Anssi Kela varoittaa härskeistä nettihuijareista – ”Sitten alkoi rahan pumppaus…”

Kela kertoo esimerkkitapauksen kautta, miten nettihuijarit saavat uhrinsa koukkuun ja lypsettyä näiltä todella suuria summia.
28.3.2022 16:41

Internet ja sosiaaliset mediat ovat täynnä toinen toistaan katalampia ja ammattimaisesti toimivia huijareita, joista monet esiintyvät julkkiksina ja saavat pahaa-aavistamattomat uhrinsa lähettämään näille isojakin rahasummia. Ilmiö on tuttu myös Suomessa: Anssi Kela jakoikin varoittavana esimerkkinä toimivan tarinan siitä, miten hänen nimissään oli onnistuttu huijaamaan eräältä henkilöltä melkoinen määrä rahaa.

Kela kertoo huijarin iskeneen hampaansa uhriin, jolla oli ollut vaikeuksia elämässään, minkä vuoksi tämä ei ollut kyennyt tapahtumahetkellä ajattelemaan rationaalisesti. Huijari käytti tilannetta häikäilemättömästi hyväkseen ja sai uhrin luulemaan, että tämä viestittelee oikean Anssi Kelan kanssa.

”Sitten alkoi rahan pumppaus. ’Anssi Kela’ oli keikkamatkalla USA:ssa, eikä siksi pystynyt lunastamaan hänelle Suomeen lähetettyä arvotavaraa. Hän oli vaarassa menettää koko omaisuutensa. Muitakin laskuja piti hoitaa. Pystyisikö hänen rakkaansa auttamaan? Kaikki maksettaisiin tietenkin takaisin. Uhri päätyi ottamaan pankista lainaa. Hänen kertomansa mukaan huijari sai lopulta lypsettyä häneltä kymmeniä tuhansia euroja. Huijauksesta on tehty rikosilmoitus, mutta on melko todennäköistä, ettei tekijää saada koskaan kiinni”, Kela kertoo ja jakaa tarinan tueksi kuvakaappauksia uhrin ja huijarin välisestä viestittelystä.

”Olen järkyttynyt siitä, että tällaista on tehty minun nimissäni. Uhri luuli olevansa suhteessa Anssi Kelan kanssa. Hälytyskellot alkoivat soida vasta siinä vaiheessa, kun lehdissä uutisoitiin minun menneen naimisiin. Uusia feikkitilejä ilmestyy koko ajan, niitä saa jatkuvasti olla estämässä ja ilmiantamassa. Olen pitänyt niitä lähinnä kiusantekona. Minulla ei ole ollut käsitystä siitä, että kyse on oikeasti näin härskistä rikollisesta toiminnasta.”

Kela muistuttaa, että julkisuuden henkilöiltä tuleviin yksityisviesteihin tulee aina suhtautua varauksella ja suurin osa – kuten esimerkiksi Kela itse – ei koskaan lähetä seuraajilleen yksityisviestejä. Mikäli viestejä tulee, pitää vähintäänkin tarkistaa, tulevatko viestit ylipäänsä viralliselta tililtä, jotka tunnistaa yleensä käyttäjänimen vieressä näkyvästä tunnistautumismerkistä kuten sinisestä täplästä tai ”ok”-merkistä.

Kela myös muistuttaa, ettei uhreja saa syyllistää, mikäli taitava huijari saa taivuteltua lähettämään itselleen rahaa tai arvoesineitä.

”Keskustelujemme perusteella hän vaikuttaa fiksulta ja tavalliselta ihmiseltä, joka vain on vaikeassa elämäntilanteessaan tullut hyväksikäytetyksi. Syyllinen tapahtuneeseen on vain ja ainoastaan minun nimissäni esiintynyt rikollinen”, Kela toteaa.

Lisää luettavaa