Ilmoitus: Miten suoratoistat kotimaista lempimusiikkia myös lomille lähtiessäsi?

Luetuimmat jutut

ILMOITUS Musiikin kuuntelun mahdollisuudet ovat monipuolistuneet viime vuosien aikana rutkasti. Se on muuttunut lp-levyjen, c-kasettien, cd-levyjen ja muiden erilaisten kannettavien soittimien kautta todella yksinkertaiseen muotoon, jolloin kuuntelijalla on palvelusta riippuen aina kokonainen musiikkikirjasto matkassaan (jos älylaite on vain muistettu ottaa mukaan). Musiikkia voi nimittäin kuunnella sekä netin välityksellä että offlinessa suoratoistopalvelun avulla milloin ja missä tahansa. Osa tällaisista palveluista on ilmaisia ja osaa voi käyttää suhteellisen pientä kuukausimaksua vastaan. Yleensä maksullisissa julkaisuissa on käyttäjälle erinomaisia lisäpalveluita, kuten yksittäisen kappaleen ohittaminen eli “skippaaminen”.

Kuuntelun helppouden lisäksi suoratoistopalveluissa on mahdollista valita mielimusiikkiaan tietyltä esittäjältä, etsiä haluamiaan kappaleita, albumeita – tai kuunnella valmiiksi luotuja soittolistoja ja musiikkia tietystä genrestä.

Soittolistojen lisäksi joissakin palveluissa on mahdollista kuunnella myös radiota.

Seuraavaksi jaamme lisätietoutta erityisesti Suomessa toimivista musiikkiin keskittyvistä suoratoistopalveluista.

Suomessa toimivia musiikin suoratoistopalveluja on saatavilla useita erilaisia tänä päivänä

Deezer on ranskalainen musiikin suoratoistopalvelu, jota on mahdollista kuunnella ilmaiseksi – tai täydessä versiossa ilman mainoksia ja kaikilla herkuilla – noin kympin kuukausimaksulla. Deezerin käyttöönotto onnistuu vaivattomasti vaikkapa Facebook-tilin kautta. Deezerissä on esimerkiksi mahdollista skipata kappaleita niin, etteivät ne enää koskaan tule omassa kuuntelussa vastaan. Lisäksi palvelussa on helposti saatavilla laulujen sanat -toiminto sekä graafinen taajuuskorjain. Palvelu soveltuu hyvin myös netin ulkopuoliseen offline-kuunteluun. Miinusta palvelu on saanut erilaisten cover-kappaleiden huonosta saatavuudesta.

Spotify/Spotify Premium on suomalaisille hyvinkin tuttu musiikintoistopalvelu. Spotify on Deezerin tavoin helppo ottaa käyttöön Facebook-tilin avulla. Spotifysta on saatavilla sekä ilmaisversio ja noin kymmenen euron kuukausimaksulla oleva mainokseton Premium-versio. Suositussa palvelussa on helppo seurata kavereiden soittolistoja sekä jakaa myös omia vastaavia. Palvelussa on lisäksi monipuolisesti eri artistien cover-kappaleita saatavilla. Spotify tarjoaa myös erittäin hyvän äänenlaadun sekä kattavan harvinaisempien kappaleiden saatavuuden. Tällaiseen genreen kuuluu esimerkiksi suomalainen gospel-musiikki. Ainoat risut palvelu sai joidenkin toimintojen hankalasta löydettävyydestä.

YouTube Music/ YouTube Music Premium: YouTube on varmasti käyttäjämäärältään maailman suosituin suoratoistopalvelu, mitä tulee videoiden toistamiseen. Se ei vielä musiikinstreamaajana ole kuitenkaan vienyt valtikkaa muilta pois. YouTubella on joka tapauksessa myös omat musiikkipalvelunsa. Palvelusta on olemassa sekä ilmaisjulkaisu että Premium-versio. Jälkimmäisessä ei tarvitse katsella mainoksia lainkaan, jonka lisäksi voi kuuntelija voi nauttia huippukuvanlaadusta vaikkapa musiikkivideoiden tapauksissa. Niiden lisäksi Premiumiin kuuluu muitakin hyödyllisiä lisäetuja, kuten musiikin taustatoisto sekä vain ääni-tila.

Musiikki voi olla myös matkalla mukana
Suoratoistopalveluiden pitäisi olla aina saatavilla ja matkassa mukana. Asia ei kuitenkaan ole välttämättä aina näin, sillä kaikki musiikkipalvelut eivät ole saatavilla kaikissa maailman kolkissa. Se onkin erittäin yleinen ongelma, joka koskee kaikkia tässä artikkelissa käsiteltyjä suoratoistopalveluita.

Matkalla saattaa nimittäin tulla joissakin sijainneissa vastaan erilaisia virheilmoituksia, kun yrittää kuunnella omaa musiikkia. Hyvänä esimerkkinä toimii suomalainen musiikki. Koska meillä on globaalilla mittarilla ajateltuna hyvin pieni markkinaosuus kaikesta maailmalla tuotetusta musiikista, monet suoratoistopalvelut eivät ehkä koe Suomen markkinaa kovinkaan houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Tällöin sopimukset ja muut toistamiseen vaikuttavat tekijät jäävät helposti suurempien markkinoiden jalkoihin. Oman musiikkikirjaston kokonaisvaltaiseen käyttöä edesauttaa VPN-palvelun hyödyntäminen. VPN-palvelua käyttämällä voi esimerkiksi Amerikan matkalla kuunnella suomalaista musiikkia helposti ja vaivattomasti.

Musiikin kuuntelun suoratoistopalveluiden kirjo kasvaa
Suomessa on edellä mainittujen palveluntarjoajien lisäksi saatavilla muitakin musiikin suoratoistopalveluita. Ongelmana on se, että ne eivät kuitenkaan toimi kaikilla alustoilla. Esimerkiksi Windows-puhelimille ei ole saatavilla Apple Music, Tidal sekä Google Play Music -palvelut. On kuitenkin samaan hengenvetoon todettava se, että Windows-puhelinten ja muiden pienten toimijoiden ekojärjestelmien puhelinten osalta puhutaan marginaalisten pienistä osuuksista.