Cradle of Filth -keulakuva ei suoratoistopalveluista perusta – kutsuu Spotifytä maailman suurimmiksi rikollisiksi

18.6.2023 19:58

Cradle of Filth -kippari Dani Filth hyökkää suoratoistopalveluita vastaan tuoreessa Rock Hard Greecen haastattelussa, josta uutisoi muiden muassa Blabbermouth.

Filth kokee musiikkialan olevan alamäessä kuluttajien kuunnellessa musiikkinsa mieluummin ilmaiseksi levyjen ostamisen sijaan.

”Se on murentunut aina… luulisin että 2006 oli se viimeinen vuosi, jolloin kaikki oli muusikoiden kannalta vielä mukavasti — no, ei välttämättä mukavasti, ei se koskaan ole ollut varsinaisesti mukavaa”, Filth aloittaa. ”Mutta siitä tuli paljon vaikeampaa digitaalisen aikakauden ja mitään kenellekään maksamattomien suoratoistopalveluiden myötä. Spotify lukeutuu tyyliin maailman suurimpiin rikollisiin. Meillä taisi olla 25, 26 miljoonaa soittokertaa viime vuonna ja tienasin niistä noi 20 puntaa, mikä on alle tuntipalkan.”

”Esimerkiksi tässä päivänä muutamana tyttöystäväni… hänellä on sairas kissa. Kissa oli hyvin huonossa kunnossa ja tarvitsi hoitoa elääkseen”, Filth jatkaa. ”Hän on tunnettu tatuointitaiteilija ja hän perusti GoFundMe-kampanjan kissalleen, ja hän aikoi järjestää arvontoja, joista ihmiset saattoivat voittaa itselleen tatuoinnin ja niin edelleen. Pointti on, että ihmiset kummastelivat: ’Miksi vitussa meidän pitäisi maksaa kissasi operaatio? Sinähän seurustelet multimiljonäärin kanssa.’ Ja hän siihen: ’Anteeksi vain, mutta ette taida ymmärtää kuinka musiikkibisnes nykyään toimii. Ensinnäkään hän ei todellakaan ole multimiljonääri. Toiseksi olen itsenäinen ihminen, eikä tämä liity mitenkään häneen.'”

”Ihmisillä on vain uskomaton kyky luulla, että kun jollain on jokin myytävä tuote, he tienaavat sillä omaisuuksia”, Filth kummastelee. ”He eivät käsitä sitä, että piirakasta menee monta palaa moneen eri suuhun — levy-yhtiölle, manageriportaalle, tilinpitäjille, jne. Jos et ylipäätään tienaa pahemmin rahaa, sitä vähemmän sitä riittää jaettavaksi. Ja syy sille, miksi nykyään julkaistaan rajoitettuja vinyylipainoksia ja muita, on että ne menevät keräilijöille — he ovat ainoita jotka ostavat tuotetta, muut vain striimaavat kaiken ilmaiseksi. Siksi niin monet bändit eivät rundaa pandemian jäljiltä. Bensan hinta on noussut. Kiertubussien taksat ovat nousseet. Elämisen kustannukset ovat nousseet. Tilanne on bändeille melko vaikea.”

”Mutta siitä ei ole ainakaan apua, että ihmiset ajattelevat ettei musiikin saaminen ole etuoikeus, vaan että se on vain jotain, jota tulisi saada ilmaiseksi”, Filth jatkaa. ”Itse en ainakaan kävele jonkun liikkeeseen ja nappaa — en tiedä — banaaniterttua ja sano: ’No hei, nämähän kasvavat puussa. Niiden pitäisi olla ilmaisia. Otan nämä nyt vain tästä ilman maksua.’ Minut pidätettäisiin näpistyksestä. Mutta ihmisten on ihan okei ladata… Jo ennen kuin levy ilmestyy, faneilla on jo linkki siihen. Ja sitä myöten myynti ostohalukkaille kuulijoille sakkaa, sillä he ovat jo kuulleet sen ja siirtyneet seuraavan jutun pariin.”

”Musiikkiala on polvillaan tällä hetkellä”, Filth summaa. ”Nautin edelleen musiikin tekemisestä — älkää käsittäkö väärin, rakastan sitä — mutta muusikoilla on nykyään miljoona eri asiaa vastassaan. Se on rankkaa.”

Lisää luettavaa