Nightwish julkaisee ensi vuoden aikana sekä Imaginarium-albumin että Imaginarium-musiikkielokuvafantasian. Uudesta Soundista voikin lukea Tuomas Holopaisen kommentointia tulevien julkaisujen suhteen. Eri tekstin sisältävän Tuomas Holopaisen haastattelun sekä elokuvan ohjaavan Stobe Harjun jutustelun voi lukea puolestaan alta…
"Tuomas, sinä olet pähkähullu, mutta idea on aivan mahtava!"
–
Tuomas Holopainen kertoo "Imaginarium"-kokonaisuudesta
Studiossa kuluvan kevään viihtyvä Nightwish valmistelee "Imaginarium"-albuminsa ohella myös elokuvaa. "Imaginarium" on musiikkifantasiaelokuva, jonka kuvaukset alkavat keväällä. Mikäli tämän hetken suunnitelmat toteutuvat niin albumi ilmestyy ensi vuoden alkupuolella ja elokuva toistaiseksi määrittelemättömän ajan kuluttua. Levyn ensimmäinen single ja elokuvaa promotoiva traileri saavat julkaisunsa hyvissä ajoin kuluvan vuoden puolella.
Nightwishin kanssa "Imaginariumia" valmistelevat ohjaaja Stobe Harjun tiimi sekä tuottaja Markus Selin ja tuotantoyhtiö Solar Films.
Tuomas, miten "Imaginarium"-kokonaisuus sai alkunsa?
– Oivalsin edellisen albumin valmistuttua, ettemme välttämättä pysty ylittämään "Dark Passion Playta" esimerkiksi mahtipontisuudessa tai dynamiikassa. Yhden polun pää yksinkertaisesti häämötti horisontissa ja ryhdyinkin miettimään uusia haasteita. Jossakin kohdassa välähti. Miksi Nightwishin pitäisi olla vain audiokokemus? Miksi emme ottaisi mukaan kokonaan uusia ulottuvuuksia? Mieleen nousikin idea teemalevystä. Hahmottelin mielessäni, että jokaisesta kappaleesta kuvataan erilliset musiikkivideot, jotka kuitenkin muodostavat yhteisen tarinan. Tavoitteena oli kokonaisuus, joka olisi jotakin aivan uudenlaista verrattuna vaikkapa Pink Floydin, Kissin tai Lordin elokuvahankkeisiin.
Suunnitelma nytkähti eteenpäin kaksi ja puoli vuotta sitten, alkusyksystä 2008.
– Olin tutustunut ohjaaja Stobe Harjuun "The Islander" -videon tekemisen myötä ja tiesin, että olemme samalla aaltopituudella kaikenlaisten fantasiajuttujen kanssa. Kerroin Stobelle ideastani ja hän ilmoitti välittömästi, että "Tuomas, sinä olet pähkähullu, mutta idea on aivan mahtava. Ryhtykäämme siis valmistelutyöhön!"
– Alkuperäinen kokonaisidea tuli siis minun puoleltani. Oli visio levyn biisien kolmestatoista musiikkivideosta ja niiden kytköksistä toisiinsa. Stobelta taas tuli idea dialogin liittämisestä mukaan – minun visiossahan musiikki ja musiikkivideot olisivat kertoneet kaiken. Stobe kuitenkin vakuutti, että musiikin, kuvan ja dialogin yhdistelmä on paras mahdollinen ajatus. Ja kun nyt katson vaikkapa käsikirjoitusta niin oikeassahan hän oli. Suunnittelutyö on edennyt hämmästyttävän onnellisten tähtien alla, sillä kaikki pääideani, esimerkiksi erään biisin vuoristorata-ajelu, istuivat Stoben kokonaistarinaan todella hienosti. Tavallaan annoin Stobelle kolmetoista helmeä, joista hän sitten teki kokonaisen nauhan.
Tarinan lopullinen ideointi on edelleen kesken. Mitä elokuvan juonesta voi tällä hetkellä paljastaa?
– Kuolinvuoteella oleva vanha säveltäjämies palaa oman lapsuuteensa. Vanhat muistot palautuvat hiljalleen hänen mieleensä, sekoittuneena pienen pojan fantasiamaailmaan ja musiikkiin. Tämä on se pääidea, jonka me tässä vaiheessa paljastamme. Halusin teemoihin elämänmyönteisyyttä ja carpe diem -henkeä. Elokuva tulee viestimään elossa olemisen hienoutta ja muistojen sekä maailman kauneutta.
