Sosiaaliset mediat ovat täynnä toinen toistaan härskimpiä ja ammattimaisesti toimivia huijareita, jotka usein esiintyvät julkkiksina ja saavat pahaa-aavistamattomat uhrinsa lähettämään näille isojakin rahasummia. Eikä tätä tapahdu pelkästään isossa maailmassa vaan ihan täällä koto-Suomessa. Esimerkiksi Anssi Kela kertoi viime vuoden keväällä tapauksesta, jossa häneksi tekeytynyt lurjus oli saanut huijattua fanilta merkittävän määrän rahaa. Nyt Kela on julkaissut uuden päivityksen, jossa antaa jälleen varoittavan esimerkin sosiaalisen median nurjasta puolesta.
”Olen silloin tällöin varoitellut nettihuijareista, jotka ottavat yhteyttä sometilieni seuraajiin, ja väittävät olevansa Anssi Kela. Jos näihin viesteihin menee vastaamaan, ja alkaa keskustella, niin jossain vaiheessa mukavan rupattelun sävy muuttuu — viestittelyyn alkaa tulla tunnetta mukaan. Feikki-Anssi lähettää keskusteluun kuvia todisteeksi, että se todellakin olen minä. Myöhemmin paljastuu, että kuvat on kaivettu sometileiltäni tai muualta internetistä. Kun kiva fiilis ja luottamus on saavutettu, alkaa seuraava vaihe: rahan pumppaus”, Kela kirjoittaa.
”Kerroin pari vuotta sitten naisesta, joka oli menettänyt ison summan rahaa tällaisessa huijauksessa. Nyt olen viestitellyt toisen uhrin kanssa. Molemmat vedätykset perustuivat täysin samaan tarinaan: minulle oli tulossa kultaharkkolähetys, jonka kuljetus- ja tullimaksut olisi pitänyt maksaa, mutta satuin juuri olemaan USAssa, josta käsin asiaa ei voinut hoitaa. Voisiko uusi ystäväni/rakkaani maksaa? Palauttaisin rahat jahka olisin takaisin kotona. Näin luettuna tarina on tietysti täysin absurdi. Sitä oli kuitenkin edeltänyt niin taitava tunteisiin vetoaminen, että läpi meni.”
”Molemmista tapauksista on tehty rikosilmoitukset, mutta on hyvin epätodennäköistä, että huijaria saataisiin kiinni ja rahoja takaisin.”
Kela muistuttaa, ettei hän itse koskaan lähettele viestejä seuraajilleen ja kehottaa kaikkia julkisuudesta tuttujen henkilöiden seuraajia olemaan valppaina ja suhtautumaan yhteydenottoihin suurella varauksella. Hän antaa myös muutamia vinkkejä, miten keskustelukumppanin henkilöllisyyden voi varmistaa, mikäli tällainen yhteydenotto kuitenkin tulee.
”Jos silti uskot keskustelevasi oman suosikkiartistisi kanssa, niin pyydäpä numero, johon voit hänelle soittaa. Tai ehdota videopuhelua. Eikö olekin vähän outoa, kun nuo eivät jostain syystä onnistukaan?”
”Surettaa, kun nimissäni tehdään rikoksia. Aidon Facebook-tilini tunnistaa nimeni perässä olevasta sinisestä symbolista. Muut ovat huijauksia.”