Geezer Butler ymmärtää, miksei Bill Ward suostunut tarjottuun sopimukseen päästäkseen Black Sabbathin jäähyväiskiertueelle – ”Jos minulle olisi sanottu samaa…”

5.6.2023 19:48

Kun Black Sabbath vuonna 2011 ilmoitti aikeistaan julkaista vielä yhden levyn ja lähteä sen jälkeen viimeiselle kiertueelle, koossa oli koko alkuperäisnelikko Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler sekä Bill Ward. Mutta kun 13-albumi kahta vuotta myöhemmin näki päivänvalon, yksi oli joukosta poissa: Bill Wardin terveydentila huoletti muita ja tämä kieltäytyi hänelle tarjotusta sopimuksesta, poistui takavasemmalle ja hänen tilalleen levylle rumpaloimaan pestattiin Rage Against The Machinen Brad Wilk. Viimeiseksi jääneellä kiertueella rumpujakkaralle istahti puolestaan Ozzyn soolobändistä tuttu Tommy Clufetos.

Houston Press haastatteli basisti Geezer Butleria 6. kesäkuuta ilmestyvän elämäkertateoksen tiimoilta ja kysyi, mitä Butler ajattelee Black Sabbathin viimeisistä vuosista ja siitä, ettei alkuperäisrumpali osallistunut edes viimeisiin keikkoihin yhtyeen kotikaupungissa Birminghamissa 2017. Basisti sanoo, ettei ole tietoinen Wardille tarjotun sopimuksen tarkasta sisällöstä, mutta ymmärtää ja kunnioittaa rumpalin päätöstä olla allekirjoittamatta sitä.

”Kysyimme, olisiko hän valmis soittamaan vaikka kaksi tai kolme biisiä per keikka tai miten monta nyt hänestä tuntuikin sopivalta. Hän sanoi soittavansa koko keikan tai ei ollenkaan. Ja kunnioitan sitä. Jos minulle olisi sanottu samaa, olisin kertonut mihin he voivat sopimuksensa tunkea”, Butler toteaa.

”Mutta tiedän oikeastaan vain sen, että Bill oli bändissä kun minä ja vaimoni lähdimme viikoksi Hawaijille ja kun palasimme, Bill ei enää ollut bändissä.”

Butler puhui samaisessa haastattelussa tarkemmin Into The Void -kirjastaan, jonka kirjoittamisessa basisti ei ilmeisesti hirveästi säästellyt sanojaan. Kustantajalle tämä kuulemma aiheutti kuitenkin harmaita hiuksia.

”Alkuperäinen versio oli 500 sivua pitkä. Mutta kustantaja kauhistui, että ’Voi, ei noin voi sanoa!’ Vastasin, että minä olin Black Sabbathissa, en The Osmondsissa! Mutta jos jostain asiasta ei ollut todisteita – kirjeitä tai muuta sellaista – sitä ei voitu laittaa kirjaan. He pelkäsivät syytteitä!” Butler sanoo.

Lisää luettavaa