ylistävän vastaanoton Soundinkin sivuilla. Kriitikko Mape Ollila antoi levylle täydet pisteet, ja tiivisti mielipiteensä seuraavasti: ”Smackbound on heti kättelyssä genrensä kansainvälistä kärkitasoa”.
Millaisia ajatuksia 20/20 herättää yhtyeen leirissä nyt?
– En juuri kelaile tekemisiäni jälkikäteen, sillä keskityn enemmän tähän hetkeen ja tuleviin juttuihin. Ehkä se, että olin aikaisemmin toiminut sooloartistina ja Smackbound taas oli bändi, näkyi esimerkiksi siinä, että yritin antaa kaikille yhtyeen jäsenille paljon tilaa, miettii Laurenne.
– Uuden Hostage-albumin (lue arvio täältä – toim. huom.) tekeminen oli sitten jo erilaista, sillä Smackboundin kirjoitustiimi – minä, Vili ja Tuomas – oli jo hioutunut tiiviiksi ryhmäksi, ja meidän työskentely oli todella saumatonta.
Milloin Hostagen valmisteleminen alkoi?
– Aloitimme materiaalin valmistelemisen kesällä 2020, ja uusia biisejä syntyi esimerkiksi muutamien mökkireissujen aikana. Sitten sairastuin vakavasti (MCTD) ja menetin fyysisen toimintakykyni. Minulla oli jatkuvia lihastulehduksia, jotka vaikuttivat huomattavasti sekä kehoon että lauluääneen, ja albumin tekeminen keskeytyi, kertoo Laurenne.
– Sitten eräässä vaiheessa levyyhtiöltä tuli ilmoitus, että meidän pitäisi toimittaa heille masteroitu albumi jo puolentoista kuukauden kuluttua. Meillä oli vielä silloin biisejä tekemättä, ja siinä iski pieni paniikki päälle. Lopulta sävelsimme, sanoitimme, äänitimme, editoimme ja miksasimme Hostagea ihan viimeiseen minuuttiin saakka. Jotakin kertoo esimerkiksi se, että valvoin 58 tuntia yhteen menoon ennen levyn masterointia. Sitä edeltävänä yönä tehtiin vielä erinäisiä viilauksia, ja lopulta minä ja miksausta tehnyt Tuomas oltiin kirjaimellisesti nukahtamassa pystyyn. Onneksi paikalla oli myös hieman virkeämmässä kunnossa ollut Vili, ja hän sitten herättelikin meitä hyvillä kommenteillaan!
Miten Hostage vertautuu 20/20-debyyttiin?
– Uudella levyllä mennään entistä vahvemmin sinne, minne ollaan aina oltu menossa. Hostage käväisee myös 20/20:n musiikillisen tematiikan äärellä sitoen levyjä tällä tavalla toisiinsa, mutta samalla tuore tulokas tarjoaa välähdyksiä myös tulevasta. Hostage on siis tavallaan silta hieman erilaisten Smackbound-maailmojen välillä.
Millaiset asiat inspiroivat sinua sanoittajana tällä kerralla?
– Uusista aihioista löytyy aina joku kantava tunne ja energia, ja biisit alkavat ikään kuin sanoittaa itse itseään. En koskaan etukäteen mieti mitään tiettyjä isoja teemoja vaan kuuntelen uusia sävellyksiä ja ne alkavat puhua minulle, kuvailee laulaja.
– Hostage-nimi taas tuli siitä, että menneen parin vuoden tapahtumat ovat toisinaan aiheuttaneet tunteita, että olen panttivankina omassa elämässäni enkä voi tehdä asialle mitään.
– Samalla Hostage kuvastaa fiiliksiä erityisesti albumin tekemisen loppupuolella, kun minua alkoi ärsyttää se, että levy-yhtiö sanelee aikataulut eivätkä asiat tapahdu musiikin ja sen tekijöiden ehdoilla. Haluaisin tietenkin, että taide saisi syntyä vapaasti!
Mikä on suurin unelmasi Smackboundin suhteen?
– Olen ehkä turhankin kunnianhimoton sen suhteen, mitä kaikkea pitäisi saavuttaa, miettii laulaja.
– Luominen itsessään on onnellisuuden lähde, ja suurin unelmani on aina ollut se, että saisin tehdä omaa musiikkia. Tärkeintä on matka, ei määränpää.
– Sanottakoon tosin se, että James Bond -leffan tunnusbiisin haluaisin säveltää, mutta se formaatti on toistaiseksi jäässä. Ihan oikeasti: täydellisen Bond-biisin tekeminen on ollut haaveeni lapsesta asti!
Viimeinen kysymys: aiotko vielä julkaista musiikkia Battle Beastin Noora Louhimon kanssa?
– Meidän yhteisen The Reckoning -albumin (2021) jälkeisestä seuraavasta askeleesta on kyllä jotain puhuttu…
Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 4/23.
KORJAUS: Printtilehdessä tämän jutun yhteyteen oli päätynyt valitettavan erehdyksen kautta aivan väärän yhtyeen, Transworld Identityn kuva. Soundin toimitus pahoittelee mitä syvimmin.