"Imaginariumin" visuaalisesta maailmasta tiedetään ensimmäisen mainosjulisteen verran. Mitä muuta haluat aiheesta kertoa tässä vaiheessa?
– Olemme visioimassa lopputulosta, josta tulee eräänlainen Tim Burtonin, Neil Gaimanin ja Salvador Dalin surrealististen maailmojen sekoitus – vaikka ideana onkin välttää liian taiteellista näkökulmaa. Olen toki nähnyt paksun tukun referenssikuvia ja ne näyttävät äärimmäisen hienoilta.
Ovatko elokuvan näyttelijät jo tiedossa ja nähdäänkö bändin jäseniltä näyttelijäsuorituksia?
– Casting on hiljalleen käynnistymässä, mutta tämä puoli on vahvasti Stoben ja Solar Filmsin käsissä. Itse haluaisin mukaan tuntemattomia näyttelijöitä, joiden kasvot eivät vie mielikuvia mihinkään suuntaan. Ja saisivathan näyttelijät puhua englantia äidinkielenään – "rallienglanti" ei nimittäin ole tämä elokuvan juttu.
– Bändi pysyy elokuvassa osittain omassa ruodossa, sillä soitamme näillä näkymin kahdessa tai kolmessa biisissä. Yhtyeen jäsenille on myös kirjoitettu sivurooleja ja joitakin repliikkejä, mutta varsinaiset päänäyttelijät ovat tietenkin erikseen. Elokuvan kokonaismitaksi tulee noin 80 minuuttia, ehkä hieman enemmänkin.
Onko rahoituksen hankkiminen ollut haastavaa?
– Haastava on lievä termi. Tällaisen elokuvan työstäminen maksaa kuitenkin seitsemännumeroisen summan verran. En ole kuitenkaan halunnut lyödä hanskoja tiskiin missään vaiheessa, sillä ajatus pelkästä audiolevystä olisi tuntunut luovuttamiselta. Bändi on vahvasti mukana rahoituksessa, joten elokuva on orkesterille iso taloudellinen riski. On tietenkin äärimmäisen mahtavaa, että saimme yhteistyökumppaniksi Solar Filmsin kaltaisen hienon tahon.
– Kaikesta tästä elokuvapuheesta huolimatta on hyvin tärkeää muistaa, että "Imaginarium" on myös uusi Nightwish-albumi, joka toimii itsenäisenä musiikillisena kokonaisuutena. Kuulijoiden kannalta mielenkiintoista on varmasti myös se, että albumin ja elokuvan musiikki eroavat toisistaan joiltakin osin. Elokuvaversiossa jostakin biisistä leikataan intro pois, toisen kertosäkeestä lähtevät lauluosuudet ja niin edelleen. Elokuvan musiikki etenee tietenkin tarinan ja draaman ehdoilla.
Millaisessa roolissa kappaleiden tekstit ovat?
– Sanoitusten kirjoittaminen oli mielenkiintoista, sillä niiden täytyy toimia myös omina kokonaisuuksina, ilman elokuvaa. Teksteissä ei siis esimerkiksi mainita tarinan hahmojen nimiä. Sanoitukset ovat yleismaailmallisempia tarinoita, jotka kuitenkin liittyvät toisiinsa, ilman suoraviivaista etenemistä pisteestä a pisteeseen b. Kaikki selviää sitten aikanaan.
Millainen julkaisusuunnitelma teillä on?
– Jos suunnitelma toteutuvat niin tarkoituksena on julkaista ensin audiolevy. Elokuva tuodaan markkinoille sitten muutaman viikon kuluttua – ainakin dvd-formaatissa, toivottavasti myös valkokankaille. Ja toki "Imaginarium" ilmestyy myöhemmin myös tuplaversiona, joka sisältää audioalbumin ja elokuvan.
"Dark Passion Play" kulki loppuun yhden polun. Mitä ihmettä "Imaginariumin" jälkeen voi tehdä?
– Pitää varmaan ottaa mukaan myös tuoksut ja muut aistimukset…
Stobe Harjun haastattelu puolestaan täällä:
"Eihän kiinnostavampaa projektia voi olla olemassakaan!"
