Arvio: Tätä on ensi­luokkainen sinisilmäsoul vuosimal­lia 2025 – Bon Iverin Sable, Fable on albumikokonaisuus sanan klas­sisessa merkityksessä

Arvio julkaistu Soundissa 4/2025.
Kirjoittanut: Pekka Laine.

Arvio

Bon Iver
Sable, Fable
Jagjaguwar

Voiko artisti tai bändi palata johon­kin aiempaan pisteeseen urallaan ilman, että ilmoille leviää menetetyn pelin käry? Inventaario aiemmasta taiteellisesta elämästä voi tarkoittaa ideoiden loppumista tai ihan järke­vää omien vahvuuksien punnitse­mista. Justin Vernonin valistuneena diktatuurina toimiva Bon Iver kuu­lostaa kuuden vuoden tauon jälkeen albumimitassa jälkimmäisen proses­sin läpikäyneeltä yhtyeeltä.

”Missä olemme oikeasti hyviä?” on kelpo kysymys.

Bon Iverin ja Justin Vernonin nykyvisiossa vaikuttavinta on hie­man yllättäen musiikista synty­vä pidempi dramaturginen kaari. Laulut ovat sinällään jykevää tekoa, mutta oikein kasaan sommiteltuna ne ovat vielä paljon enemmän kuin yksittäisinä raitoina. Sable, Fable on siis albumikokonaisuus sanan klas­sisessa merkityksessä. Näin siitäkin huolimatta, että paketti on kasattu kahdesta erillisestä osasta. Viime vuonna ep-muodossa julkaistu Sab­le avaa levyn. Esipuhetta seuraavat seitsemän laulua ovat itse romaani, ja loppusoitto Au Revoir on epilogi.

Albumin alkukolmannes on var­sin folk. Pitkälti akustinen ja hyvin harkiten kasvava materiaali vie aja­tukset väkisin myyttisen statuksen saavuttaneen For Emma, Forever Ago -esikoisen suuntaan. Ilmassa leijailee myös alan klassikoiden haamuja. Minimalistisena balladina alkava, mutta hurmokselliseksi gos­peljazziksi taipuva Awards Season voisi olla kovakuntoisen Van Morri­sonin käsialaa. Viittaus vanhaan ei ole pöllömpi idea johdannoksi.

Albumin tunnelma tiivistyy sau­mattomaksi, kun musiikin sekaan ui soulmaisia sävyjä ja sähköä. Ilmas­sa on pidäteltyä kiihkoa, ja vähitel­len rytminen energiataso nousee. Taitekohtana toimii ihanasti kaiuttimista valuva Short Story, jossa Vernon lyö todellisen valttikorttin­sa pöytään kunnolla. Pulputtavien syntikoiden seassa soiva falsetti on nykypopin hienoimpia ääniä. Jos ääntäsi matkitaan ja parodioidaan, olet artistina todella pitkällä.

Justin Vernonin sielukkuus ei ole menneiden tyylien larppaavaa toisintamista. Hänen äänessään on paitsi voimaa myös rikkinäisyyttä ja haavoittuvuutta. Justinin soul syntyy sisältä, ei muodon kautta pinnalta. Everything Is Peaceful Lo­ve -kappaleen hikisesti hiipivä rytmi ja sen yllä leijaileva harmoniakudos hipovat täydellisyyttä. Tätä on ensi­luokkainen sinisilmäsoul vuosimal­lia 2025!

Siellä täällä esiin putkahte­lee aikamme poppia leimaavaa tarkkaavaisuushäiriöisyyttä eli suht mielivaltaisen oloista hälyäänte­lyä. Paikoin outoileva elektroniikka toimii ja torjuu mielikuvat retroi­lusta. Toisinaan modernia mallaava synteettinen ynähtely ja tuotanto­silppu on ärsyttävää.

Megaläskillä biitillä lupaavas­ti alkava Walk Home menettää momentuminsa, kun jo aikaa sitten viheliäiseksi kliseeksi muodostunut pikkuoravalaulu kajahtaa kehiin. Hiphop-tuottajien kehittämä chip­munk soul on rikastuttanut popin äänimaisemaa 1990-luvulta alkaen. Eikö turhanpäiväinen nappuloiden vääntely jo riittäisi, kun musiikin raaka-aineet ovat näin laadukkaita ilmankin?