Arvio: Kyyti on kylmää – miten toimii black metal -suuruus Immortal, kun mukana on enää yksi jäsen?

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Immortal
War Against All
Nuclear Blast

Norjalainen black metal -veteraani on täällä taas. Tai oikeastaan kitaristi/perustajajäsen Harald ”Demonaz” Nævdal on täällä taas, sillä mies on tätä nykyä vuonna 1991 perustetun yhtyeen ainoa virallinen jäsen. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä meno on jopa astetta kylmempää ja ilkeämpää kuin ennen.

Tuplabasarit nakuttavat, kitarat sahaavat ja viiltävät sirkkelin lailla ja Demonaz raakkuu kuin riivattu. Tuotanto on iskevää ja hiottua, muttei silti överin kliinistä ja muovista. Paitsi toki kunnon black metal -puristeille. Äänivalli on iso, mutta sille on maltettu jättää myös hieman tilaa, ettei dynamiikka kärsi. Sitäkin meinaan levyltä löytyy.

Avauskaksikko War Against All ja Thunders Of Darkness nostavat kierrokset heti tappiin, mutta kolmantena tuleva Wargods vaihtaa tahtia jo raskaampaan junttaukseen. Välillä maltetaan myös polkaista säröpedaali pois päältä ja kutoa mystisempää tunnelmaa. Levyn komein hetki on seitsemänminuuttinen Nordlandihr-instrumentaali, joka tuo Demonazin melodiantajun hyvin esiin. Koko komeus paketoidaan lopuksi hienosti eeppisellä Blashyrkh My Throne -päätösraidalla.

War Against All on onnistunut ja luonnollinen jatke Northern Chaos Gods -paluulevylle (2018).

Lisää luettavaa