Lokakuun alussa julkaistiin Ricky-Tick Big Bandin & Julkisen Sanan toinen albumi Korottaa panoksii, joka maistui Soundin kriitikollekin neljän tähden arvoisesti. Myös livenä hyvin svengaavan big bandin luotsi, säveltäjä-kitaristi Valtteri Pöyhönen vei Soundin levyhyllynsä äärelle ja nosti sieltä muutamia tärkeimpiä albumeja.
VARHAISIN ALBUMI, JOKA SAI INNOSTUKSENI SOITTAMISEEN HERÄÄMÄÄN
Jukka Tolonen – Hysterica
– Olin soittanut kitaraa varmaan pari vuotta kun kuulin ensimmäisen kerran Jukka Tolosen Tiger-biisin. Koko albumi ja samalta cd:ltä löytynyt Hook ovat vaikuttaneet soittamiseeni, säveltämiseeni ja tuottamiseeni perustavanlaatuisesti.

VARHAISIN ALBUMI, JOKA SAI KIINNOSTUKSEN JAZZIIN HERÄÄMÄÄN
Charles Mingus – Mingus Ah Um
– Viiskulman edesmenneessä levykaupassa kauppias suositteli tätä levyä. Koen itseni todella onnekkaaksi, että parikymppisenä, kun vasta aloin kiinnostua jazzista, sain tämän levyn haltuun. Edelleen yksi suosikkejani, mielettömät sävellykset, sovitukset ja tunnelma.
ALBUMI, JOKA KYTKEYTYY JAZZ-SÄVELTÄMISEN OPINTOIHIN ROTTERDAMISSA
Keith Jarrett – Still Live
Opiskeluaikoina saatoin friikata pitkään yhtä artistia tai jopa yhtä ainoaa levyä.
– Opiskeluaikoina saatoin friikata pitkään yhtä artistia (Coltrane) tai jopa yhtä ainoaa levyä. Jarrettin live soi lähes päivittäin melkein vuoden, myös Rotterdamissa. Kirjoitin nuoteille about puolet pianosooloista, mikä on tärkeimpiä oppituntejani melodioiden säveltämisessä.
ALBUMI, JOKA ON VAIKUTTANUT TAPAANI SOITTAA KITARAA
Tom Waits – Rain Dogs
– Marc Ribotin äkkiväärä jazz-pohjainen soitto on inspiroinut vuosia. Y Los Cubanos Postizos -levy ja Huvilateltan keikka tuntuvat hetkittäin ainoilta tyylikkäiltä musiikeilta, joissa sähkökitaralla on päärooli. Surf-rautalanka toimii myös, mutta Ribot näytti suuntaa omalle soundille.

ALBUMI, JOKA ON AVARTANUT KÄSITYSTÄ MUSIIKINTEOSTA
Caetano Veloso – Livro
– Dalindéota perustaessa olin kiinnostunut brasilialaisesta musiikista ja Rotterdamissa sain käsiini tämän. Kappaleiden sovitus ja instrumentointi on uniikkia ja soundi hyvin läjässä. Basisti Pekka Lehden mukaan siihen on tehty erittäin hyvä esituotanto, ja olen itse pyrkinyt siitä lähtien samaan.

ALBUMI, JOKA ON AVAINTEKIJÄ RICKY-TICK-SVENGIN JA KONSEPTIEN SARALLA
Duke Ellington – The Afro-Eurasian Eclipse
Big band-säveltäjänä Mr. Ellington on esikuva ylitse muiden svengien ja konseptien saralla.
– Big band-säveltäjänä Mr. Ellington on esikuva ylitse muiden svengien ja konseptien saralla. RTBB:n ekan swing-fiilistelyn jälkeen olemme soittaneet modernimpaa svengiä. Tänhetkisten groovejen takana on tämä Ellingtonin myöhempi tuotanto. Myös Afro Bossa –levy.

RICKY-TICKIN JA JULKISEN SANAN YHTEISELLÄ DIGGAUSLISTALLA
D’Angelo – Voodoo
– Pikkasen kuumottavaa puhua 20 hengen edestä, mutta kova ja ajaton Voodoo löytynee diggauslistalta. Meidän ikäluokalle myös Cypress Hill on väistämätön. Tommy, Lasse ja varsinkin Karri ovat jazzdiggareita eli salettiin löytyy yhteisiä suosikkeja myös sieltä.

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli julkaistu alun perin Soundissa 10/2015