Merkkipaaluja vuonna 2021 – Muun muassa nämä albumit täyttävät pyöreitä tänä vuonna

7.1.2021 11:40

Musiikkimaailmalla on viime aikoina mennyt sen verran kehnosti ja uutisointikin ollut sen mukaisesti synkähköä, että ehkä nyt on paikallaan hieman nostalgisoida ja muistella menneitä positiivisemmassa valossa.

Olemme koonneet tähän artikkeliin liudan albumeja, jotka täyttävät tänä vuonna tasakymmeniä. Aloitamme matkamme aina vuodesta 1971 ja siirrymme siitä sitten aina eteenpäin 10 vuotta kerrallaan. Jos jokin näistä enemmän tai vähemmän klassikkolevyistä ei ole vielä tuttu, niin nyt on oiva tilaisuus ottaa ne haltuun – lisäämme jokaisen levyn mukaan myös näppäränä Spotify-soittolistana. Tervetuloa mukaan aikamatkalle!


– 50 vuotta täyttäviä levyjä vuonna 2021 –

Janis Joplin: Pearl (ilm. 11.1.1971)

Postuumisti julkaistu levy oli toinen Joplinin sooloalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Me and Bobby McGee ja Cry Baby.

Jethro Tull: Aqualung (ilm. 19.3.1971)

Yhtyeen neljäs albumi ja käänteentekevä sen uralla. Sisältää muun muassa klassikot Aqualung ja Locomotive Breath.

The Doors: (ilm. 19.4.1971)

Doorsin kuudes ja Jim Morrisonin viimeiseksi jäänyt albumi. Sisältää muun muassa klassikot Riders On The Storm ja Love Her Madly.

The Rolling Stones: Sticky Fingers (ilm. 23.4.1971)

Rollarien yhdeksäs levy (Yhdysvalloissa yhdestoista), jota pidetään yleisesti yhtenä yhtyeen parhaimmista. Sisältää muun muassa hitit Brown Sugar ja Wild Horses.

Marvin Gaye: What’s Going On (ilm. 21.5.1971)

Soul-klassikko, jota pidetään yhtenä maailman parhaimpana albumina. Levy on muun muassa Rolling Stone -lehden päivitetyn 500 kaikkien aikojen parasta albumia -listan ykkönen. Sisältää muun muassa klassikot What’s Going On ja Inner City Blues (Make Me Wanna Holler).

Black Sabbath: Master of Reality (ilm. 21.7.1971)

Black Sabbathin kolmas studioalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Sweet Leaf ja Into the Void.

The Who: Who’s Next (ilm. 14.8.1971)

Yhtyeen viidettä albumia pidetään yhtenä sen uran parhaimpana. Sisältää muun muassa klassikot Baba O’Riley ja Won’t Get Fooled Again.

John Lennon: Imagine (ilm. 9.9.1971)

Ex-Beatlen toinen sooloalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Imagine ja Jealous Guy.

T-Rex: Electric Warrior (ilm. 24.9.1971)

Levy, jolla yhtye vaihtoi tyylisuuntaa folk-orientoituneesta kohti glam rockia. Sisältää muun muassa klassikot Get It On ja Cosmic Dancer.

Pink Floyd: Meddle (ilm. 31.10.1971)

Pink Floydin kuudes studioalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Echoes ja One of These Days.

Led Zeppelin: IV (ilm. 8.11.1971)

Yhtyeen neljäs albumi, kuten nimestäkin voi jo päätellä. Sisältää muun muassa klassikot Stairway to Heaven ja Black Dog.

Genesis: Nursery Cryme (ilm. 12.11.1971)

Genesis-yhtyeen kolmas albumi oli ensimmäinen, jolla olivat mukana rumpali Phil Collins ja kitaristi Steve Hackett. Sisältää muun muassa klassikot Musical Box ja The Return of the Giant Hogweed.

Yes: Fragile (ilm. 26.11.1971)

Yhtyeen ensimmäinen levy, jolla oli mukana kosketinsoittaja Rick Wakeman. Sisältää muun muassa klassikot Roundabout ja Long Distance Runaround.

Alice Cooper: Killer (ilm. 27.11.1971)

Alice Cooperin neljäs studioalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Under My Wheels ja Be My Lover.

David Bowie: Hunky Dory (ilm. 17.12.1971)

Bowien neljäs albumi, jolla monien mukaan ”Bowiesta tuli Bowie”. Sisältää muun muassa klassikot Changes ja Life On Mars?


– 40 vuotta täyttäviä levyjä vuonna 2021 –

Iron Maiden: Killers (ilm. 2.2.1981)

Yhtyeen toinen ja laulaja Paul Di’Annon viimeinen levy yhtyeen riveissä. Sisältää muun muassa klassikot Wrathchild ja Murders in the Rue Morgue.

Rush: Moving Pictures (ilm. 12.2.1981)

Yhtyeen kahdeksas levy, josta tuli kaupallinen suurmenestys ja jolla yhtye omien sanojensa mukaan ”löysi soundinsa”. Sisältää muun muassa klassikot Tom Sawyer ja YYZ.

