Devin Townsend lataa hyvin lohduttoman tilannearvion bändielämän vaikeuksista nykypäivänä

Devin Townsend.
Saara Planting

Kun 2010-luvulla puhuttiin paljon siitä, miten suoratoistopalvelut veivät leivän rockmuusikoiden suusta, kun levyt eivät enää menneet kaupaksi eivätkä Spotify-tulot korvanneet menetyksiä. 2020-luvulla on sitten edetty siihen, että myös kiertueiden tekeminen alkaa olla monilla yhtyeillä nollasummapeliä, kun pakolliset kulut ovat nousseet roimasti, työvoimapula vaivaa eikä lippujen hintoja voi nostaa mahdottomia.

Kiertueongelmat vaivaavat etenkin pieniä ja keskikokoisia artisteja, ja myös Devin Townsend ilmoittaa kuuluvansa joukkoon. Kanadalaismaestro puhui aiheesta Metallerium-sivuston haastattelussa, josta raportoi myös Blabbermouth. Townsendiltä kysyttiin tilannearviota pandemiasulkujen jälkeisestä ajasta.

”Asiat ovat muuttuneet huonommiksi. Ei tilanne ole oikeastaan yhtään aiempaa parempi. Tämä johtuu kiertueiden tekemisen kalleudesta, kun inflaatio jyllää ja polttoaineiden hinnat ovat kohonneet”, Townsend sanoo.

”Ja pandemian aikana menetimme monia tosi hyviä esiintymispaikkoja. Sanoisin, että 50 prosenttia kiertuepuolen työvoimasta on lähtenyt alalta. Koska mitäpä kitarateknikko oikein tekee, jos ei pääse kahden vuoden aikana töihin? Jostainhan sitä työtä on saatava? Eli ne, jotka ovat jäljellä, ovat paitsi varattuja myös kaksi kertaa aiempaa kalliimpia.”

Townsend harmittelee myös, miten Live Nationin kaltaiset suuret tapahtumajärjestäjät ovat alkaneet ottaa prosenttiosuuden keikkojen yhtyedessä myytävien oheistuotteiden hinnasta. Myös lentojen hinnat ovat kallistuneet.

”Niinpä artistit eivät pysty enää ansaitsemaan kiertueilla. Tämä on ainakin minun kokoluokkani artistien tilanne”, Townsend sanoo.

”Eli kyllä, maailma on avautunut, mutta kaikki on kymmenen kertaa aiempaa kalliimpaa. Minkäs tuolle mahdat? Kaikki pienetkin asiat ovat kalliimpia, esimerkiksi hotellit ja ruoka niissä hotelleissa. Joten miksi tässä loppujen lopuksi lähtee kiertueelle? Kierrät käytännössä siksi, että haluat esitellä töitäsi sellaiselle yleisölle, joka välittää niistä. Sen verran arvoa kiertueilla on minulle.”

Rakkaudesta lajiin, siis. Vaikeaa on, toivottavasti joskus vielä tilanne helpottaisikin vaihteeksi.