–
Ohjaaja Stobe Harju kertoo "Imaginarium"-kokonaisuudesta
Muun muassa Alan Wake -peliprojektissa ja useiden musiikkivideoiden ohjaajana kunnostautunut Stobe Harju tutustui Nightwishin jäseniin ja yhtyeen taustajoukkoihin "The Islander" -videon tekemisen yhteydessä. Äärimmäisen onnistunut videoprojekti saa nyt mittavaa jatkoa – kokopitkän "Imaginarium"-elokuvan muodossa.
Miten "Imaginarium"-elokuvaprojekti sai alkunsa?
– Tuomas soitti minulle loppukesällä 2008. Että "terve Stobe, ehtisitkö tulla juttelemaan muutamasta musiikkivideosta… Itse asiassa, pitäisi tehdä video jokaisesta seuraavan albumin biisistä". Minähän ajattelin aivan ensimmäiseksi, että onpas siinä hemmetin hullu kaveri!
– Pidimme sitten palaverin ja sain kuulla tulevien biisien nimet sekä Tuomaksen alustavan kuvallisen vision jokaisesta kappaleesta. Tyyliin "tässä videossa voisi olla vuoristorata" ja niin edelleen. Onneksi meillä on tällaisista asioista hyvin samanlaiset visiot ja minun olikin yllättävän helppo lähteä muodostamaan isompaa ja yksityiskohtaisempaa tarinaa Tuomaksen ideoiden päälle. Seuraavan kuukauden aikana kirjoitin noin seitsemänkymmentä sivua, kuvineen päivineen. Lopputulos oli ensimmäinen versio isommasta kokonaistarinasta, joka sisälsi jokaisen Tuomaksen alkuperäisen ajatuksen.
– Tuomas tutustui tähän isompaan tarinaversioon ja hän kiitteli vuolaasti, että "mahtavaa, tämä tarinahan on kuin suoraan minun mielikuvituksestani". Lähdimme siis viemään stooria eteenpäin. Noin puolen vuoden kuluttua idea oli jalostunut ajatuksissani niin paljon, että päätin kysyä Tuomaksen suhtautumista uuteen ideaan. Että miksi me oikeastaan suunnittelemme erillisiä musiikkivideoita? Että eikö näistä ajatuksista pitäisi koostaa leffa, koska nämä erilliset tarinat sulautuvat yhteen erittäin hyvin? Ja niin me sitten päätimme tehdä. Välillä on kieltämättä tuntunut kummalliselta ja jopa hullulta, koska tällaista kokonaisuutta ei ole tehty koskaan aikaisemmin. Matkafiilis on kuitenkin ollut pääosin aivan mahtava, sillä eihän kiinnostavampaa projektia voi olla olemassakaan.
Tosiaan, "Imaginarium"-projekti on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa, mutta pystytkö vertaamaan tätä joihinkin muihin teoksiin edes jollakin tasolla?
– Pakon edessä heittäisin ilmoille jonkinlaisen "Moulin Rougen" ja Pink Floydin "The Wallin" välimuodon, mutta omia polkujahan tämä kulkee. "Imaginarium" on puhdasta fantasiaa ja samalla se sijoittuu täsmälleen siihen polttopisteeseen, mitä kaikkea Nightwish edustaakaan. Olen itse sitä mieltä, että "Imaginarium" on nimenomaan se kuvallinen teos, jonka Nightwish haluaa saada itsestään ulos. Toisin sanoen ideana on tehdä niin Nightwishin näköinen elokuva kuin suinkin. Ja tämän mahdollistaa nimenomaan se, että albumi ja elokuva ovat kehittyneet käsi kädessä. Leffa ei ole syntynyt levyn innoittamana tai päinvastoin. Projekti ei siis käynnistynyt esimerkiksi jonkun havaittua, että "onpa visuaalista musiikkia, tähänhän olisi kiva tehdä kuvaa". Ensiksi olivat biisien nimet ja Tuomaksen suuren linjan visiot. Leffan kehitystyö alkoi siitä pisteestä. Biisien tekstit ja musiikki taas ovat syntyneet yhdessä ideoitujen pidempien tarinoiden pohjalta. Ja leffan yksityiskohtaisempi käsikirjoitus taas muodostui syntyneiden kappaleiden pohjalta. Projekti on siis edennyt puhtaasti askel askeleelta.
Miten paljon "Imaginarium"-elokuvasta ja sen juonesta tässä vaiheessa paljastetaan?
