Buster Keaton Orch, Darling Bee, Kumma Heppu & Kipinä 24.3. Tampereen Telakalla

29.3.2012 10:49

Pirkko "Pike" Kontkanen, Kajaanista yli 30 vuotta sitten Tampereelle kotiutunut viulisti juhlisti nuorta 50 vuoden ikäänsä kerrassaan komealla kavalkaadilla, johon eivät mahtuneet kaikki bändit, joissa hän on vuosien varrella vaikuttanut, mutta hyvä näin, sillä taso ei päässyt laskemaan hetkeksikään.

Pirkko "Pike" Kontkanen, Kajaanista yli 30 vuotta sitten Tampereelle kotiutunut viulisti juhlisti nuorta 50 vuoden ikäänsä kerrassaan komealla kavalkaadilla, johon eivät mahtuneet kaikki bändit, joissa hän on vuosien varrella vaikuttanut, mutta hyvä näin, sillä taso ei päässyt laskemaan hetkeksikään.

Pikehän on uransa varrella kunnostautunut mm. Juice Leskisen, Anssi Tikanmäen, Harri Marstion ja Boots-mies Jamppa Heikkisen luottamusnaisena, mutta vuosituhannen alussa hän kyllä herätti eniten ihastusta edesmenneen ex-miehensä Markku Peltolan hurmaavassa Buster Keaton Orchestrassa, joka alkoi Peltsin ja Piken kotipuhteena, mutta kasvoi satunnaisesti keikkailleeksi ja kaksi loistavaa albumia tehneeksi ilmiöksi. Hetkeksi henkiin herätettynä Keaton-orkesteri osoittautui jälleen kerran nimensä veroiseksi ja ainutlaatuiseksi. Piken viulun, Tommi Laineen übermonipuolisen kitaroinnin, Kusti Vuorisen haitarin ja taskutrumpetin, Janne Tuomen pasuunan ja perkussion, Timo Kaajan basson ja Juppo Paavolan rumpaliparhauden ansiosta eivät kiehtovat sävelmät ja juonikkaat sävelkudokset juurikaan kaivanneet luojansa akustista kitaraa, vaikkakin vähän ikävä tuli. Uusia tulemisia pitäisi harkita vakavasti.


Darlingbee on uudempi tuttavuus, mutta osoittautui heti kiinnostavaksi jo kokoonpanoltaan: kolme naista (laulaja, kosketinsoittaja ja piisintekijä Heli Alku, Mirkku Mattinen sellossa ja tietysti Pike viulussa), kolme-neljä miestä ja rumpuja ei laingan. Eräs heitä aiemmin kuullut yritti kuvailla touhua käyttämällä sanaa "lounge", myöntäen sen olevan puutteellisesti kattava. Näin on, sillä välillä meno yltyi aika progemaiseksi, etenkin sähköisen kitaroinnin ansiosta. Täytyy tsekata toistekin.

"Fanaattinen" ei ole sana, joka tulee helposti mieleen Kummasta Hepusta ja Lopunajan Voidelluista, mutta nyt tuli, koska lavan edessä tanssi joukko naispuolisia FANEJA, jotka näyttivät olevan kokolailla samat kuin Yo-talolla 20-30 vuotta sitten. "Minä ja hän" ja muut klassikot tuntuivat enemmän klassikoilta kuin koskaan ja ainoa vähän uudempi numero, "Japaniin" saa kunniamainninnan eksoottisuudestaan. Erikoismaininnan ansaitsee Arto Piispanen mm. melodican johdosta. Niin, ja tietysti Pike.

Tanssiorkesteri Kipinä käyttää joskus myös nimeä Tango-orkesteri Kipinä, mikä kertonee kaiken. Paitsi sitä, että kyseessä on melkoinen All Stars -kokoonpano. Meinaan, että Juppo Paavolan oltua joskus estynyt hänen tilalleen jouduttiin ottamaan Ippe Kätkä ja Arto Piispasen tilalle Anssi Tikanmäki, joista viimeksimainittu löytyi tällä kertaa yleisön seasta myhäilemässä. Orkesterin tukipilareita ovat kuitenkin haitaristi Eero "Safka" Pekkonen ja viulisti Pirkko "Pike" Kontkanen. Tiemme ovat muuten kohdanneet siksi harvoin, että viimeksi näin Kipinän säestämässä Annikki Tähteä.

Kuuskytvuotispileissä nähään, toivoo

Waldemar Wallenius

Lisää luettavaa