Ilmoitus: Aaveita, opiaatteja, mellakoita ja sukkia sukuelimissä – 26 kovaa faktaa Red Hot Chili Peppersistä

Red Hot Chili Peppers soittaa syyskuussa Suomessa kaksi konserttia. Yhtye nousee Helsingin Hartwall-areenan lavalle ensin 13.9. ja heti perään 14.9. Liput konsertteihin ovat olleet kysyttyä kamaa, joten jos tämän osaston musiikki ollenkaan kiinnostaa, kannattaa ryhtyä tilausten suhteen sanoista tekoihin.

Kuten Musesta aiemmin, kasasimme jälleen yhteistyössä Warner Musicin kanssa tanakan soittolistan sekä aakkoslistauksen Los Angelesin funk rock -hirmujen elämästä ja tekemisistä. Tämä yhtye on ehtinyt moneen mukaan, joten tarinaa kyllä riittää – niin huvittavaa, surullista kuin liikuttavaakin. Lue alta lisää.

Ja napsauta lukemisen taustalle alta soimaan massiivinen RHCP-hittikavalkadi – kovia biisejähän tällä ryhmällä piisaa. Pasilassa nähdään!

AAnthony Kiedis on Red Hot Chili Peppersin laulaja ja keulakuva. Hän ja basisti Flea ovat vuonna 1983 perustetun yhtyeen ainoat alkuperäiset jäsenet.

B – Blood Sugar Sex Magic (1991) on RHCP:n viides levy ja kaupallinen läpimurto sekä yksi tärkeimmistä 1990-luvun vaihtoehtorock-levyistä.

C – Californication (1999) on puolestaan yhtyeen kaupallisesti menestynein levy. Albumia on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta.

D – Dark Necessities on Chili Peppersin tuorein singlejulkaisu ja kaikkiaan yhtyeen 25. Billboardin top kymppiin yltänyt single. Taakse jää muun muassa U2 (23 singleä).

E – Elton John vierailee pianistina Chili Peppersin tulevan The Getaway -albumin kappaleella Sick Love.

Elton John.

F – John Frusciante on Chili Peppersin entinen kitaristi, jonka kokeileva, omaperäinen tyyli oli olennainen elementti bändin tavaramerkkisoundin kehittymisessä.

John Frusciante.

G – Give It Away on todennäköisesti RHCP:n tunnetuin kappale ja yhtyeen maailmanmenestykseen vuonna 1991 nostanut single.

H – Hillel Slovak oli RHCP:n kitaristi vuosina 1983 ja 1985–88, jolloin muusikko kuoli traagisesti heroiinin yliannostukseen.

I – I’m with You. Red Hot Chili Peppersin edellinen albumi julkaistiin niinkin kauan sitten kuin vuonna 2011. Rolling Stone -lehti nimesi sen ilmestymisvuotensa 8. parhaaksi levyksi.

J – Josh Klinghoffer joutui kovan paikan eteen, kun hänet kiinnitettiin vuonna 2009 kitaristiksi John Fruscianten tilalle. Moni kriitikko on kehunut nuoren muusikon puhaltaneen bändiin uutta henkeä.

K – Kit Kat Klub -niminen strippibaari Hollywoodissa oli ensimmäinen klubi, jolla RHCP esiintyi pelkästään sukat genitaalialueidensa suojana. Idea oli Anthony Kiedisin käsialaa.

L – Los Angeles on elimellinen osa Chili Peppersin musiikkia. Kalifornia ja sen keskuskaupunki vilahtavat suurimmassa osassa RHCP:n hittejä aina Under the Bridgestä koko Californication-albumiin.

M – ”The Mansion” on losangelesilainen kartano, johon Chili Peppers ja Rick Rubin sulkeutuivat äänittämään Blood Sugar Sex Magik -albumia. Sekä RHCP että monet muut kartanossa levyttäneet artistit ovat väittäneet, että talossa kummittelee.

N – Nirvanan klassikkoalbumi Nevermind julkaistiin samana päivänä kuin Blood Sugar Sex Magik, 24.9.1991. Nirvana myös lämmitteli Chili Peppersiä vuoden 1991 Yhdysvaltain-kiertueella.

Nirvana.

O – Opiaatit ovat olleet RHCP:n riesana bändin perustamisesta asti. Edesmenneen Hillel Slovakin lisäksi niin Anthony Kiedis, John Frusciante kuin 1990-luvulla kitaristina piipahtanut Dave Navarro ovat kamppailleet heroiiniriippuvuuden kanssa.

P – Pea on One Hot Minute -albumilla (1995) julkaistu Flean soolonumero. Hieman alle kaksi minuuttia kestävä biisi on RHCP:n ensimmäinen, jolla basisti laulaa Kiedisin sijaan.

Q – Queen, Jimi Hendrix ja The Stooges ovat esimerkkejä yhtyeistä, jotka RHCP on maininnut vaikutteikseen. Tekstipuolella Anthony Kiedis arvostaa kovasti renttukirjailija Charles Bukowskia.

Queen.

R – Rick Rubin toimi RHCP:n luottotuottajana 25 vuoden ja kuuden albumin ajan.

S – Chad Smith liittyi RHCP:n rumpaliksi vuonna 1988. Orkesteri kavahti ensin tukkametallimuusikon näköistä körilästä, mutta Smithin ja Flean välinen soittokemia toimi välittömästi.

T – Tony Flow and the Majestic Masters of Mayhem oli RHCP:n alkuperäinen nimi.

U – Under the Bridge (1991). Addiktiosta ja yksinäisyydesta kertova jättihitti sai inspiraationsa Anthony Kiedisin ”elämän synkimmästä hetkestä” losangelesilaisen sillan alla.

V – Vote for Change. RHCP on ollut mukana useissa yhteiskunnallisissa kampanjoissa. Vuonna 2008 Flea osoitti tukea Barack Obamalle Vore for Change -organisaation mainoksessa.

W – Woodstock 1999 muuttui RHCP:n keikan aikana painajaiseksi. Yhtye soitti coverin Jimi Hendrixin Fire-klassikosta, ja kappaleen myötä yleisössä sytytettiin useita tulipaloja.

X – XLVIII. Red Hot Chili Peppers tähditti Super Bowl XLVIII -tapahtumaa vuonna 2014 yhdessä Bruno Marsin kanssa.

Y – Yksitoista. 17.6. julkaistava The Getaway on jo Red Hot Chili Peppersin 11. levy.

Z – Denise Zoom -niminen RHCP-muusikoiden ystävä suositteli vuonna 1988 Chad Smithiä yhtyeen uudeksi rumpaliksi. ”Hän syö rumpuja aamupalaksi”, Zoom hehkutti.