– Joitakin päälinjoja voi toki tuoda esiin. Elokuvasta ei ole tulossa lineaarista Peter Pan -tarinaa. Sellaisia on tehty aivan tarpeeksi. Halusimme siis etsiä jollakin tavalla uudenlaisen kulman ja päähenkilön. Sitten tuli ajatus vanhasta miehestä ja hänen elämäntarinastaan. Leffassa miehen nykyinen elämä sekoittuu hänen lapsuuden fantasioihinsa. Matkalla pohditaan esimerkiksi sitä, että millaista aikuinen elämämme on, mielikuvituksen köyhdyttyä. Emmehän me enää varttuneina muista sitä aikaa, jolloin oman pihan lumikasa oli se maailman korkein vuori. Välillä edetään metafora-tasoille eikä tarina välttämättä ole aivan helpoimmasta päästä – mutta eipä ole Nightwishin musiikkikaan! Nightwish on tulkittavissa monella tavalla ja leffa uppoaa täsmälleen samaan kategoriaan.
Miten kuvailisit elokuvan visuaalista puolta?
– Aikaisemmat työni on usein yhdistetty esimerkiksi Tim Burtonin tekemisiin, mutta tällä kerralla enemmän esille puskee esimerkiksi Salvador Dali, unohtamatta vahvaa Disney-henkisyyttä. Lopputulokseen tulee ehdottomasti enemmän surrealistista Dalia kuin Burtonin vinksahtanutta karkkitehdasmaailmaa. Elokuvassahan eletään esimerkiksi unimaailmassa ja pienen pojan mielikuvitusmaailmassa. Myös 3D-osastoa tulee runsaasti mukaan. Olen lähtöisin animaatiopuolelta ja muutenkin efektipainotteinen ohjaaja, joten tällaiset jutut tulevat minulta luonnollisesti.
– Sen verran on kyllä pakko hehkuttaa, että haluaisin joskus nähdä toisen suomalaisen elokuvan, jonka tekemisessä pyritään yhtä tinkimättömään kunnianhimoon puvustuksessa, lavastuksessa, jälkituotannossa ja vaikkapa visuaalisuudessa. Summa summarum: jos visiomme toteutuvat tavoitellusti niin lopputulos on melkoista oksat pois -hommaa.
Projektin mielenkiintoa lisää se, että albumin ja leffan musiikki eroavat toisistaan jonkin verran.
– Tuomas on tosiaan antanut musiikin suhteen virallisen muutosluvan – toki tietyissä rajoissa ja vasta keskustelujen jälkeen. Leffan score tulee siis olemaan jonkin verran erilainen kuin Nightwishin varsinainen albumi. Elokuvan dialogien aikana on myös hetkiä, jolloin Nightwishin musiikki ei soi. Silloin soi sen sijaan väliscore, jonka säveltämisvastuu menee luultavasti Petri Alangolle. Eli väännetäänpä rautalangasta: Tuomas on tietenkin musiikin päävastaava ja hän hyväksyy leffabiisien variaatiot (varsinaisen albumiin nähden), mutta leffan scoresta löytyy myös tiettyjä Petri Alangon ideoimia juttuja, jotka syntyvät vahvassa Nightwishin vaikutuspiirissä.
– Elokuvassa soi myös kaksi Nightwishin biisiä, joiden aikana käydään dialogia. Biisit soivat silloin vähän enemmän taustalla, leffascoren hengessä. Musiikki toki kuljettaa elokuvaa silloinkin, vaikka biisit ovatkin vähän enemmän taustalla.
Kuinka tiukan aikataulun puitteissa elokuvan työstö tapahtuu?
– Albumi siis ilmestyy ensin, joskus ensi vuoden alkupuolella. Elokuvan tarkkaa julkaisuajankohtaa ei puolestaan ole vielä lyöty lukkoon. Meillä ei ole liiemmin aikaa tuhlattavaksi, mutta emme myöskään ryhdy hätäilemään vaan kaikki tekeminen tapahtuu huolellisesti. Esimerkiksi Alan Wake -projektissa työstimme 30 viikossa puolitoista tuntia animaatioelokuvaa. Tätä pidettiin etukäteen mahdottomana aikatauluna ja melkoisen työn ja tuskan takana valmistuminen olikin. Kysymyshän on lähinnä siitä, että pystyykö 18 tunnin työpäivien aikana pitämään laadun jatkuvasti tarpeeksi korkealla…
– Onneksi meidän työporukassa on erittäin hyvä tiimihenki. On myös erinomainen tuotantoyhtiö, loistava tuottaja Markus Selin sekä erinomainen bändi – tämän hetken näkymät ovat siis vähintäänkin mainiot!