Satapäinen suomalaisraati pisteytti David Bowien koko tuotannon – tässä ovat Bowien kehnoimmat kappaleet

15.10.2021 14:40

Sosiaalisen median syövereissä tapahtuu monenlaista. Facebookin kätköissä piilevissä ryhmissä puuhataan kaikenlaisia enemmän tai vähemmän mielipuolisia projekteja – kuten pisteytetään David Bowien koko tuotanto paremmuusjärjestykseen. Kaikkeen sitä ihminen ryhtyykin!

Satojen musiikki-intoilijoiden kansoittamassa ryhmässä siis arvioitiin vuosina 2020–21 yksi David Bowien julkaisema kappale päivässä. Aivan kaikki osallistuneet eivät selvinneet loppuun asti, mutta yli sata osanottajaa onnistui pisteyttämään jokaisen Bowien kappaleen. Ryhmä koostui toimittajista, musiikkialan työläisistä, muusikoista ja muuten vain musiikkiin intohimoisesti suhtautuvista henkilöistä. Soundista mukana olivat ainakin päätoimittaja Mikko Meriläinen, verkkotuottaja Saku Schildt, kolumnisti Arttu Seppänen ja avustaja Arttu Tolonen.

Urakan johtohahmona operoi toimittaja Antti Lähde, tuttu mies muun muassa Rumbasta, Aamulehdestä, Kulttuuritoimitus-sivustolta ja Nuorgam-verkkojulkaisusta. Bowie-operaatio on oikeastaan jatkoa muutaman vuoden takaiselle Beatles-projektille, jossa pisteytettiin vastaavasti Beatlesin kappaleet (voittajaksi selviytyi Strawberry Fields Forever).

Arvioitavia kappaleita oli kaiken kaikkiaan 399, ja nyt Lähde julkisti sosiaalisessa mediassa Bowien tuotannon sijat 11–399. Top kymppi siis paljastuu vasta tuonnempana, mutta jo nyt voidaan katsoa, mitä laulut saivat negatiivisimman vastaanoton raadin silmissä.

Pannanpohjimmaiseksi jäi biisi nimeltä Don’t Sit Down, joka tosin on hivenen kyseenalainen valinta, sillä esitys on David Bowie -albumin (1969) 40 sekuntia pitkä piiloraita. Varsinaisista kappaleista huonoimman arvosanan (5,186 tarkalleen ottaen) keräsi (She Can) Do That, joka julkaistiin vuonna 2005 floppielokuva Stealthin soundtrackillä.

Kolmanneksi alimmaisena listalta löytyy Nothing to Be Desired, joka on vuonna 1995 julkaistun The Hearts Filthy Lesson -singlen b-puoli. Neljänneksi kehnoimmaksi kappaleeksi valikoitui vuoden 1978 Just a Gigolo -elokuvan yhteydessä julkaistu Revolutionary Song, Pt 3, ja viidenneksi viimeiseksi jäi vuoden 1999 Thursday’s Child -singlen b-puoli 1917.

Koko listan voi tarkastaa Spotifysta, ja jos haluaa haastaa itsensä, niin siitä vain kuuntelemaan tuo alusta loppuun. On meinaan Bowiella kaikenlaista matskua katalogissaan, sen voi tämän projektin veteraani taata.