Kraftwerk: Computerwelt (ilm. 10.5.1981)

Saksalaisyhtyeen kahdeksas studioalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Pocket Calculator ja Computer Love.

Hassisen Kone: Rumat sävelet (ilm. 1.7.1981)

Hassisen Koneen toinen pitkäsoitto, jonka Yleisradion musiikkitoimittajat valitsivat vuoden kotimaiseksi kevyen musiikin levyksi. Sisältää muun muassa klassikot Jurot nuorisojulkkikset ja Oikeus on voittanut taas.

Prince: Controversy (ilm. 14.10.1981)

Princen neljäs albumi. Sisältää muun muassa klassikot Controversy ja Let’s Work.

Ozzy Osbourne: Diary of a Madman (ilm. 7.11.1981)

Osbournen toinen sooloalbumi ja viimeinen, jolla kitaristi Randy Rhoads soitti ennen traagista lento-onnettomuutta, joka vaati miehen hengen. Sisältää muun muassa klassikot Over the Mountain ja Flying High Again.

AC/DC: For Those About to Rock (ilm. 23.11.1981)

Yhtyeen kahdeksas studioalbumi ja toinen laulaja Brian Johnsonin kanssa. Sisältää muun muassa klasikkot For Those About to Rock (We Salute You) ja Let’s Get It Up.

Venom: Welcome to Hell (ilm. 1.12.1981)

Brittiyhtyeen debyytti, jota pidetään black metal -genren lähtölaukauksena. Sisältää muun muassa klassikot In League with Satan ja Witching Hour.


– 30 vuotta täyttäviä levyjä vuonna 2021 –

Roxette: Joyride (ilm. 28.3.1991)

Per Gesslen ja Marie Fredrikssonin Roxette-duon menestyslevy, joka myi jalometallia useissa maissa. Joyride on edelleen yksi kaikkien aikojen myydyimpiä levyjä muun muassa Argentiinassa, Itävallassa ja Saksassa. Sisältää muun muassa klassikot Fading Like a Flower (Every Time You Leave) ja Spending My Time.

Massive Attack: Blue Lines (ilm. 8.4.1991)

Massive Attackin esikoisalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Unfinished Sympathy ja Daydreaming.

Metallica: Metallica (ilm. 12.8.1991)

Metallica Black-albumina tunnettu levy on yksi maailman myydyimpia albumeja, joka nosti ilmestyttyään yhtyeen suursuosioon. Sisältää muun muassa klassikot Enter Sandman ja The Unforgiven.

Pearl Jam: Ten (ilm. 27.8.1991)

Pearl Jamin esikoisalbumi, jota pidetään myös yhtenä bändin parhaimpana sekä yhtenä grungen kulmakivistä. Sisältää muun muassa klassikot Black ja Jeremy.

Guns N’ Roses: Use Your Illusion I & II (ilm. 17.9.1991)

Guns N’ Rosesin tupla-albumi, jonka molemmat osat julkaistiin samanaikaisesti. Sisältävät muun muassa klassikot November Rain ja Don’t Cry (UYI1) sekä You Could Be Mine ja Estranged (UYI2).

Nirvana: Nevermind (ilm. 24.9.1991)

Grungen merkkipaalu, joka tuskin kaipaa esittelyä. Sisältää muun muassa klasikkot Smells Like Teen Spirit ja Come as You Are.

Soundgarden: Badmotorfinger (ilm. 24.9.1991)

Samana päivänä Nirvanan Nevermindin kanssa ilmestyi myös toinen grungen merkkiteos, Soundgardenin kolmas studioalbumi, josta tuli yhtyeen siihenastisen uran suurin menestys. Sisältää muun muassa klasikkot Rusty Cage ja Jesus Christ Pose.

My Bloody Valentine: Loveless (ilm. 4.11.1991)

My Bloody Valentinen ylistettyä kakkoslevyä pidetään yhtenä shoegaze-genren kulmakivenä. Sisältää muun muassa klassikot When You Sleep ja Only Shallow.

Valitettavasti Lovelessia ei Spotifysta löydy, mutta voit kuunnella levyn Youtubesta.

U2: Achtung Baby (ilm. 18.11.1991)

Yksi yhtyeen menestyneimmistä albumeista. Sisältää muun muassa klassikot One ja Mysterious Ways.

Michael Jackson: Dangerous (ilm. 26.11.1991)

Loppuvuodesta ilmestynyt Dangerous oli yksi seuraavan vuoden myydyimpiä levyjä ympäri maailman. Sisältää muun muassa klassikot Black or White ja Heal the World.


– 20 vuotta täyttäviä levyjä vuonna 2021 –

Zen Café: Helvetisti järkeä (ilm. helmikuu 2001)

Kultalevyä myynyt albumi sisältää muun muassa klassikot Mies jonka ympäriltä tuolit viedään ja Eipä tiennyt tyttö.

