Ilmoitus: Kesällä ajellaan autolla ympäri Suomea ja kuunnellaan samalla lempimusiikkia radiosta

Ilmoitus: Kuluvana kesänä on kotimaan matkailu ollut kovassa suosiossa. Ainakin osittaisena syynä on ollut poikkeuksellinen kevät ja kesä, jonka johdosta monen matkasuunnitelmat ovat menneet täysin uusiksi. Kotimaan matkailu on kuitenkin ollut nouseva trendi jo ennen kuluvaa vuotta 2020.

Kotimaan reissaamista tehdään suurimmaksi osaksi henkilöautoilla tai matkailuautoilla. Noin 74% suomalaisista liikkuu kesällä autolla, joka selviää Radiomedian kesä 2020 ja radio – tutkimuksesta. Toki muunlaista matkustamistakin on toki ollut mukana, kuten linja-auto ja raideliikenne. Autolla matkaamisen tunnelmaan ja muutenkin matkanteon sujuvoittamiseen kuuluu yhtenä suurena osana musiikki. Mieleistään musiikkia voidaan myös toistaa lukuisten eri suoratoistopalveluiden kautta, mutta monen varsinkin yksin matkaavan autoilijan matkakumppanina on jo vuosikausia toiminut radio.

Radion kuuntelua tutkitaan vuodesta toiseen Kansallisen radiokuuntelun toimesta. Vartin tarkkuudella tutkittavasta radion kuuntelusta selviää, että radion kuuntelu on erityisen suosittua autoillessa. Tutkimus osoittaa myös sen, että vaikka radiota voidaan kuunnella nykyaikana eri tavoin, kuten matkapuhelimen avulla tai verkosta tietokoneella, on auto suosituin ja mieluisin tapa käyttää radiovastaanotinta.

Suomessa radiolla on edelleen hyvä asema yhtenä suurista medioista. Audion lähteenä se on edelleen suosituin. Suosioon on vastattu isosti, sillä Suomessa toimii yli sata radiokanavaa. Näistä noin viidennes on valtakunnallisia ja loput paikallisia toimijoita. Radiokanavista osa on Yleisradion kanavia ja toinen osa puolestaan kaupallisten toimijoiden kanavia.

Kaupallisten radiokanavien yhteydessä toimintaa on rahoittamassa mainokset. Iskevät mainoslauseet – kuten esimerkiksi Lainat.fi vertailee eri suuruiset lainapalvelut – tavoittavat parhaimmillaan viikon aikana jopa miljoona kuulijaa. Radiossa voidaan mainostaa miltei mitä tahansa, huomioiden tietenkin radiomainostamisen säännöt, jotka kieltävät esimerkiksi tupakan ja reseptilääkkeiden mainonnan kokonaan.

Radiosta kuulee myös kootusti maailman tapahtumia, uutisoidaan ajankohtaisista asioista, keskustellaan pinnalla olevista seikoista sekä osallistetaan ihmisiä ohjelman tekoon. Radiossa viehättää juurikin se, että kuuntelijoita voidaan tuoda mukaan ohjelman tekemiseen esimerkiksi mielipiteitä kysymällä, erilaisilla kilpailuilla tai vaikkapa aiheiden antamisella. Nykyään myös eri radiokanavien tuottajia voidaan kätevästi kontaktoida pikaviestipalveluiden kautta.

Radiokanavat soittavat monenlaista musiikkia

Eri radiokanavilla soitetaan monenlaista musiikkia. Osa radiokanavista haluaa nimenomaan profiloitua tietyn musiikkigenren kuuntelijoille, kun taas osa kanavista tavoittelee kaikenlaisen musiikin ystäviä. Jos radiokanavia tulee selailleeksi edestakaisin, huomaa hyvin nopeasti sen, miten paljon eri asemilla soitetaankaan poppia, iskelmää, klassista, rockia, pinnalla olevaa populäärimusiikkia sekä sukelletaan menneille vuosikymmenille.

Valtaosasta kanavista kuunnellaan soittolistoja ja kanavan juontajien valitsemaa musiikkia. Tuolloin musiikki on pääosin pinnalla olevaa uutta musiikkia. Valtakunnalliset radiokanavat eivät ole juurikaan profiloituneet minkään tietyn musiikkityylin soittajaksi vaan musiikin monipuolisuus varmistetaan kanavan eri ohjelmien avulla. Esimerkiksi YleX:llä on torstaisin uuden rockin -ohjelma ja lauantai-iltaisin voi puolestaan kuunnella rapin riimittelyä Lyömättömät-ohjelmassa.
Musiikinkuuntelijoiden ohella on huomioitu myös muunlaiset kuulijat
Radiosta löytyy varmasti kuunneltavaa jokaiseen makuun, sillä aiemmin mainittujen asemien ohella on myös kanavia, joissa enimmäkseen puhutaan, tuotetaan asiaohjelmia tai kuunnelmia sekä välitetään esimerkiksi urheilutapahtumien kulkua.

Suomessa on myös huomioitu muun radiokanavien osalta muunkieliset kuulijat Muunkielisyys merkitsee tässä tapauksessa muuta kuin suomea tai ruotsia. Nimittäin Suomessa voi esimerkiksi kuunnella lähetystä englannin, espanjan, italian, norjan, ranskan, saksan, tanskan, venäjän ja viron kielellä. Monipuolinen tarjonta tekee hyvää myös niille, jotka haluavat parantaa kielitaitoaan kyseisten kielien joukossa.

Radion kuuntelijoita löytyy iästä ja paikasta riippumatta

Radion kuuntelijoihin kuuluu monen ikäistä sorttia. Tutkimuksen mukaan 83% 25-54 -vuotiaista ihmisistä kuuntelevat jotain kaupallista radiokanavaa viikoittain. Kuuntelijoiden keskuudessa vallitsee myös kanavauskollisuus, sillä päivässä kuunnellaan keskimäärin vain 1,5 kanavaa. Alueelliset ja osavaltakunnalliset radiokanavat vaihtelevat asuinpaikan mukaan, joille on keskimäärin valittavana 20 eri kanavaa.