SWEATY SQUEEZE: Deception

Arvio julkaistu Soundissa 09/2006.
Kirjoittanut: Asko Alanen.
Pitkän linjan bluesrockaajat ovat tajunneet äänitystekniikan kehityksen ja levytyskynnyksen madaltumisen siinä missä haparoivat keltanokatkin. Näillä kolmella omakustanteella esiintyvät hyvin hioutuneet mutta energialtaan nuorekkaat revittelijät. Sweaty Squeeze on kasannut 22 vuoden kokemuksella positiivisesti hikisen tusinan johtohahmonsa kitaristi Isva Isoviidan ja vokalisti Jussi Mäkipereen kappaleista.

Arvio

SWEATY SQUEEZE
Deception
Sweaty Squeeze

Pitkän linjan bluesrockaajat ovat tajunneet äänitystekniikan kehityksen ja levytyskynnyksen madaltumisen siinä missä haparoivat keltanokatkin. Näillä kolmella omakustanteella esiintyvät hyvin hioutuneet mutta energialtaan nuorekkaat revittelijät. Sweaty Squeeze on kasannut 22 vuoden kokemuksella positiivisesti hikisen tusinan johtohahmonsa kitaristi Isva Isoviidan ja vokalisti Jussi Mäkipereen kappaleista. Deception rullaa eteen hyvin rouheasti roimivaa, blues-riffeihin tukeutuvaa hardrockia, jossa on ilahduttavan omaperäinen ja horjumaton ote jostain Juicy Lucyn ja ZZ Topin rakentamien raiteiden jyskeestä Kokemäen kolkkeeksi jalostettuna.

Jo 70-luvun alussa Elonkorjuu-yhtyettä luotsanneen Jukka Syreniuksen bluespartio vetää livebiisinsä pitemmän kaavan mukaisesti seitsemän ja kolmentoista minuutin väliin venyvillä soolopitoisilla revityksillään. Kahdella energisellä insrumentaali-iloittelulla käynnistyvä soitanta puraissee parhaiten kitaravelhoilua ymmärtäviä. Estottomammissa omissa vetäisyissä riittää kyllä sulavan svengin iloa ja lattaritahtista ”santanaakin” ikisammaloituneiden Stormy Mondayn ja Everyday I Got The Bluesin vastapainoksi.

Vuodesta 1998 rhythm & bluesia antaumuksella runtannut Doctor’s Order on ehtinyt neljänteen levyynsä, joka on esimerkillisen vauhdikasta ja asenteellaan suoraan kraiveliin käyvää runttausta. Selvimmät esikuvat löytyvät brittiläisen uuden aallon katveen reippaista pub-jyrääjistä, kuten Dr. Feelgood, Count Bishops ja varhainen Eddie & Hot Rods. Feelgoodin Pete Gagen ohella yllätysvieraana kuullaan Gangin Ronskia, jonka karjunnassa on yhä särmää. Yhtyeen dynaaminen soittopanos piiskaa Teddy Bear Nättilää tulkitsemaan roiseja ja rehenteleviä sanoituksia ääntämistaitonsa ylärajoilla, mutta hän menee pelkällä tahdonvoimalla läpi kovemmankin lyriikan.

Lisää luettavaa