Anssi Kela: Nummela (ilm. 2.3.2001)

Kelan ensimmäinen sooloalbumi, joka oli pitkään 2000-luvun myydyin kotimainen albumi (Vain elämää -kokoelma ohitti Nummelan joulukuussa 2021). Albumi nostettiin Soundin 2000-luvun paras suomalainen albumi -lukijaäänestyksessä kolmannelle sijalle. Sisältää muun muassa klassikot Mikan faijan BMW ja Puistossa.

YUP: Lauluja metsästä (ilm. 30.3.2001)

Jethro Tullin albumista nimensä napannut levy, joka nousi ilmestyessään Suomen albumilistan ykköseksi. Sisältää muun muassa klassikot Rakkaus on pesti hulluuteen ja Nyrkkeilijä.

Rammstein: Mutter (ilm. 2.4.2001)

Saksalaisyhtyeen kolmas albumi, josta tuli bändin kansainvälinen läpimurtolevy. Sisältää muun muassa klassikot Sonne ja Ich will.

Tool: Lateralus (ilm. 15.5.2001)

Toolin kolmas pitkäsoitto, joka on monien fanien keskuudessa yhtyeen tuotannon kirkkain kruunu ja josta yhtye pokkasi myös Grammy-palkinnon. Sisältää muun muassa klassikot Schism ja Parabola.

The White Stripes: White Blood Cells (ilm. 3.7.2001)

Yhtyeen kolmas levy, jolla yhtye löi läpi kaupallisesti ja voitti myös kriitikot puolelleen. Sisältää muun muassa klassikot Fell in Love with a Girl ja We’re Going to Be Friends.

The Strokes: Is This It (30.7.2001)

Indie rock -yhtyeen esikoisalbumi, joka otettiin avosylin vastaan niin kriitikoiden kuin yleisön osalta. Sisältää muun muassa klassikot Last Nite ja Someday.

Slipknot: Iowa (ilm. 28.8.2001)

Naamiometalliyhtyeen toinen albumi ja kansainvälinen läpimurto. Albumia pidetään yleisesti yhtenä bändin uran parhaimpana. Sisältää muun muassa klassikot People = Shit ja The Heretic Anthem.

System of a Down: Toxicity (ilm. 4.9.2001)

Metalliyhtyeen läpimurtoalbumi oli yhtyeen toinen pitkäsoitto. Sisältää muun muassa klassikot Chop Suey! ja Aerials.

Slayer: God Hates Us All (ilm. 11.9.2001)

Thrash metal -jätin yhdeksäs studioalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Disciple ja Bloodline.

Avain: Punainen tiili (ilm. 10.9.2001)

Nykyisin Asa-nimellä tunnetun räppärin esikoisalbumi. Sisältää muun muassa klassikot Punainen tiili ja Roihuvuori.


– 10 vuotta täyttäviä levyjä vuonna 2021 –

Adele: 21 (ilm. 24.1.2011)

Adelen toinen studioalbumi on kuluvan vuosisadan kansainväliesti myydyin levy yli 31 miljoonan kopion myynnillään. Sisältää muun muassa klassikot Rolling in the Deep ja Set Fire to the Rain.

Mirel Wagner: Mirel Wagner (ilm. 23.2.2011)

Mirel Wagnerin esikoisalbumi. Ylsi Soundin toimittajien 2000-luvun parhaimmat suomalaiset albumit -listalla sijalle 26. Sisältää muun muassa klassikot No Death ja To The Bone.

Haloo Helsinki!: III (ilm. 2.3.2011)

Yhtyeen kolmas, platinaa myynyt pitkäsoitto. Sisältää muun muassa klassikot Jos mun pokka pettää ja Maailman toisella puolen.

Rubik: Solar (ilm. 18.3.2011)

Helsinkiläisyhtyeen kolmas täyspitkä. Soundin toimittajat nostivat levyn 2000-luvun parhaat suomalaiset albumit -listan sijalle 44. Sisältää muun muassa klassikot Sun’s Eyes ja Laws of Gravity.

Lady Gaga: Born This Way (ilm. 23.5.2011)

Lady Gagan toinen studioalbumi, joka nousi monien medioiden vuosilistoille ja oli vuoden kolmanneksi eniten myynyt albumi. Sisältää muun muassa klassikot Born This Way ja Judas.

Chisu: Kun valaistun (ilm. 5.10.2011)

Chisun kolmas studioalbumi, jota on myyty yli 94 000 kappaletta. Sisältää muun muassa klassikot Sabotage ja Kohtalon oma.

Drake: Take Care (ilm. 15.11.2011)

Kanadalaisräppärin toinen studioalbumi, jonka Rolling Stone -lehti rankkasi 500 kaikkien aikojen parasta albumia -listalleen sijalle 95. Sisältää muun muassa klassikot Headlines ja Marvins Room.

Nightwish: Imaginaerum (ilm. 30.11.2011)

Nightwishin seitsemäs studioalbumi, joka toimi myös samannimisen elokuvan soundtrackina. Tämä oli viimeinen levy, jolla Anette Olzon lauloi. Sisältää muun muassa klassikot Storytime ja I Want My Tears Back.

Lisää luettavaa