Pissi pellosta pulloon – festarivieraiden virtsa hämäläisten Koskenkorva-peltojen lannoitteena

Niin että mikä oli?
25.5.2016 15:18

Yle kertoo maanantaina 23.5. julkaisemassaan jutussa Kangasalla ja Iittalassa käynnistetystä projektista, jossa Kangasalla ja Iittalassa sijaitseville ohrapelloille levitetään lannoitteeksi viime kesänä maamme eri festareilta kerättyä pissaa. Kyse on laajamittaisesta kokeilusta, jonka todetaan olevan maassamme ensimmäinen laatuaan.

Jutussaan Yle tuo esiin, että Kangasalla sijaitsevat sopimusviljelijöiden lohkot lannoitettiin jo maanantaina ja että tilan isäntä Kari Sipilä odottaa kokeen tuloksia mielenkiinnolla. Viime vuosina kun kasvua pelloille on jouduttu hakemaan keinolannoitteesta.

– Karjanlantaa on käytetty vuoteen 2008 saakka, mutta sen jälkeen kun vanhemmat lopettivat lehmien pidon, on käytetty pelkkää apulantaa. Nyt on mielenkiintoista nähdä, mitkä ovat koetulokset, Sipilän kerrotaan tuumanneen.

Ylen jutussa valotetaan, että kokeen lopussa koeruutujen kasvusto otetaan  juuri ennen puintia talteen siten, että tarkempia analyyseja ja mittauksia on mahdollista suorittaa. Kari Sipilän tilan koko ohrasadon kerrotaan olevan jo myyty Altialle Koskenkorvan raaka-aineeksi.

Hygienia ennen kaikkea

Äimistyneiden rauhoittamiseksi: Ylen jutussa huomautetaan, että viime kesänä talteen kerätty virtsa säilöttiin ensin talveksi tankkeihin, joissa lannoitteen ph-arvo pääsi kohoamaan bakteereille tappaviin lukemiin. Näin virtsan kerrotaan ”hygienisoituneen” lannoitekelpoiseksi. Tarkkailun alla olevat pellot aiotaan vertailutulosten saamiseksi jakaa lannoitekäsittelyitä varten kolmeen eri lohkoon, joista yksi lannoitetaan virtsalla, toista ei lannoiteta laisinkaan ja kolmannessa tullaan käyttämään tavallista lannoitetta. Kuhunkin lohkoon merkitään kymmenen noin puolen neliömetrin kokoista koeruutua, joiden kasvua seurataan koko kasvukauden ajan, Yle summaa.

Ylen siteeraaman projektipäällikkö Eeva-Liisa Viskarin oletuksena on, että virtsalannoituksesta hyötyisivät ennen muuta typpeä tarvitsevat kasvit:

– Toive on, että sato kasvaa vähintään yhtä hyvin kuin keinolannoitteella.

Lisää: Biourea-hanke on Tampereen ammattikorkeakoulun, Käymäläseura Huussi ry:n ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen projekti. Virtsaa kerättiin viime kesänä useilta festivaaleilta, yksityistalouksilta ja TAMK:in kampukselta. Festivaalikeräyksiä toteutettiin muun muassa Tampereen Tammerfestissä, Maailma kylässä -festivaaleilla, Puntala-rockissa ja Weekend-festivaaleilla. (Lähde: www.yle.fi)

Me Soundissa pidetämme lipun korkealla ja toivomme, etteivät nämä luonnon kiertokululle mitä hienoimmalla tavalla kunniaa tekevät hommat, no, ainakaan ihan täysin kuse.